15.02.2011. / 16:10

Autor: Deutsche Welle

Daleko od svjetla: Van Goghovi "Suncokreti" sele u podrum?

Znanstvenici grčevito pokušavaju spasiti Van Goghove žute nijanse od potamnjivanja. Veliki slikar je, naime, koristio jeftinu žutu boju i zato ona danas – tamni. Ako znanstvenici ne pronađu rješenje, slike će morati u podrum.

Poznata van Goghova slika "Suncokreti" (Foto: Wikipedia)Poznata van Goghova slika "Suncokreti" (Foto: Wikipedia)Süddeutsche zeitung je na naslovnoj strani objavio sličicu „Suncokreta" Vincenta van Gogha u članku pod naslovom „Žuta groznica", o naporima znanstvenika koji pokušavaju spasiti boju koja dominira na Van Goghovim slikama. Problem je u tome što je veliki slikar koristio žutu boju sa jeftinim pigmentom - jer si nije mogao priuštiti skuplja rješenja - a taj pigment sada tamni i slike dobijaju smeđu nijansu.

Da bi bolje razumjeli taj proces, znanstvenici sa sveučilišta u Antwerpenu su najprije uspjeli nabaviti tri tube sa krom-žutom bojom kakvu je koristio Van Gogh - tube stare 200 godina u kojima se boja još mogla upotrijebiti. Zatim su izazvali umjetno starenje boje ultraljubičastim zračenjem koje je trajalo 500 sati. Boja iz jedne od tuba je počela tamniti na sličan način kao i slike velikog umjetnika. Zato je ispitana rendgenom, i ustanovljeno je da je za tamnjenje zaista odgovorno ultraljubičasto zračenje. Zatim su iz dvije prave Van Goghove slike uzeli dva mikroskopski mala uzorka i ispitali ih u više laboratorija.

Odlučujuća analiza je uspjela u Grenobleu, gde se nalazi prsten za usmjeravanje elektrona sa dosegom od 845 metara. Taj uređaj, zvani ESRF-sinkroton, u stanju je proizvesti rendgensku zraku koja je toliko tanka da je 100 puta tanja od ljudske dlake, i omogućava najfinije analize materijala. Te analize su pokazale da slike tamne na isti način kao i uzorci originalne boje. Ako znanstvenici ne uspiju proizvesti tvar koja će zaustaviti kemijsku reakciju Van Goghovih slika, jedina mogućnost će biti da se one zaključaju - u trezore bez svjetlosti.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Munch i Cezanne, zvijezde proljetnih dražbi u New Yorku

Munch i Cezanne, zvijezde proljetnih dražbi u New Yorku

Verzija Munchova "Krika" i Cezanneova studija "Kartaša" bit će zvijezde proljetnih dražbi djela moderne umjetnosti i impresionista u New Yorku gdje… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika