Objavljeno u Nacionalu br. 336, 2002-04-24

Autor: Eduard Šoštarić

Nacional otkriva

5 milijuna DEM za stanove 8 generala

Apsolutni je rekorder Ljubo Ćesić Rojs u čiji je stan MORH uložio milijun i 200 tisuća DEM

Apsolutni rekord drži general Ljubo Ćesić Rojs za čije se stambeno zbrinjavanje do sada utrošilo 400 tisuća eura.Apsolutni rekord drži general Ljubo Ćesić Rojs za čije se stambeno zbrinjavanje do sada utrošilo 400 tisuća eura.Osam milijardi kuna, iznos koji pokriva dva godišnja proračuna MORH-a, novčana svota sasvim dovoljna za modernizaciju i opremanje hrvatskih oružanih snaga, zbrinjavanje viška zaposlenika ili otvaranje novih radnih mjesta, zbog rasipništva i bahatog trošenja novca poreznih obveznika nenamjenski je i neprimjereno utrošeno za vrijeme bivše vladavine HDZ-a.
Potpuni slom tehničke ispravnosti opreme i sredstava hrvatskih oružanih snaga, izostanak ili odgađanje planirane modernizacije pa čak i remonta tehnike izravna je posljedica takvog odnosa prema sredstvima poreznih obveznika iz čijih su džepova pojedini generali prilično dobro naplatili svoje domoljublje i zasluge u ratu. Jedna od neslavnih, ali i najznačajnijih epizoda trošenja proračunskih sredstava svakako su i stanovi MORH-a dijeljeni po kriterijima rodbinsko-kumskih, zavičajnih i političkih veza.
Umjesto u modernizaciju hrvatskih oružanih snaga, MORH je u vrijeme HDZ-a godinama trošio enormna sredstva za izgradnju ili kupnju luksuznih stanova za hrvatske generale, koji su onda stanove vrijedne više od 500 tisuća DEM otkupljivali za 30-ak tisuća maraka Izgradnja ili kupnja luksuznih stanova, u pravilu iznad stotinu kvadrata, uz prosječnu cijenu veću od 250 tisuća eura, za generale, među kojima su apsolutni rekorderi Ljubo Ćesić Rojs, Vladimir Zagorec, Davor Domazet, Ante Gotovina, Damir Krstičević, Mladen Kruljac, Ivan Kapular i Mirko Norac, koji svoj luksuz očito nisu mogli pronaći u 38 tisuća stanova naslijeđenih od bivše JNA, najbolji su pokazatelj njihovih moralnih vrlina danas kada su im puna usta brige za stanje u oružanim snagama, za ratne vojne invalide i branitelje, te nezaposlene.
Apsolutni rekord drži general Ljubo Ćesić Rojs za čije se stambeno zbrinjavanje do sada utrošilo 400 tisuća eura. Međutim, to nije sve, jer su se za Ćesića Rojsa izdvojila i novčana sredstva za unutarnje uređenje stana u iznosu od 200 tisuća eura. Naime general Rojs se još 1999. uselio u peterosobni stan veličine 181 četvorni metar u Jurkovićevoj ulici 17 nakon što je zamijenio stan u Novačkoj ulici veličine 90 kvadrata. Rojs je razliku u kvadraturi platio 15 tisuća eura u gotovini.
Umirovljeni general Vladimir Zagorec, bivši pomoćnik ministra obrane za nabavu, posjeduje najmanje dva stana u Hatzovoj 3. Zagorec je još 1995. dobio pravo na otkup peterosobnog stana veličine 150 četvornih metara na Svetom Duhu koji je MORH kupio za 300 tisuća eura. Krajem 1995. Zagorec je isti stan otkupio za 30 tisuća eura, odnosno za 10 posto tržišne vrijednosti da bi ga potom prodao po tržišnoj cijeni i za dobiveni novac kupio dva stana u Hatzovoj 3.
Bivšem zamjeniku načelnika Glavnog stožera, umirovljenom generalu Damiru Krstičeviću, MORH je platio oko 200 tisuća eura za kupnju stana od 160 m2 u zagrebačkoj Novoj vesi. Krstičević je kao ratni invalid otkupio taj stan za 18 tisuća, što je devet posto tržišne vrijednosti, a danas se procjenjuje kako je vrijednost takvog stana približno 270 tisuća eura.
Haaški optuženik general Ante Gotovina, dojučerašnji glavni inspektor Hrvatske vojske, dobio je sredinom 1997. stan veličine 105 četvornih metara na Srebrnjaku 69, koji je MORH platio bivšim vlasnicima kupnjom dva druga stana. Nacional saznaje da su dva druga stana za bivše vlasnike MORH stajala 200 tisuća eura.
Gotovina je otkupio stan krajem 1999. za 10 tisuća eura, približno pet posto tržišne vrijednosti, koristeći se pri tome invalidskom povlasticom. Trenutačna vrijednost stana Ante Gotovine uz uložena MORH-ova sredstva za unutarnje uređenje na tržištu nekretnina procjenjuju se na 230 tisuća eura.
Prethodnik generala Petra Stipetića na mjestu načelnika Glavnog stožera, admiral Davor Domazet Lošo, nakon što je pokazao odanost i lojalnost tadašnjem ministru obrane Gojku Šušku vrlo brzo je okusio povlastice odabranih generala jer je od MORH-a sredinom 1996. dobio stan veličine 144 kvadrata u elitnom zagrebačkom naselju Vrhovec na kućnom broju 18. MORH je stan platio 220 tisuća eura, no tržišna mu je vrijednost danas oko 250 tisuća. Domazet je stan otkupio 1998. i otplaćuje ga kreditom MORH-a u iznosu od 35 tisuća eura s godišnjom kamatom od jedan posto. Dakle, ne samo što je kredit povoljniji od bilo kojeg dostupnog na tržištu, nego je i cijena koju će Domazet platiti za stan samo 13 posto njegove stvarne vrijednosti od one koju je MORH morao platiti.
Umirovljeni general Ivan Tolj, dugogodišnji pomoćnik ministra obrane Gojka Šuška za informiranje, nalazi se u četverosobnom luksuznom stanu na adresi Horvatovec 76b u Zagrebu još od 1995. Procjenjuje se da stan generala Tolja na tržištu vrijedi 280 tisuća eura, a otkupio ga je u kolovozu 1996. za 28 tisuća eura.
Generala Mladena Kruljca, zapovjednika Varaždinskog zbornog područja, MORH je zbrinuo 1999. kupujući 240 tisuća eura vrijedan stan veličine 143 četvorna metra na Kamenitom stolu 37 u Zagrebu. Procjena je Nacionala da bi zbog uloženih sredstava MORH-a u uređenje stana i s obzirom na lokaciju za njega danas trebalo izdvojiti 280 tisuća eura.
General Kruljac dobio je stan u Zagrebu na temelju ugovora o zamjeni nekretnina jer je do tada živio u Osijeku u stanu od 94 kvadrata, također u vlasništvu MORH-a. Kruljac je otkupio stan u Zagrebu za samo šest posto njegove stvarne vrijednosti, odnosno iskoristio je svoju povlasticu kao ratni vojni invalid. Za razliku u kvadraturi koja je procijenjena na 95 tisuća kuna general Kruljac je dobio povlašteni kredit s godišnjom kamatom od samo jedan posto.
Za stan generala Ivana Kapulara od 134 m2 na Svetom Duhu u Mandrovićevoj 3b iz MORH-ova proračuna je izdvojeno 220 tisuća eura dok je stvarna vrijednost stana na tržištu oko 260 tisuća. Stan mu je dodijeljen u lipnju 2000. Kapular je također ratni vojni invalid pa je otkupna cijena stana za Kapulara iznosila samo osam posto cijene koju je platio MORH.
Od svih generala možda je “najlošije” prošao Mirko Norac kojem je MORH kupio stan na Bukovačkoj cesti 72 od 100 m2 za 130 tisuća eura. Međutim, četverosobni stan Mirko Norac je otkupio za približno sedam tisuća eura koristeći povlasticu zbog invalidnosti, što iznosi šest posto tržišne vrijednosti. Cijena takvog stana na tržištu nekretnina kreće se oko 180 tisuća eura.
Osim priče o stanovima, posebno mjesto u sveopćem trošenju zauzima rasipanje i netransparentno slanje proračunskih sredstava MORH-a za hrvatske vojne snage u Bosni i Hercegovini. Iznos od 700 milijuna kuna godišnje plaćen novcem hrvatskih građana, dakle približno cjelokupni godišnji proračun MORH-a, utrošen je za financiranje oružanih snaga druge države u razdoblju od 1996. do odlaska HDZ-a s vlasti 2000., a prema nekim procjenama ukupna izdvajanja koja su odlazila iz MORH-a u BiH tijekom desetogodišnje vladavine HDZ-a iznose dvije milijarde eura.
Proračunska sredstva MORH-a, među ostalim, korištena su i za potrebe HIS-a odnosno gradnju velebnog zdanja na Kunišćaku u vrijednosti približno 70 milijuna kuna, za financiranje plaća HIS-ovih zaposlenika i HIS-ovih tajnih operacija.
Uzme li se u obzir i sadašnjih 70 posto izdvajanja proračunskog novca MORH-a za plaće odnosno više od dvije milijarde kuna godišnje, kao i propuštena mogućnost smanjivanja broja zaposlenika nakon završetka Domovinskog rata, kada je bilo jasno da Hrvatskoj ne prijeti ratna opasnost, samo od jedne takve racionalizacije broja zaposlenika MORH-ov proračun do sada bi bio veći za približno 4-5 milijardi kuna namijenjenih u opremanje i modernizaciju oružanih snaga.
Poražavajući je podatak kako je državna revizija proteklih godina o stanju u MORH-u i njegovu poslovanju isticala nužnim provesti cjelokupnu evidenciju imovine i zatražila vođenje poslovnih knjiga, što praktički znači da imovina MORH-a u vrijednosti približno 35 milijardi kuna do jučer nije bila pravilno vođena i evidentirana pa su malverzacije i sumnjivi poslovi u vezi s nekretninama uzeli maha. Doduše, vrh države s njom je mogao raditi što je htio i nije nikome morao polagati račune.
Danas su najveći kritičari stanja u MORH-u i oružanim snagama upravo osobe koje su za vrijeme obnašanja visokih dužnosti koristile sve blagodati i privilegije. Okupljeni u šarolikim udrugama, političkim savezima ili neformalnim skupinama optužuju aktualnu vlast kako urušava borbenu spremnost hrvatskih oružanih snaga, zanemaruje stanovništvo ili je socijalno neosjetljiva, no nitko od njih ne želi priznati korijene katastrofalnog stanja i rasipanja novca poreznih obveznika zbog HDZ-ove politike čiji su i sami bili veliki pobornici, akteri i nesebični korisnici usluga.

Vezane vijesti

169 milijuna odvjetnicima generala

169 milijuna odvjetnicima generala

Za zastupanje hrvatskih generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka pred Međunarodnim kaznenim sudom za ratne zločine od 2006. do kraja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika