15.02.2011. / 13:16

Autor: Nacional.hr

Kontroverzne teme na ZagrebDoxu: Od Vlade Divca i Dražena Petrovića do Natasche Kampusch!

Kontroverzni Dox uključuje osam filmova koji se na različite načine bave spornim osobama, društvenim devijacijama ili problematičnim političkim pitanjima

'Nekoć braća''Nekoć braća'Sedmo izdanje ZagrebDoxa održat će se od 27. veljače do 6. ožujka u Movieplexu u Centru Kaptol. Festivalski filmski program uključuje više od 140 dokumentaraca podijeljenih u međunarodnu i regionalnu konkurenciju, kao i niz službenih programa i retrospektiva.

Kontroverzni Dox uključuje osam filmova koji se na različite načine bave spornim osobama, društvenim devijacijama ili problematičnim političkim pitanjima. Prošle godine pokrenuti program Stanje stvari pak donosi devet filmova koji dokumentiraju aktualne, često nepoznate društvene probleme, pružajući tako gledateljima jedinstveni uvid u stanje suvremenog društva.

Jedan od najiščekivanijih 'kontroverznih' naslova zasigurno je film 'Nekoć braća' koji se bavi prijateljstvom i odnosom dvaju košarkaških velikana iz NBA lige, Dražena Petrovića i Vlade Divca. Snimljen u produkciji NBA Entertainmenta i režiji američkog autora Michaela Tolajiana, film prikazuje karijere nikad prežaljenog hrvatskog košarkaša i slavnog srpskog igrača te preispituje njihov odnos koji je, učvršćen igranjem za jugoslavensku reprezentaciju i imigrantskim iskustvom u Americi, narušio rat.

'Drugarica Jovanka''Drugarica Jovanka'Film 'Drugarica Jovanka' u produkciji Radiotelevizije Srbije i režiji Slađane Zarić i Filipa Čolovića temelji se na svjedočanstvima suvremenika iz Užičke 15, gdje je Jovanka Broz provela 35 godina u zajedničkom životu s Josipom Brozom Titom.

Novinar i redatelj Boro Kontić u bosanskohercegovačkom filmu 'Godine koje su pojeli lavovi' istražio je pitanje odgovornosti svih novinara koji su u doba Domovinskog rata bili uključeni u ratnohuškačku propagandu, dok 'Paviljon 22' Nenada Puhovskog bilježi mračnu epizodu iz novije hrvatske povijesti koja se odvijala unutar kompleksa Zagrebačkog velesajma u jesen 1991.

Slušaj jedne od najpoznatijih svjetskih žrtava otmice prikazan je u filmu 'Natascha Kampusch - 3.096 dana zatvora'. Taj film u režiji Aline Teodorescu opisuje osam i pol godina zarobljeništva Natasche Kampusch, uglavnom iz njezine perspektive.

Filmovi iz programa Stanje stvari i Kontroverzni Dox prikazivat će se u 21.00 i 22.00 sata.

Vezane vijesti

'Nije ti život pjesma Havaja' od 15. ožujka u kinu Europa

'Nije ti život pjesma Havaja' od 15. ožujka u kinu Europa

Dokumentarni film "Nije ti život pjesma Havaja" redateljice Dane Budisavljević, koji je na nedavno održanom ZagrebDoxu nagrađen specijalnim… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika