14.02.2011. / 12:32

Autor: Hina

U Japanu na Valentinovo poklone kupuju žene

Valentinovo se u Japanu počelo slaviti prije četiri desetljeća, i od samoga se početka uvriježilo da žene kupuju čokoladice i druge sitne darove svojim supruzima i partnerima, ali i svojim šefovima i kolegama

Japanci sve rade na svoj način pa su i proslavu Valentinova prilagodili svom mentalitetu - za razliku od drugih zemalja u Japanu poklone kupuju žene.

Valentinovo se u Japanu počelo slaviti prije četiri desetljeća, i od samoga se početka uvriježilo da žene kupuju čokoladice i druge sitne darove svojim supruzima i partnerima, ali i svojim šefovima i kolegama.

U posljednje se vrijeme međutim događa novi preokret, pa žene sve više kupuju poklone drugim ženama. Gotovo 75 posto japanskih tinejdžerki planira ove godine za Valentinovo kupiti "tomo-choko", odnosno čokoladicu prijateljstva, nekoj svojoj prijateljici ili kolegici. S druge strane samo 40 posto mladih Japanki planira kupiti poklon nekom muškarcu.

Analitičari su ponudili više objašnjenja novoga trenda. Neki jednostavno tvrde da žene više cijene poklon koji dobiju, dok drugi vide dublje sociološke razloge, među kojima i sve manji interes Japanki za muškarce kao romantične partnere zbog njihove navodne sve veće feminiziranosti. Isti se faktor navodi i kao razlog dramatičnog opadanja stope nataliteta u Japanu.

Vezane vijesti

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japan zadovoljan dogovorom o dokapitalizaciji španjolskih banaka

Japanski ministar financija Jun Azumi izrazio je u nedjelju zadovoljstvo dogovorom koji je dan ranije postigla eurozona o pomoći u dokapitalizaciji… Više

Komentari

registracija
25/1/11

zubicvila, 14.02.11. 14:32

Za Valentinovo običaj u dalekom Japanu nalaže da djevojke kupuju čokoladu mladićima. Bez brige, (sve se vraća, sve se plaća) i dame imaju svoj dan - tzv. ''Bijeli dan'' koji dolazi mjesec dana nakon Valentinova.
http://www.gricni.com/gazirana-cokolada


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika