Objavljeno u Nacionalu br. 796, 2011-02-15

Autor: Srećko Jurdana

Surova politika

I manje pametni znaju čemu služi Sabor

Dinko Burić, koji ubire zastupničku apanažu na temelju svoga đilkoškoga desničarskoga glumatanja, liječnik je po zvanju, i učinilo mu se da izvodi neponovljiv štos kad je za govornicom Šeksu pod nos ironično gurnuo uputnicu za psihijatra. Da ima zakona i etike u ovoj državi, Buriću bi nakon tog ispada odmah oduzeli liječničku licencu. Samo se uličarska društva mogu sprdati s uputnicama i dijagnozama, i tretirati ih kao rekvizite za svoje idiotske skečeve

Srećko JurdanaSrećko JurdanaNačin političke komunikacije u Hrvatskoj s razlogom je zadnjih dana postao javna tema, no s obzirom na snagu tradicije, malo je vjerojatno da će se stvari na tom planu unaprijediti. Navodno se trese stolica Luki Bebiću, jer nije zaštitio Šeksa i Jarnjaka od uvreda glavaševaca, a nikad se nije oštro ogradio ni od Sanadera. Ako su točne glasine da će uskoro prinudno otići s položaja (predsjednika Sabora) – među zastupnike, a zatim u mirovinu, iako se ni njegove radne obaveze od mirovine pretjerano ne razlikuju – to podrazumijeva nastavak šokova i turbulencija na hrvatskoj komediografskoj sceni. Gospodin Bebić njezin je zaslužni frontman. Uvijek usiljeno ozbiljan, principijelno antiduhovit, gordi demonstrator političke poze, zakleti neprijatelj žovijalnosti iskreno uvjeren u važnost svoje kancelarijske misije, ostavit će publiku uskraćenu za jednu autohtonu monoburlesku koja je trajala u vremenu i činila se neuništivom.


Bez obzira na to hoće li otići ili ostati, popularnoga barba Luku pokoljenja će zapamtiti kao čovjeka koji nije volio da ga zovu kako ga zovu. Bio je birokratski iznimno dobro situiran i kod komunista, i kod Tuđmana, i kod Sanadera, i tako dalje, historijski imun na mijene i teoriju opće prolaznosti, i vijest da se možda primiče kraj njegovoj ukopanosti u relativističkome prostor-vremenu, kod promatrača doista može izazvati dramsku sjetu, usporedivu s osjećajem da mu iz kuhinje netko odnosi kredenc koji je tu još od prababe...

HDZ-ovo VIJEĆE MUDRACA

Učinio je dijalektičku pogrešku taj prividno neuništivi partijski starina, kad je ušao u filozofski sukob s potpredsjednikom Vladimirom Šeksom. U hadezeovskim redovima očitovao se jedan od veličanstvenih doktrinarnih srazova koji mijenjaju svijet. Staljin vs. Trocki, Bebić vs. Šeks. Bebić je u Saboru ustao u obranu teze “neka cvjeta tisuću cvjetova” (njen izvorni autor je Mao Zedong, koji je cvjetove svojedobno lukavo potaknuo na cvjetanje kako bi ih lakše mogao posjeći), dok se Šeks zauzeo za princip reda ili doktrinu kontrolirane demokracije: “Hrvatski sabor ne će biti Hyde park, dok ja vodim sjednice.” Filozofska diskrepancija prerasla je u drugarsku otvorenost, odnosno javnu svađu stranačkih suboraca koja je narušila HDZ-ov monolit. Ivan Jarnjak, taj hadezeovski cvijet nad cvjetovima ili floris supremus, svrstao se uz Šeksa, što je Bebića dovelo u podređeni položaj. Sudionici su za publiku pokušali marginalizirati historijsko značenje sukoba, no čini se da je HDZ-ovo vijeće mudraca iza zatvorenih vrata postiglo consensus oko stava da je Bebićevo vrijeme isteklo. Povod predočenoj oluji proizveo je stanoviti Dinko Burić, jedan u malome ali vrlo bučnome nizu Glavaševih saborskih fetišista, koji je iskoristio Bebićevu predsjedničku letargiju da neometano izvrijeđa Šeksa i Jarnjaka. Kad je sam Šeks preuzeo vođenje sjednice, Burićeva agresija naišla je na otpor s visina. Protestno prenemaganje, nametljiva težnja za skandalizacijom, izvođenje provincijalnih desničarskih performancea i postojano dizanje neartikulirane galame u Saboru jedini je smisao i način djelovanja diverzantske udruge HDSSB, odnosno spomenutog Burića koji je u konkretnom trenutku preuzeo izvedbu tog originalnog zadatka. Spomenuti tip, koji ubire zastupničku apanažu na temelju svoga đilkoškoga desničarskoga glumatanja, liječnik je po zvanju, i učinilo mu se da izvodi neponovljiv štos kad je za govornicom Šeksu pod nos ironično gurnuo uputnicu za psihijatra. Da ima zakona i etike u ovoj državi, Buriću bi nakon tog ispada odmah oduzeli liječničku licencu. Samo se uličarska društva mogu sprdati s uputnicama i dijagnozama, i tretirati ih kao rekvizite za svoje idiotske skečeve. Imputirati nekome psihičku dijagnozu i izvoditi dosjetke na račun toga, etički je isto kao i karikirati nečiju šepavost, upalu pluća, rak, ali to je prezamršena nijansa u doživljaju svijeta za skupinu plaćenih palanačkih bukača koji se nazivaju strankom.

GLAVAŠEVI SABORSKI FETIŠISTI

HDSSB je odavno već trebalo – pravosudno, po mogućnosti – eliminirati s javne scene, no HDZ nema idejne predispozicije za zauzimanje čvrstoga stava prema uličarskodesničarskom ekstremizmu, i mora zato permanentno proživljavati situacije u kojima njegove vodeće ljude Glavaševi vulgaristički gegmeni u Saboru neometano izbacuju iz takta. Na drugoj strani, da u Saboru nema Glavaševih likova, odnosno likova koji su im svjetonazorno ili metodološki komplementarni, neobaviješteni promatrač mogao bi pogrešno pomisliti da je Hrvatska razmjerno kulturna zemlja. Saborsko-stranačka menažerija, kakva već jest, funkcionira kao precizan sociološki odraz hrvatskoga društva i komunikacijskih standarda koji u njemu caruju.

SDP-ov TANDEM SMRTI

Poznati dalmatinski hadezeovac Dujomir Marasović nedavno je SDP-ova zastupnikaradikala Željka Jovanovića javno usporedio s Jovanom Raškovićem, šibenskim psihijatrom, nekadašnjim političkim predvodnikom krajinskih Srba. Usporedba je odmah proizvela dojam o iznimnoj nekulturnosti njezinoga autora (kao takvu spomenuli su je i na TV Dnevniku). Marasović se pokušao izvući nekakvim naknadnim relativizacijama, bez ikakvoga efekta. Osim što je uvredljiva za Jovanovića, Marasovićeva vulgarna dosjetka paušalno je nepoštena i prema pokojnome Raškoviću, koji u Hrvatskoj još uvijek slovi kao teški velikosrpski provokator, iako ga je Tuđman svojedobno na prijevaru spriječio u pozadinskim pokušajima da pronađe nekakav mirniji modus operandi za rješavanje balvanske krize 1991. godine. Na drugoj strani, spomenutog gospodina Jovanovića – objekta Marasovićeve uvrede – u SDP-u tretiraju kao zvijezdu, i vjeruju da će im njegova programirana verbalna agresija prema HDZ-u donijeti specijalne revolucionarne bodove. Stvarnost je potpuno suprotna: dobije li SDP sljedeće izbore, bit će to unatoč Jovanoviću, a ne zahvaljujući njemu. Sa svojim neprestanim razbacivanjem teškim izrazima prema vodstvu HDZ-a (“zločinačka organizacija” itd.), ciljanim hiperdramatiziranjem svih mogućih afera, potpunim marginaliziranjem pozitivnih pomaka, reduciranjem svoje saborske aktivnosti na programatsko vrijeđanje protivnika i solipsističkim bombardiranjem publike vlastitom reduktivnom osobnošću, gospodin Jovanović znatno prije ostavlja dojam nekakvoga ideologiziranoga čudaka koji je izgubio komunikacijski kompas, negoli borca za pravdu i slobodu koji nadahnjuje mase. I revolucionar Nenad Stazić čvrsto stoji na Jovanovićevom tragu; zajedno čine SDP-ov tandem smrti, lijevu poslasticu uz komunikatore iz desnoga saborskoga bloka, zbog kojih se promptno mijenja program kad se pojave na ekranu.

Kolateralni efekti egipatske pobune

■ IZ POVIJESTI REVOLUCIJA poznato je da se impresivno napredne stvari događaju kad narodi skoče na noge. U Egiptu je mrski Mubarak napokon sišao s vlasti; osim toga, opljačkan je nacionalni muzej (nestale su, među ostalim, neprocjenjivo vrijedne skulpture Tutankhamona i Nefertiti). Kad je riječ o napretku na slobodarskome planu, tijekom revolucije iz egipatskih zatvora pobjeglo je trinaest tisuća kriminalaca. Diktator je out; bezakonje je in.

Vezane vijesti

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Jadranka Kosor reagirala je porukom “gorkog prijekora” na odluku Tomislava Karamarka da (nju i Šeksa) smijeni s potpredsjedničkih funkcija u Saboru.… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 15.02.11. 00:33

Poštovani Srećko.U pravu si već 26-tu godinu.Ti si tu ali ,nažalost,i oni su još tu.Čini se kao uzaludna borba,jel da ?Po reakciji narodnih masa tako će biti još znatno vrijeme.Osvježenje si za uho,dušu i srce ali vidiš i sam da to hrvatsku puk ne zanima.Predugo je to razdoblje,moj stari prijatelju Srećko(sa tobom sam od prvog broja Nacionala).Vjerovao sam na početku da će tvoje riječi imati dalekosežne posljedice i da će ubrzati promjene u Hrvatskoj.Mislio sam,eto sada narod vidi i nemora sam glasno izricati istinu.Ti to radiš za njih.Ali,ništa od toga.Ti si kao Don Kihot ili Sizif.Svejedno.U svakom slučaju,čini to i dalje.Možda na zenitu svojih života ugledamo da se iza brda nešto valja.Volio bih sklopiti oči i nevidjeti šta je to.Strah me istine a želio bih barem umrijeti u nadi.Makar i lažnoj.


registracija
30/9/09

davor12345, 15.02.11. 10:04

Srećko, tvoji komentari su odlični i uvijek ih rado pročitam! Nema tu nikakvog popuštanja, uvijek si aktualan i pogađaš u bit problema! Čovjek si Europske Hrvatske već odavno!


registracija
2/2/11

MarkoKraljevic, 15.02.11. 20:31

Srecko, daj malo se osvrni ne na politicku kulturu, ona je na nuli...nego o ovim dogadjanjima u drustvu i dokle ce ovo trajati'
vidis li neke nove snage na horizontu'
nemoj mi vracat Pusicku, Mesica, linica isl likove'
ima li sanse nase drustvo, moze li se stvoriti nova kriticna masa...?
Kud mi to idemo?


registracija
16/8/06

tectonic, 16.02.11. 03:29

Zadnji komentar nažalost djeluje podosta realan jer problem izgleda se sveo na grubu moć(silu) vladajućih, i pogotovo onih koji su stekli ogromno bogatstvo u odnosu na koje intelektualizam i dubinska društvena kritika djeluju kao Sizifov ili Donkihotovski posao. Isto tako pripadnost klanu ili čoporu(ruka ruku mije itd.) koji je vladajući nasuprot individualizmu maltene radi posao individualne svijesti uzaludnim. Kao da živimo na dosta primitivnom prostoru.
Ali nije sreća niti u materijalnom bogatstvu, tako da ne treba pasti u očajavanje i jednostranost. Nije mali broj osoba koji cijene našeg najboljeg društvenog analitičara Jurdanu, i njegova uloga sigurno nije mala. Njegova mogućnost shvaćanja biti problema, s psihološkog stajališta, kao i generalizacije, zatim nepristranost i duboka kritičnost su vrhunski i bojim se da dugo na ovim prostorima nećemo imati takvog društveno-političkog analitičara. Treba istaknuti i snažnu žrtvu koju on kao i mnogi istaživački novinari podnose za razvoj demokracije, pravde i sl.
U svakom slučaju bez Jurdane bih bio puno udaljeniji od društveno-političkih zbivanja u državi(pa i u svijetu), i njegovu kolumnu za razliku od većine ostalog u Nacionalu redovno pratim i čitam, kao i ostale javne nastupe.


registracija
12/12/10

Klarens, 17.02.11. 06:46

Za ovu perpetualnu igru
RINGE RINGE RAJA
Sitnozubcima
Do jaja !!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika