15.02.2011. / 10:54

Autor: Hina

15. veljače - Nacionalni dan djece oboljele od malignih bolesti

Maligne bolesti u dječjoj dobi su rijetke, ali usprkos tome predstavljaju drugi uzrok smrtnosti djece, odmah poslije prometnih nesreća. Kod djece one imaju posebnu socijalno-medicinsku dimenziju, jer pogađaju obitelj koja predstavlja primarno okruženje bolesnog djeteta i u kojem je nužno djetetu pružiti ljubav i adekvatnu skrb

Danas je Nacionalni dan djece oboljele od malignih bolesti koji se obilježava kao podsjetnik na teške bolesti od kojih u Europi godišnje obolijeva 16,5 tisuća djece u dobi do 15. godine, dok je u Hrvatskoj godišnje stotinu novooboljele djece od malignih bolesti, priopćilo je Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.

Maligne bolesti u dječjoj dobi su rijetke, ali usprkos tome predstavljaju drugi uzrok smrtnosti djece, odmah poslije prometnih nesreća. Kod djece one imaju posebnu socijalno-medicinsku dimenziju, jer pogađaju obitelj koja predstavlja primarno okruženje bolesnog djeteta i u kojem je nužno djetetu pružiti ljubav i adekvatnu skrb. Zato je, ističu u Ministarstvu zdravstva, važno pomoći roditeljima u prevladavanju svakodnevnih teškoća s kojima se suočavaju.

Pod pokroviteljstvom ministarstva Nacionalni dan djeteta oboljelog od maligne bolesti obilježavaju danas u Splitu Klub roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti Sanus te Mreža roditelja kroz Republiku Hrvatsku okruglim stolom na temu "Mostovima zajedničke suradnje omogućimo djeci oboljeloj i liječenoj od malignih bolesti najbolja liječenja, te život poslije njih".

Cilj skupa je jačanje razmjene iskustava dobre prakse i poticanja svih koji rade s djecom na kvalitetniju suradnju i time ostvarenje najbolje moguće prakse liječenja djece i psihosocijalne podrške obiteljima.

"Univerzalni pristup i dostupnost suvremenim postupcima liječenja te psihološka potpora obiteljima izuzetno su važni elementi u pristupu liječenja djece, te se želimo zahvaliti svima koji ulažu napore upravo na području podizanja kvalitete života djece oboljele od malignih bolesti", ističe se u priopćenju Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi RH. Izražavajući podršku svim roditeljskim udrugama koje svojom potporom stoje uz obitelji i male bolesnike, ministarstvo ističe da će i dalje pružati podršku konkretnim aktivnostima usmjerenima prema poboljšanju kvalitete liječenja djece oboljelih od malignih bolesti.

Vezane vijesti

U SAD-u je bucmasto dijete još uvijek ideal

U SAD-u je bucmasto dijete još uvijek ideal

Majke bucmaste djece često pogrešno misle da njihova djeca imaju normalnu tjelesnu težinu, a majke male djece normalne tjelesne težine misle da bi se… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika