13.02.2011. / 20:07

Autor: Dean Sinovčić

Berlinale, 4 dan: Kako je Wim Wenders 'učio' o filmu od baletne koreografkinje

Iako Wenders već godinama nije snimio hvalevrijedan film, ovog puta publika je prilično dugo pljeskala po završetku filma

Barbara Kauffman i Wim Wenders: (Foto: D. Sinovčić)Barbara Kauffman i Wim Wenders: (Foto: D. Sinovčić)Godinama je njemački redatelj Wim Wenders planirao snimiti dokumentarni film o Pini Bausch, svjetski poznatoj baletnoj koreografkinji. Na tome su zajedno radili, sve dok u lipnju 2009. godine, pred 69. rođenadan, Pina Bausch nije umrla. Samo pet dana ranije liječnici su joj dijagnoticirali rak. Wenders je bio očajan, želio je otkazati projekt, ali se ipak predomislio te je snimio dokumentarac „Pina“ koji je u nedjelju prikazan u Berlinu i to u 3D tehnici. Iako Wenders već godinama nije snimio hvalevrijedan film, ovog puta publika je prilično dugo pljeskala po završetku filma.

Prvotna verzija filma temeljila se na biografiji Pine Bausch, ali nakon njezine smrti Wenders se odlučio na drugačiji koncept. Plesači njezine baletne grupe izvode njezina djela, što na sceni, što na ulicama grada Wuppertala, a između nastupa iznose svoje impresije o Pini Bausch. Među onima koji se u tom dijelu pojavljuju je i Aleš Čuček, 24-godišnji slovenski plesač koji je član njezine baletne grupe. Na konferenciji za novinare, na kojoj su pored Wendersa govorile i dvije plesačice, Barbara Kaufmann i Julie Shanahan, redatelj je rekao kako je u trenutku kada je upoznao Pinu Bausch već imao nekoliko snimljenih filmova.

Wim Wenders gledao je 3D projekciju svoga filma s kancelarkom Angelom Merkel: Foto: ReutersWim Wenders gledao je 3D projekciju svoga filma s kancelarkom Angelom Merkel: Foto: Reuters

„Filmovi se nazivaju i pokretne slike a kada sam upoznao Pinu Bausch shvatio sam da ne znam puno o pokretima. Ona je izoštrila moje oko za pokret i rekla da je pokret ono što nam duša govori kroz naše tijelo“, rekao je Wenders.

Poslijepodne sam intervjuirao Zoe Kravitz, 22-godišnjakinju koja je isprva bila poznata kao kćerka rockera Lennyja Kravitza i glumice Lise Bonet, a ta djevojka posljednje tri godine strpljivo gradi glumačku karijeru. U hotelu Hilton dočekala me potpuno neuređena, bosonoga s bordo tajcama i jeftinoj bijeloj majici, bez trunka šminke. Ona, naime, ne želi da se o njoj piše kao o bogatoj djevojci koja živi u svijetu koji nema veze sa realnošću. Doista je vrlo normalna, ne pati od toga što su joj roditelji slavni, niti misli da je iznad drugih jer se bavi i glazbom i glumom.

Te dvije ljubavi spojila je u četvrtoj sezoni serije „Californication“ koja se trenutno prikazuje u Americi i u kojoj glumi pjevačicu u bendu koji se zove „Queens of the Dogtown“. Privatno, također je pjevačica u bendu koji se zobe „Elevator Fight“. Pored svega, ne možete ne primijetiti njezine ruke istetovirane sitnim tetovažama. Kako mi je rekla, prvu puta se tetovirala s 18 godina a sada ima više od 20 malih tetovaža na sebi. Jedina je šteta što je u Berlinu zbog lošeg filma „Yelling to the Sky“, ali i u tako lošem filmu sasvim dobro glumi.

Vezane vijesti

Berlinale, 7. dan: Soderbergh će pauzirati karijeru

Berlinale, 7. dan: Soderbergh će pauzirati karijeru

Kada Steven Soderbergh predstavlja svoj novi film, to je uvijek veliki događaj, kao što se u srijedu dogodilo u Berlinu kada je predstavio svoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika