14.02.2011. / 16:20

Autor: Hina

Tom Gotovac i BADco. na Venecijanskom bijenalu

Predstavljanje Hrvatske prvi put se održava u prostoru Arsenala, što će nam omogućiti da budemo u žiži događanja, rekao je ministar kulture Jasen Mesić, dodavši da će projekt koštati oko 960 tisuća kuna, što je na razini prošloga bijenala

Tom GotovacTom GotovacHrvatsku će na 54. venecijanskom bijenalu, što će se održati od 4. lipnja do 27. studenoga, predstaviti rad konceptualnog umjetnika Antonia G. Lauera (a.k.a. Toma Gotovca) i zagrebačke izvedbene skupine BADco., najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture.

Predstavljanje Hrvatske prvi put se održava u prostoru Arsenala, što će nam omogućiti da budemo u žiži događanja, rekao je ministar kulture Jasen Mesić, dodavši da će projekt koštati oko 960 tisuća kuna, što je na razini prošloga bijenala.

Po njegovim riječima, projekt predstavljanja Hrvatske povjeren je kustoskom kolektivu "Što, kako i za koga/WHW" koji se već dokazao u dosadašnjem radu, primjerice na Istanbulskom bijenalu i u uspješnom vođenju zagrebačke Galerije Nova.

Jedna od povjerenica iz kolektiva WHW Nataša Ilić rekla je kako umjetničke pozicije Toma Gotovca i skupine BADco. objedinjuje preokupacija time kako se umjetnost pozicionira u društvenom kontekstu i različitim medijskim i perceptualnim okvirima.

Dok se Gotovčev rad temelji na ideji globalne režije koja se širi u čitavo područje života, BADco. se na sjecištu kazališta, performansa i suvremenog plesa bavi redefinicijama izvedbenog čina te odnosa publike, izvođača i izvedbe, ustvrdila je Ilić, dodavši da obje prakse zaokuplja pitanje što je umjetnost, što znači misliti unutar polja umjetnosti i kako umjetnost može pomoći da bolje razumijemo svijet oko sebe.

Sabina Sabolović je izrazila uvjerenje kako se, zbog izvrsne pozicije Arsenala, zasigurno neće dogoditi da neki posjetitelj tog najstarijeg, najreprezentativnijeg i najspektakularnijeg svjetskog bijenala promaši hrvatsku izložbu, a dodatni izazov bit će smjestiti sav planirani sadržaj u relativno mali prostor od osamdesetak četvornih metara.

Po njezinim riječima, Bijenale danas funkcionira kao najvažnija međunarodna smotra sve bliža tržišnoj orjentaciji, a hrvatski projekt trebao bi se kritički odnositi prema tom reprezentativnom sustavu i ući u dijalog s njegovim komercijalnim dijelom.

Rad Toma Gotovca (1937.- 2010.) neće se predstaviti kao retrospektiva ili kroz kontekst istočnoeuropskog disidentskog umjetnika, već s polazišta o tome što njegov rad znači danas, a BADco. će svoju produkciju oblikovati s pozicije tematiziranja gledanja koje proizlazi iz istraživanja odnosa protokola gledanja i izvođenja, njihova prožimanja i razmimoilaženja.

Hrvatska izložba ostvarit će se u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i Zagrebačkim kazalištem mladih, na postavu će sudjelovati arhitektica Ana Martina Bakić, a oblikovanje vizualnih materijala napravit će Dejan Kršić. Povjerenice hrvatske izložbe, za koju postoji mogućnost da se predstavi iduće godine u Galeriji Nova i ZKM-u, su još Ana Dević i Ivet Ćurlin.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika