11.02.2011. / 08:48

Autor: Deutsche Welle

Smrtonosne tablete za mršavljenje: Proizvođač završio na sudu

Tablete protiv dijabetesa Mediator, koje su korištene i za mršavljenje, vjerojatno su uzrokovale smrt više od 500 ljudi u Francuskoj. Zbog toga proizvođač Servier od ovog petka (11.2.) odgovara pred sudom

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaVivianne Godineau uzimala je Mediator skoro tri godine. Danas žali zbog toga. "Imam ubrzane otkucaje srca. To se uvijek događa kada na ulici malo brže hodam", priča ova Francuskinja. Nakon što je počela uzimati tablete za mršavljenje, sve se češće osjećala krajnje iscrpljeno. Lijek je prestala primjenjivati prije dvije godine, no ta je iscrpljenost ostala.

Više od 500 mrtvih

U francusku udrugu za pravnu pomoć žrtvama Mediatora do sada se prijavilo više od 1.200 osoba koje su oboljele nakon uzimanja tog lijeka. Kao tužitelji u sudskom postupku se pojavljuje 175 žrtava ili članova njihovih obitelji, a vlasti procjenjuju da je do sada od oboljenja uzrokovanih Mediatorom umrlo više od 500 ljudi. Na optuženičkoj klupi je 88-godišnji Jacques Servier, utemeljitelj farmaceutskog koncerna Servier koji je proizveo sporni lijek. On je optužen za ubojstva iz nehaja, tjelesne ozljede i prijevaru.

Mediator je u stvari lijek za dijabetičare, no liječnici su ga često davali i pacijentima koji ne boluju od te bolesti nego su jednostavno željeli smršaviti. Naime, te tablete potiskuju osjećaj gladi i tako pomažu pri skidanju viška kilograma. Negativna popratna pojava može biti oštećenje srca. To su dokazale dvije studije, koje upravo proučava i francuski parlament. Predsjednik parlamentarnog Odbora za zdravstvo Gerard Bapt je i sam liječnik. On je šokiran time kako je farmaceutski koncern Servier godinama jednostavno ignorirao upozorenja. I ne samo to, kaže Bapt: "Iz izvješća je potpuno jasno da je proizvođač lijeka Servier utjecao na ured za preispitivanje lijekova. Samo tako je ovako štetna tvar uopće mogla dugo ostati na tržištu."

Veza između industrije i politike

I stvarno, unatoč brojnim upozorenjima obiteljska tvrka Servier dugo nije morala snositi nikakve posljedice. Dapače, šef tvrtke, optuženik Jacques Servier nedavno je od francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja primio državno odlikovanje za zasluge. Sporni lijek se u Francuskoj prodavao više od 30 godina, dok je u drugim zemljama poput Italije i Španjolske zbog štetnih posljedica vrlo brzo bio povučen s tržišta, a u Njemačkoj je njegova prodaja čak bila odmah zabranjena. Zato će sud u Parizu preispitati i veze između moćne farmaceutske industrije i visoke politike.

Mnogi Francuzi sada osjećaju veliko nepovjerenje prema državnom zdravstvenom sustavu. Vivianne Godineau objašnjava: "Mi nismo kupili lijek putem interneta, gdje nitko ne zna tko ga je proizveo i što sadrži. Mi smo imali povjerenje u francuske proizvode."

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kako se pripremiti za dijetu

Kako se pripremiti za dijetu

Najlakše je samo reći da ćete početi od ponedjeljka, a najteže je odrediti kojeg ponedjeljka. Odluka o odlasku na dijetu nikad nije lagana. Postoje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika