Objavljeno u Nacionalu br. 796, 2011-02-15

Autor: Plamenko Cvitić

ADIO, BARBA LUKA

Premijerka podupire smjenu Luke Bebića

JADRANKA KOSOR složila se sa zahtjevom Vladimira Šeksa i Ivana Jarnjaka da se Luku Bebića smijeni s mjesta predsjednika Sabora, ali je tražila odgodu smjene jer ne želi prouzročiti dojam kako je to učinjeno po Šeksovu nalogu

TOLERANTNI ŠEF SABORA Luka Bebić u zadnje je vrijeme dopuštao oporbenim zastupnicima da grubim optužbama
nasrću na pojedine
HDZ-ovce, što njegovi
protivnici smatraju
smišljenom strategijom
da ih se kompromitiraTOLERANTNI ŠEF SABORA Luka Bebić u zadnje je vrijeme dopuštao oporbenim zastupnicima da grubim optužbama nasrću na pojedine HDZ-ovce, što njegovi protivnici smatraju smišljenom strategijom da ih se kompromitiraPredsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić uskoro bi zaista mogao biti smijenjen. Tu informaciju Nacional je minulog vikenda doznao iz izvora bliskih vodstvu HDZ-a, gdje i ne skrivaju namjeru da se napokon obračunaju s Bebićem kojeg smatraju produženom rukom bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera. Inicijatori ideje o smjeni Luke Bebića njegovi su dugogodišnji kolege i prijatelji Vladimir Šeks i Ivan Jarnjak, koji posljednjih tjedana pokazuju veliku nervozu zbog najava da bi se uskoro mogle otvoriti istrage u vezi s njihovom odgovornošću za ratne zločine početkom 90-ih.

UVJERENI SU da je te optužbe na njihov račun osmislio Sanader da uoči sve izvjesnijeg izručenja Hrvatskoj umanji njihovu moć i unese razdor u svoju bivšu stranku, a da mu Bebić u tom planu pruža zasad posrednu pomoć - dopuštajući oporbenim saborskim zastupnicima da u parlamentu grubim optužbama nasrću na hadezeovce. Iako je ideja o Bebićevoj smjeni krenula od Šeksa i Jarnjaka, njena provedba itekako je realna jer se s tim složila i predsjednica stranke Jadranka Kosor. Ona dosad nije javno govorila loše o Bebiću, ali Nacionalovi izvori iz HDZ-a potvrdili su da o njemu ima itekako negativno mišljenje i nema ništa protiv da Bebić, Sanaderov kadar, bude maknut s funkcije predsjednika Sabora.


PREMDA SE POČETKOM prošle godine nagađalo da je u stranačkim raslojavanjima stao na Sanaderovu stranu, a takve tvrdnje potom su se sporadično pojavljivale u javnosti, Bebić se uspio održati na funkciji predsjednika Sabora. Ipak, njegovim stranačkim kolegama bilo je jasno da nitko, pa ni predsjednica stranke, više nema nikakvu kontrolu nad njim, a on je znakovito promijenio način upravljanja parlamentarnim raspravama: umjesto da i dalje Sabor bude mjesto kontrolirane rasprave, Bebić je sve češće dopuštao oporbenim zastupnicima da za saborskom govornicom izriču sve žešće optužbe na račun hadezeovaca. Takav benevolentni stav predsjednika Sabora doveo je do postupne promjene u funkcioniranju parlamenta - dok su nekoć saborske rasprave bile dosadne i lišene naboja, odnedavno su sve češće situacije u kojima oporbeni zastupnici poput Nenada Stazića, Željka Jovanovića, Dragutina Lesara ili HDSSB-ovca Dinka Burića nimalo uvijeno redaju optužbe na račun mnogih hadezeovaca, pa i otvoreno kritiziraju vladajuću stranku. Prema nekim mišljenjima, vrhunac “raspuštenosti” bio je prošlog tjedna, kad je zastupnik Burić pred uključenim TV kamerama Šeksu uručio “uputnicu za psihijatrijski pregled”. Za takva ekscesa mnogi u HDZu već mjesecima odgovornim smatraju upravo Bebića, koji se na te kritike dosad nije obazirao. Dok su neki u promjeni Bebićeva ponašanja vidjeli mogućnost da se on uoči parlamentarnih izbora na neki način približava oporbi, tobože se predstavljajući kao tolerantni član HDZa koji podjednako tretira i oporbene i vladajuće zastupnike, u dijelu HDZ-a već dugo smatraju da Bebić zapravo radi po uputama svog prijatelja Sanadera. Prema toj teoriji, Sanader je Bebiću naložio da širi razdor u stranci i dopusti njenu destabilizaciju, a posebni Sanaderov cilj bio je da se preko Bebića posredno obračuna s pojedincima iz HDZ-a koji su mu se posebno zamjerili. U tom kontekstu hadezeovci najčešće spominju Šeksa i Jarnjaka.

OSIM ŠTO NESKRIVENO mrzi svoju nasljednicu Kosor, Sanader za krah svoje političke karijere i kazneni progon najodgovornijim smatra Šeksa. I dok se Jadranka Kosor već dugo trudi da i ne spomene prethodnika, Šeks je u intervjuu Večernjem listu sredinom studenoga Sanadera opisao kao “moralno dno moralnog dna” i “čir”. Nekoliko tjedana poslije aktivisti nevladinih organizacija Šeksa su prozvali kao odgovornog za neke ratne zločine početkom 90-ih, što je izazvalo njegovu nervozu i gotovo incidentne ispade. Takve Šeksove reakcije iznenadile su mnoge, pogotovo s obzirom na stav mnogih pravnika da je njegov eventualni kazneni progon zbog ratnih zločina praktički nemoguć ili vrlo teško ostvariv. Ipak, ni do danas Šeksov slučaj nije završen: pripadnici Amnesty Internationala potkraj siječnja predali su mjerodavnim institucijama još nekoliko iskaza svjedoka koji navodno terete Šeksa, a o njegovoj odgovornosti nedavno je javno počeo govoriti i ratni ministar unutarnjih poslova Ivan Vekić. Takav razvoj događaja u domaćim političkim kuloarima tumači se kao znak da netko priprema ili priželjkuje Šeksov politički odstrel: dok mnogi misle da je Šeksov politički pad preduvjet za završetak hrvatskih pregovora s Europskom unijom, Šeks navodno smatra da iza cijelog slučaja stoji Sanader, koji uoči sve izvjesnijeg izručenja Hrvatskoj nastoji oslabiti jakog političkog protivnika. Upravo zbog toga Šeks je proteklih tjedana vrlo ljut na Bebića, jer misli da Bebić ne smije dopustiti da oporbeni zastupnici u parlamentu govore o Šeksovoj odgovornosti za ratne zločine, odnosno da ga je već odmah nakon izbijanja slučaja Bebić trebao politički zaštititi.

NATEGNUTI ODNOSI
Jadranka Kosor dosad se nije javno izjašnjavala protiv Luke Bebića, no premijerka zapravo nema ništa protiv toga da on bude smijenjen, jer ga smatra kadrom svog prethodnika Ive SanaderaNATEGNUTI ODNOSI Jadranka Kosor dosad se nije javno izjašnjavala protiv Luke Bebića, no premijerka zapravo nema ništa protiv toga da on bude smijenjen, jer ga smatra kadrom svog prethodnika Ive SanaderaU DONEKLE SLIČNOJ situaciji je i bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak. On se u obračunu vodstva HDZ-a sa Sanaderom mjesecima držao suzdržano, podržao je Jadranku Kosor, ali nije javno kritizirao Sanadera sve do ključnog trenutka - izbijanja afere sa Sanaderovim BMW-ima. U HDZ-u već dugo postoji uvjerenje da je Jarnjak godinama Sanaderov veliki dužnik, da mu može zahvaliti što protiv njega nikad nije podignuta optužnica za ratne zločine. Jarnjak je tijekom akcije “Oluja” 1995. bio ministar unutarnjih poslova i glavni šef specijalne policije čiji su pripadnici 25. kolovoza 1995. poubijali srpske civile u selu Grubori u Kninskoj krajini. Istražitelji Haaškog suda (ICTY) godinama su podrobno istraživali taj zločin, a o Jarnjakovoj mogućoj odgovornosti svjedoči i to što su ga predstavnici ICTY-ja kao mogućeg osumnjičenika ispitali u ožujku 2004. Indicije Jarnjakove odgovornosti pojavile su se i u travnju 2005., kad je navodno postojala vrlo ozbiljna mogućnost da ICTY protiv njega podigne optužnicu, no Haag bi taj predmet ustupio hrvatskom pravosuđu. Iako su tada mnogi smatrali da će se Jarnjak gotovo sigurno suočiti s haaškom optužnicom, to se nije dogodilo. Prema Nacionalovim izvorima iz HDZ-a, Jarnjaku je tada najviše pomogao tadašnji premijer Sanader, koji je tjednima kod europskih čelnika lobirao da ICTY ne podigne optužnicu protiv Jarnjaka. Na kraju je i uspio, ali je navodno često samog Jarnjaka podsjećao da mu zbog toga duguje veliku zahvalnost. Mnogi u HDZ-u upravo time objašnjavaju Jarnjakovu suzdržanost prilikom Sanaderova izbacivanja iz stranke, no potkraj prošle godine Sanader ga je doveo u vrlo neugodan položaj: kad je u javnost dospjela priča o Sanaderovu BMW-u plaćenom iz crnog fonda stranke, Sanader je, da se obrani, htio iskoristiti Jarnjaka kojega je naveo kao osobu koja je bila upućena u kupnju BMW-a, odnosno da je upravo Jarnjak potpisao odluku o kupnji toga luksuznog automobila. Jarnjak je shvatio da bi ga nezamjeranje Sanaderu moglo skupo stajati pa je javno demantirao bivšeg premijera.

KAKO ISTIČU NACIONALOVI izvori, od tog trenutka Jarnjak strahuje da će mu se bivši premijer osvetiti, pa čak i tako da preko odanih osoba provocira otvaranje priče o Jarnjakovoj odgovornosti za zločin u Gruborima, pri čemu bi Sanader iz pritvora progovorio i o tome kako je svojim lobiranjem Jarnjaka spasio od podizanja haaške optužnice. Baš kao i Šeks, Jarnjak također smatra da je predsjednik Sabora Bebić cijelo vrijeme Sanaderov igrač. Zbog toga Jarnjak već neko vrijeme sumnja da bi netko uz Bebićevu pomoć mogao potegnuti pitanje njegove odgovornosti za ratne zločine ili ga spomenuti u nekom drugom kriminalnom kontekstu. Upravo to prošlog je tjedna napravio HDSSBovac Burić: u saborskom izlaganju dotaknuo se Jadranke Kosor, Andrije Hebranga i Šeksa, a potkraj govora neočekivano se okomio i na - Jarnjaka. Za njega je Burić rekao da je “pojedinim novoizabranim zastupnicima u romantičnim samoborskim ambijentima nudio milijune eura, 13-metarske jahte i zapošljavanje nezaposlenih članova obitelji”. Iako nije pobliže objasnio o čemu je riječ, Burić je izazvao bijesne reakcije Šeksa i Jarnjaka, koji su od Bebića zatražili da Buriću da opomenu, što je ovaj odbio. Po svemu sudeći, Šeks i Jarnjak navodno su zaključili da je Burićev govor, odnosno Bebićevo dopuštanje da inkriminira Jarnjaka dio političkog igrokaza u čijoj je pozadini Sanader, pa su se žestoko obrušili na Bebića. Finale sukoba snimile su i TV kamere pa je javnost mogla vidjela kako Šeks i Jarnjak ljutito odlaze od Bebića, a Šeks je predsjedniku Sabora uputio poruku: “Nećeš još dugo!”

KASNIJE TOGA DANA u Banskim dvorima održan je sastanak vodstva HDZ-a s premijerkom Kosor, na kojem su Šeks i Jarnjak rezolutno tražili da stranka smijeni Luku Bebića s položaja predsjednika Sabora. Prema Nacionalovim izvorima, ona se načelno složila, jer ni sama ne vjeruje Bebiću, ali je predložila da se ta smjena ne izvede na brzinu, svjesna da bi hrvatska javnost zaključila da Šeks još uvijek ima moć da preko noći smijeni čak i predsjednika Sabora. Zbog toga je odlučeno da se u danima koji predstoje Bebiću preko posrednika uputi poruka da bi najbolje bilo da se sam povuče i ode u mirovinu, a ako on na to ne pristane, vrlo je izvjesno da će već pri prvom sljedećem incidentu u Saboru zastupnici HDZ-a predložiti smjenu svog stranačkog kolege.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
12/12/10

Klarens, 17.02.11. 06:47

Da se njemu mozhe dich i on bi nju !


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika