Objavljeno u Nacionalu br. 796, 2011-02-15

Autor: Marko Biočina

Ukidanje kolektivnog ugovora

Metropoli prijeti komunalni kaos - 'Sredinom ožujka štrajk koji će paralizirati Zagreb'

Nema sumnje kako bi masovni štrajk u Holdingu izazvao kaos u glavnom gradu Hrvatske - javni prijevoz bi mirovao, ne bi bilo odvoza smeća, čišćenja ulica, uređivanja zelenih površina niti niza drugih uobičajenih komunalnih usluga

IVO ČOVIĆ predsjednik
Uprave Zagrebačkog holdinga izjavio je kako će radnici morati
pristati na reviziju Kolektivnog ugovora jer inače tvrtka neće
imati novca za plaćeIVO ČOVIĆ predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga izjavio je kako će radnici morati pristati na reviziju Kolektivnog ugovora jer inače tvrtka neće imati novca za plaćeUkoliko predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović ne odustane od svoje namjere da izmijeni Kolektivni ugovor, te smanji iznos regresa i božićnica za oko 12 tisuća zaposlenih u kompaniji, radnici tog golemog zagrebačkog komunalnog poduzeća mogli bi već sredinom ožujka stupiti u štrajk. Tu informaciju Nacionalu neformalno je potvrdilo dvoje čelnika velikih sindikata koji djeluju unutar Holdingovih podružnica, a iako zasad još uvijek o tome nije donesena konačna odluka, nema sumnje kako bi masovni štrajk u Holdingu izazvao kaos u glavnom gradu Hrvatske - javni prijevoz bi mirovao, ne bi bilo odvoza smeća, čišćenja ulica, uređivanja zelenih površina niti niza drugih uobičajenih komunalnih usluga, dok je s druge strane moguće i da bi takav scenarij mogao izazvati ozbiljne sukobe unutar SDP-a, stranke koja kroz većinu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini kontrolira rad Holdinga.

TAKAV RADIKALAN POTEZ Holdingovi zaposlenici su počeli razmatrati nakon što je Čović prošlog tjedna predstavio svoj plan racionalizacije Holdingovih troškova za 2011. U tom planu predviđeno je 10-postotno smanjenje izdataka za materijalna prava radnika koje se namjerava postići smanjenjem regresa i božićnica garantiranih Kolektivnim ugovorom. S obzirom da je za izmjene važećeg ugovora potrebna suglasnost sindikata, Čović je u svom planu predvidio i alternativni plan u slučaju da oni odbiju predložene mjere. U tom slučaju Holding bi zamišljene uštede ostvario kroz smanjenje broja radne snage. Takav prijedlog među zaposlenicima Holdinga doživljen je kao ucjena, a situaciju je dodatno pogoršala i Čovićeva izjava kako radnici moraju prihvatiti njegov plan inače im kompanija neće biti u stanju isplatiti plaće.

KOLEKTIVNI UGOVOR zaposlenika u Holdingu jedan je od najboljih u državi. Osim visokih osnovnih plaća, zaposlenici temeljem nejga uživaju cijeli niz drugih benefita poput božićnioce od 2800 kuna, regresa i dara za djecu, a Čović je u više navrata od svog dolaska na čelo tvrtke pozivao na njegovu reviziju tvrdeći kako ga Holding u današnjim kriznim okolnostima ne može uredno isplaćivati. Upravo zbog toga, veliki pregovori oko njegove revizije vodili su se još prošle godine. U tom periodu sindikati su u više navrata prijetili štrajkom, a najozbiljniji su bili u ZET-u, tvrtki zaduženoj za zagrebački gradski prijevoz, čiji se štrajk trebao održatyi 4. siječnja. Ipak, do toga na kraju nije došlo, a krajem siječnja su Uprava i sindikati uspjeli postići dogovor temeljem kojeg su plaće u Holdingu zamrznute, odnosno neće tijekom 2011. rasti kako je Kolektivnim ugovorom predviđeno. Ipak, kad je Čović tek dva tjedna kasnije objavio namjeru da pokrene reviziju Ugovora, među zaposlenicima to je shvaćeno kao kršenje netom sklopljenog dogovora. Zbog toga štrajk, kako objašnjava Nacionalov sugovornik inače visokopozicionirani član jednog od najvećih sindikata u Holdingu, izgleda kao sve realnija opcija: "Nedopustivo je da nam se isplata plaća uvjetuje time da odustanemo od svojih prava. Problem je u tome što je Uprava nesposobna, pa je jedini način na koji zna štediti taj da uzima radnicima. Pritom se nitko ne dira u povlaštene pojedince i interesne skupine za koje se zna da već godinama drmaju Holdingom. Zapošljavaju se vanjske tvrtke i konzultanti, plaća ih se suhim zlatom, a onda se uštede rade na zaposlenicima.

PRITOM JE POTPUNO suluda priča o tome kako su gradske tvrtke gubitaši. Na temelju kojeg to kriterija? Holdingove tvrtke su u pravilu monopolisti, njihovi prihodi ovise samo o tome kolike se cijene postave za njihove usluge, a to je politička odluka. Uzmite samo za primjer ZET. Tvrtka je u gubicima, ali samo zato jer je gradonačelnik odlučio dozvoliti besplatnu vožnju gotovo svim građanima. Besplatno se voze umirovljenici, branitelji, socijala, učenici, redovni studenti - tko onda uopće plaća? S takvim sustavom jasno je da je ZET u minusu, bez obzira što svoju uslugu pružaju iznimno kvalitetno, a gubitke bi sad trebali podmiriti zaposlenici. Mi na to sigurno nećemo pristati i štrajk je u ovom trenutku sasvim realna opcija. Uostalom, groteskna je situacija u kojoj nam plaće već mjesecima kasne, obveze se ne ispunjavaju, a onda kad ne zbog toga netko ne plati račune od taj isti Holding koji mu nije isplatio plaću protiv njega pokrene ovrhu".

Vezane vijesti

Kako je URIHO oblačio Holding

Kako je URIHO oblačio Holding

Kako smo i najavili, Nacional počinje objavljivati dokumente o nezakonitostima u URIHO-u nakon što smo optuženi da radimo na štetu invalida. Sve… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika