Objavljeno u Nacionalu br. 796, 2011-02-15

Autor: Zoran Ferić

Zoran Ferić

Doprinos oranju Domovine: Komunisti su ubili i Matiju Gupca

Premijerka Kosor i ministar Karamarko žele istragom komunističkih zločina spasiti ugled HDZ-a pred izbore. A što je sa zločinima u seljačkoj buni? Tuđman, Šušak, Manolić i Šeks znali su za ratne zločine kod Donje Stubice, ali nisu ništa poduzeli da se oni istraže i procesuiraju

Zoran FerićZoran FerićSvi sudionici javnoga dijaloga o ratnim zločinima u Hrvatskoj slažu se u jednom: takve zločine, neovisno o tome tko ih je počinio, treba istražiti i procesuirati. Recimo, 9. veljače 1573. odigrala se kod Stubice u Zagorju odlučujuća bitka između pobunjenih seljaka, koje je vodio izvjesni Matija Gubec, i hrvatskoga plemstva, koje je vodio podban Gašpar Alapić. Pri tome je plemićka vojska, potpomognuta uskocima kao malom, ali energičnom strateškom jedinicom, do nogu potukla vojsku hrvatskih seljaka koji nisu bili ni strateški, a ni stranački organizirani jer će do osnivanja Hrvatske seljačke stranke proteći više od tri stoljeća. Poslije bitke nad zarobljenim hrvatskim seljacima počinjeni su najgnusniji zločini, prema kojima su „selotejp“, „garaža“, pa čak i Ahmići, mačji kašalj.

Stanoviti svjedok tvrdi da je na jednoj staroj kruški pored puta bilo obješeno preko 40 seljaka. Mi danas, ekološki senzibilizirani, zgroženi smo jer se ne smije objesiti više od 20 ljudi, a da se ne ugrozi samo stablo. No to je druga priča. Vratimo se ratnim zločinima. Zarobljenike su mučili vrućim uljem i užarenim željezom, stavljali su ih na kotače i u „hispanske škornje“ kako navodi jedan noviji svjedok, užarenim kliještima čupali su ljudima meso. Sve su to činili opravdavajući se providnim razlogom da Ženevska konvencija još ne postoji. Predlažem stoga ministru Karamarku da hitno istraži ove zločine i u najskorije vrijeme počne s prekopavanjem Donje Stubice i čitavoga Zagorja. Znam, tom bi se prijedlogu mogla suprotstaviti jedna nezgodna činjenica: da više nema živih svjedoka. Pa što ako nema, ima dokumenata i pisanih svjedočenja.

OSIM TOGA, mislim da bi se ipak našlo i svjedoka kad bismo ih ozbiljno potražili, čuo sam da u Vrapču postoje barem dvojica, možda se koji nađe u Lopači, ako ga se malo instruira, a ni Ugljan ni Rab nisu daleko. Osim toga u praksi hrvatskih izbora već se ustalilo da i mrtvi imaju pravo glasa. Pa, ako već mrtvaci glasuju, zašto ne bi mogli i svjedočiti o komunističkim zločinima u Stubici 1573. Premijerka Kosor i ministar Karamarko, kao već uigran i tim, mogli bi istragom spasiti ugled HDZ-a u delikatnom trenutku pred izbore. Jer već je svakome jasno da su Tuđman, Šušak, Manolić, a možda i Šeks znali za ratne zločine kod Donje Stubice i u čitavom Zagorju, ali nisu ništa poduzeli da se oni istraže i procesuiraju. Pogotovo je, slutim, Franjo Tuđman bio s tim detaljnije upoznat kao povjesničar i kao Zagorac. No tu za vladajuću partiju postoji i delikatan problem.

OTPRILIKE JE jasno tko je u bitci kod Stubice bio lijevo, a tko desno, koji su bili naši, a koji njihovi. Kako, dakle, dokazati da su Gašpar Alapić i škvadra bili ljevičari i da su zločini po zagorskim jamama iz 1573. zapravo komunistički? To nije lako, ali i to se može. Treba samo naći svjedoka, možda na zatvorskoj psihijatriji u Svetošimunskoj ili u Jankomiru, koji će podsjetiti na legendarni san Gašpara Alapića što se datumski poklapa s gušenjem velike seljačke bune i ratnim zločinima počinjenima u tom periodu, a o kojem postoje razbacani tragovi u starijoj hrvatskoj literaturi. Naime, Gašpar Alapić usnuo je, navodno, daleku budućnost, a u njoj tri bradata čovjeka, jednog brkatog i jednog koji se rodio u Zagorju. Dvojica bradatih pisali su debele knjige, a onaj treći, s kozjom bradicom i kačketom, držao je vatrene govore; brkati je pak gradio puno malih baraka u nekom pustom i vrlo hladnom predjelu, a čovjek iz Zagorja bio je najtalentiraniji vojskovođa za kojeg je Alapić ikada saznao. I odmah mu je postao uzor. Taj je lik jednom prilikom srušio most preko neke rijeke, da zavara neprijatelja, a onda, pored tog srušenog, sagradio drugi most i spasio ranjenike. Iz ovoga nije teško zaključiti: Gašpar Alapić bio je Titov čovjek. Osim sramnog komunističkog pokolja kod Stubice, u našoj prošlosti postoji još niz jednako tako sramotnih slučajeva koje valja istražiti. Trebalo bi možda sugerirati ministru policije da se pokrene ozbiljna istraga za to tko je kriv za naš krvavi poraz na Krbavskom polju 1493. Postoje ozbiljne indicije da se novcem za obranu Hrvatske u Veneciji i Dubrovniku kupovala svila za haljine plemićkih kurvica koje su, kao što znamo, sve odreda bile privržene komunistima. Zapravo, trebalo bi cijelu Hrvatsku preorati jer nema ovdje, vjerujte mi, ni decimetra zemlje gdje nije zakopana neka od žrtava komunističkih zločina. S tim u vezi i ja se, evo, spremam prekopati svoj vrt. Obično to radnim kasnije, negdje sredinom ožujka, ali ove godine počinjem sutra.

NO ZAŠTO koristiti ovakav ton i način u članku o tako ozbiljnoj temi kao što su ratni zločini? Sve žrtve zahtijevaju pijetet, reći će dobronamjerni. Naravno. A zašto ipak takav ton i način? Zato što se jedino groteskom u pisanome obliku može izraziti groteska koja se već desetljećima pred izbore događa u Hrvatskoj: masovno i histerično jamokopstvo. Političko jamovanje i javno trgovanje brojem leševa u zamjenu za brojeve zaokružene na glasačkim listićima. Očito je HDZ-ov povjerenik za jame, o kojemu je u ovim kolumnama već bilo riječi u dva navrata, i to uvijek pred izbore, označio da sada treba kopati u Kustošiji. A što se tiče procesuiranja zločina počinjenih poslije Drugoga rata, mislim da se mrvicu zakasnilo. No, kao što zakon kaže, ratni zločin ne zastarijeva. Predlažem stoga da se procesuiraju i ratni zločini iz bitke na Grobničkom polju gdje su komunisti poklali Tatare, bitke kod Bijelih stijena, gdje je glavni osumnjičeni ljevičar izvjesni Frano Krsto Frankopan te bitke kod Siska, gdje su partizani nepotrebno utopili Hasan-pašu i njegovih dvanaest begova. Hrvatska mora počivati na pravdi i nepristranosti.

Vezane vijesti

Retro-sela za ugodnu starost

Retro-sela za ugodnu starost

U Švicarskoj gradit će se selo za oboljele od Alzheimera. Projektirano je da izgleda kao iz 50-ih godina kako bi ljude koji danas imaju 70-80… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 15.02.11. 12:42

Feriću,
licemjerno je i degutantno osporavati ispravnost obračuna sa zločinima komunizma ismijavujući ga sa usporedbom bune i Matije Gupca. O Kosorici, Karamarku i vladi u kompletu imam samo loše mišljenje i sve najlošije za reći, no, budući su ratni zločinci, definitivno ratni zločinci, bili u vlasti posljednjih 70 godina i tako opstruirali istragu i kažnjavanje, a vidimo i da danas imaju svoje anđele čuvare u vidu Mesića i Josipovića, sasvim je nelogično i licemjerno, da ne upotrijebim gori termin, govoriti o nekoj zakašnjelosti, kroz ovu usporedbu.
Istom logikom se može govoriti i o zločinu u Domovinskom ratu, jer je prošlo 20 godina. Kojom logikom se može braniti ispravnost procesuiranja braniteljskih zločina a opstruirati komunističke?
To što ste mentalitetom, odgojem, rodbinskim vezama, prijateljskim i vrijednosnim sklopom kao hobotnica svi izmeđuse povezani u hobotnicu zvanu UDBAŠKA, jasno se otkrivate kao apologete počinjenja ratnog zločina bez kazne.
Ratni zločin ne zastarjeva, ratni zločinci moraju odgovarati i vrijeme je napokon da se stavi točka na "i" i na taj period sramne povijesti ovih prostora. Svi koji sada zdušno brane koljače, silovatelje i zločince se stavljaju u isti rang svih onih koji negiraju holokaust, nacističke i fašističke zločine. Ova žučna rasprava oko smisla i koristi, a u stvari branjenja ratnog zločina, stavlja vas na stup srama kao jedinih pojedinaca u demokratskoj europi koji staju na stranu komunističkih zločinaca. Europska unija se jasno izjasnila o komunističkim zločinima i ove istrage i procesi su samo na tragu pritisaka EU-a da se s govnima iz prošlosti ne može u moderno društvo demokratskih europskih zemalja. Polako, imaćete vi još prilike, jer Hrvatska postaje taoc još nekih likova , udbaša Perkovića i bratije, bez čijeg izručenja Hrvatska sigurno neće dobiti zeleno svijetlo za EU.


registracija
28/4/10

Zvonko, 15.02.11. 12:56

Ma priča je jednostavna!
Svi se vi bojite kako to bu sve završilo! Tko bi od vas i vaših mogao u bajbuk! I ništ više!


registracija
30/1/07

brodski, 15.02.11. 13:07

Bravo Feriću.
Narodu koje se stalno bavi svojom prošlošću sadašnjost je jako mučna, a budućnosti gotovo i da nema.


registracija
14/11/07

laufer, 15.02.11. 13:35

hahaha, sjajno Feriću!
Predlažem i osnivanje nekog luna-parka sa udbaško-komunističkom Kućom straha , gdje bi se ovi zaostali u 1945-oj vozikali i držali za ručice sve vrišteći od straha i zadovoljstva pred slikama izumrlih komunista.
A poslije za velike novce još svakom prodati lopaticu i 1m2 zemlje, da kopaju i istražuju do mile volje.
Dok se mi ostali bavimo nebitnim pitanjima kao što su život i rješavanjem problema 21. stoljeća.


registracija
31/7/09

Seaman, 15.02.11. 14:17

Bravo!!!


registracija
11/10/10

agaSovulj, 15.02.11. 14:30

autor se jasno izjasnio da je zlocin zlocin i da svaki treba biti istrazen itd ("takve zločine, neovisno o tome tko ih je počinio, treba istražiti i procesuirati") i tu nema dvojbe, to je potrebno uraditi. Ovdje se po meni radi o necem drugom, a to je o trenutku kad se iz ladica izvlace zlocini pocinjeni tokom 2. svjetskog rata, kao i o razlogu zasto se bas sad izvlace, tj u izbornoj godini i zbog izbora. S toga je prvi komentar u dobrom dijelu promasaj. No, iako se vrlo rijetko cak i djelomicno, slazem sa nasim Zvonkom, on u necemu ima pravo. Moj otac je bio partizan, (a i majka je sigurno puno vise zasluzila naziv borca nego mnogi koji se danas nazivaju branitelji) ali nikad nisam cuo od njega ni jednu rijec o Kriznom Putu, niti smo to ucili u skoli (cuo sam o tome pred kraj srednje skole i to od jako dobrog prijatelja cija rodbina je nastradala na tom putu). To je bilo pogresno. Ako nista drugo, trebali su nas uciti o tome.
A usporedivanja partizanske borbe sa fasizmom su po meni van svake pameti. Neko je prije prokomentirao da trebamo kao narod, kao zemlja, biti ponosni na tu borbu, i s tim se u potpunosti slazem. Koliko samo Francuzi velicaju i slave svoju ulogu, a u usporedbi s nama bili su nitko i nista.


registracija
6/10/10

rondalo, 15.02.11. 14:30

Dok god nam političari i ovakvi poput Ferića budu pisali povjest do tada ćemo uvijek raspravljati o istim stvarima.


registracija
6/10/10

rondalo, 15.02.11. 14:35

A vi koji mu vičete bravo bi li tako vikali da se izrugava zločinu nad nekim vašim, recimo da u taj lauferov park stavimo njegovog tatu i mamu? kako bi mu onda izgledao taj luna park? Koji sve bolesnici mogu objavljivati na ovom portalu????


registracija
6/10/10

rondalo, 15.02.11. 14:36

A vi koji mu vičete bravo bi li tako vikali da se izrugava zločinu nad nekim vašim, recimo da u taj lauferov park stavimo njegovog tatu i mamu? kako bi mu onda izgledao taj luna park? Koji sve bolesnici mogu objavljivati na ovom portalu????


registracija
2/11/09

Libellule, 15.02.11. 16:30

Bahatsko i ignorantsko izrugivanje!

Radi se o zločinima, o sudbinama ljudi, ne samo onih koji su ubijeni i čiji se grobovi ne znaju nego i njihovih potomaka. To da se zločini istraže i kazne je mnogo bitnije od trenutka u kojem se to radi i dnevnopolitičkog motiva zbog kojeg se to radi.

Prošlošću se ne bismo morali na taj način baviti da smo to mogli riješiti na vrijeme. To se poglavlje ne može zatvoriti i prepustiti povjesničarima prije nego se zločini otkriju i kazne.


registracija
7/9/07

Vinogradar, 15.02.11. 17:20

Gospon Ferić, napisali ste genijalni tekst.,
Nažalost,
mnogima temeljna poruka tog teksta nije došla do mozga što se vidi iz njihovih komentara.
Oni bi najrađe svakoga dana sve više prekopavali i prenosili kosti iz jedne jame u drugu kao što je u vrijeme ludog Miloševića srpska pravoslavna desnica prenosila mošti cara Lazara od jednog grada do drugog, od jedne crkve do druge.
A kako to završava, osjetili smo.
Nekima nikad dosta ludosti.


registracija
7/1/11

djani, 15.02.11. 17:30

KAD BI BAR JEDNAKO SE ISTRAŽIVALI ZLOČINI USTAŠKI I POBJEDNIKA,MNOGI BI OSTALI PAFFF,JER BI TEK TADA SAZNALI GNJUSNOST PARTIZANA POBJEDNIKA,I NIKAD NEMOŽEMO USPOREĐIVATI SVJETSKE ANTIFAŠISTE SA NAŠIM,JER SU NAŠI ŽIVI MONSTRUMI SAMO U UNIFORMAMA PARTIZANSKIM,A NE USTAŠKIM ILI ČETNIČKIM I ZATO SVE U ISTI KOŠ I ARTUKOVIĆA I MANOLIĆA,AKO TAKO NE BUDE UVIJEK ĆE BITI ONDA NA OVIM PROSTORIMA POMICANJA NARODA ITD


registracija
16/2/11

pro, 16.02.11. 11:16

vidimo da se zločin može pravdati antifašizmom i to selektivno, jer i mi branitelji smo bili oslobodioci i mi smo se borili protiv velikosrpskog fašizma, ali nama se sudi za počinjene zločine u domovinskom ratu, a druge antifašističke borce ne smijete pitati niti gdje su bili u vrijeme počinjenja određenih zločina.
Isto tako vidimo da se zločin može pravdati i svjetonadzorom, jer kako protumačiti ne izručivanja udbinih likvidatora koje traži njemačko pravosuđe, a u isto vrijeme pozdravljati izručivanje Hrvatskih generala u ime prava i pravne države.
Ako pristajem na takav pojam pravde kako onda mogu tražiti izručenje Sanadera koji je djelovao u ime svoje ideologije, nije niti ubijao niti zatvarao ljude bez suda. Ili to možda znači da ima nekih ideologija u ime kojih se može nekažnjeno ubijati i činiti zločine.
Naravno ja ne pristajem na takav pojam prava i pravde i tražim da se ispitaju zločini partizana, komunističkog sustava, domovinskog rata, pretvorbe i privatizacije, da Mi kao država, a ne ispolitizirana i ekonomski ovisna međunarodna zajednica, donesemo presude u ime prava i pravde i da stanemo iza njih.


registracija
8/7/10

Maroje, 16.02.11. 11:45

Trta, trta.....


registracija
10/1/07

satruncica, 16.02.11. 13:06

Bravo Feriću
Ajmo smisliti kako takve tekstove i one od kolegice Gaure proslijediti Jaci --- možda da iz isprintate i pošaljete u kutiji od bombonjere pa ona pomisli da joj dolaze bomboni pa iskoči istina?


registracija
7/9/07

Vinogradar, 16.02.11. 16:46

@satruncica,
ne u kutiji od bombonjere nego u - kutijici broševa.
Pozdrav


registracija
13/10/09

branimir, 16.02.11. 17:46

I urednika i Ferića, kao autora ovog bezobraznog napisa, treba biti stid.
Vjerojatno su vam tate ili djedovi 'zaslužni' za tih par stotina jama u kojima su istruli toliki 'neprijatelji revolucije' i 'fašisti'.
Da su otkrivene tolike pseće grobnice, trebali biste iskazati više pijeteta.
SRAM VAS BILO !


registracija
3/12/10

Yoda, 16.02.11. 18:54

@Zvonko, sarkazam... Ako ne znaš što je pogledaj na wikipediji...
Bravo Feriću!
@Branimire, te grobnice su davnih dana otkrivene, ali sada služe u predizborne svrhe! Koji je tvoj problem?


registracija
25/6/10

vidra, 16.02.11. 20:06

Feriću odličan si,
Onda će cijela Hrvatska biti preorana, pa će se svi pomiješati. I što onda? Onda će desničari da bude manje troškova pripisati ZNA SE kome, jer više nema vremena za razvrstavanje, EU i izbori su pred vratima.


registracija
12/12/10

Klarens, 17.02.11. 06:40

Da vech jednom treba oprati prljavi vesh
Pa to vech i vrapci pjevaju !!!
Ali , molit chu , operimo sve
I bijelo , i shareno...a mozhe i crno...
Naravno ...odvojimo CRVENO...jer to je kao i svo zhensko donje rublje...je PRIVATNO !!!
E...bash i nije !!!
Mi stoka sitnozuba u svakom sukobu " mudrijih"
Uvijek samo plachamo rachune
MI IMAMO PRAVO NA ISTINU !!!!


registracija
8/7/10

Maroje, 17.02.11. 11:08

Konačno došao đavo po svoje. Aleluja


registracija
19/2/11

johni, 19.02.11. 02:20

Ma koliko glasno galamili i gurali istinu (ma koju) u dubinu, ona ispliva , a ćega se plašiti,zašto nešto grćevito braniti,istina sama sebe brani,policija neka radi svoj posao,povijesnićari svoj,,nisu ni CRNI valjali(za vrijeme NDH) a ni pak KOMUNISTI ,iz revanšizma a i da nebi došlo do DESTABILIZACIJE NJIHOVE VLADAVINE(GLEDAJUĆI U BUDUĆNOST) su ćistili opasne(ili potencijalno)opasne pa i međusobno su imali ćišćenja.JELI TO NEŠTO NOVO I dali to treba grćevito braniti da nije istina. p,s. Imao sam predke u 2. svj.ratu na obije strane,(a tko nije imao na obije strane?,da indirektno oni su se međusobno borili)neznam dali su bili dobrovoljno(iz uvijerenja) ili ne,no nije niti važno.Neka se stavi jednom toćka na kraju te povijesti,niti ju treba uljepšavati,niti naruživati..No IPAK SU PARTIZANI BILI ANTIFAŠISTI ,ako ništa barem radi nisu ubijali,ljude radi rase,nacionalnosti,no bilo je opet(što nevalja pokušaja (po uzore na RUSE)uništenje CRKVE,I ONIH KOJI SU ZA CRKVU PA ZADRUGE ..., no navodno opet Amerikanci su upleli svoje prste "ucijenom" kredita i neznam kakve pomoći je ipak kasnije sistem bio labavij.A povijest je NAŠA TAKVA KAKVA JE .TO SMO MI I NAŠI PRETCI A DALI ĆEMO BITI MI BOLJI OD NJIH VRIJEME ĆE POKAZATI.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika