15.02.2011. / 20:30

Autor: Dean Sinovčić

Berlinale, 6. dan: Hollywoodske zvijezde znaju da se najbolje jede kod Tanasijevića

Marija Škaričić potpuno je svjesna da odabir među deset iznimno talentiranih gkumaca i glumica neće značiti mnogo ako se ozbiljno ne posveti ne samo glumi već i potragama za ulogama u međunarodnim produkcijama

Gerard Butler u društvu prijateljaGerard Butler u društvu prijateljaProšlo je šest dana festivala u Berlinu, više od polovice filmova je prikazano a novinari već glasno prigovaraju kako je potpuno nejasno tko je i na koji način odlučio da baš ovi filmovi budu prikazani u konkurenciji za nagradu Zlatni medvjed. Do sada niti jedan film nije oduševio, toliko da bi već sada rekli kako u subotu mora dobiti neku od nagrada. S obzirom da se do kraja festivala ne očekuju velika iznenađenja, a Berlin je i sa zvijezdama tanak, do kraja festivala još se očekuje dolazak Liama Neesona i nikog više, tako puno novinara već u srijedu napušta Berlin, a među njima i ja jer za ostanak nema puno razloga.

Da ne bih bio prekritičan, napisati ću da je Ralph Fiennes ipak ozbiljan kandidat za najboljeg glumca ovogodišnjeg Berlinalea za ulogu Koriolana u istoimenom filmu koji je i režirao. U ponedjeljak uvečer održan je, nakon svečane projekcije, prigodni party u hotelu Regent koji je bio zabranjen za novinare ali uz pomoć poznanstava sa srpskim koproducentima filma ušli smo i na taj party. Odmah na ulazu upoznali su me sa Dobrivojem Tanasijevićem, u svijetu daleko poznatijem kao Dan Tana, čiji je restoran u Los Angelesu poznat po okupljanju holivudske kreme i po fenomenalnim steakovima. Tanasijević je prodao restoran jednom zagrebačkom poduzetniku koji živi u Rusiji ali mu supruga vodi restoran u Los Angelesu, vratio se u Beograd gdje je neko vrijeme bio i predsjednik FK Crvena Zvezda. I sam je nekada producirao filmove, a njegova kćerka Gabriela koproducentica je filma „Koriolan". Tanasijević ima 76 godina i nasmijao me do suza anegdotama iz Hollywooda, pričama kako je nekada producirao filmove u Jugoslaviji ali i kako je ratovao s Delijama, navijačima Crvene zvezde, dok je bio predsjednik kluba.

Milčo Mančevski i Rade ŠerbedžijaMilčo Mančevski i Rade ŠerbedžijaZa to vrijeme pored nas su prolazili Vanessa Redgrave i njezin suprug Franco Nero, Gerard Butler s prijateljima, elegantni Ralph Fiennes, nekadašnja punk ikona Patti Smith, ali i Rade Šerbedžija koji je došao s makedonskim redateljem Milčom Mančevskim s kojim je svojedobno snimio film „Prije kiše". Kako se u isto vrijeme u Berlinu održavala tradicionalna humanitarna večera pod nazivom „Cinema for Peace" tako su ubrzo na party u hotel Regent došle neke od zvijezda sa humanitarne večere kao što su Sean Penn, Bob Geldof i Bianca Jagger. Zagrljaj Penna i Tanasijevića samo je bio dokaz kako ovaj glumac nije zaboravio gdje je jeo najbolje steakove u svom životu. Najzabavniji trenutak dogodio se kada je Rade Šerbedžija rekao Milču Mančevskom „Hej, Milčo, evo ga Sean Penn, ajde da se upoznamo s njime", na što je Mančevski samo slegnuo ramenima. „Idemo, Milčo, ja ću mu reći da sam njegov veliki obožavatelj", dodao je Šerbedžija i krenuo prema Pennu. Nije bilo potrebe za dodatnim predstavljanjem, Penn je odmah prepoznao Šerbedžiju pa su se pošteno izgrlili i izljubili.

U utorak je prigodni koktel party organizirao i Hrvatski audiovizualni centar na kojem su bili od predsjednika HAVC-a Hrvoja Hribara, preko redatelja Antuna Ostojića, Dalibora Matanića, Ognjena Sviličića i Ivone Juke, pa do producentice Ankice Tilić i glumice Marije Škaričić koja je u Berlinu predstavljena u programu „Shooting Stars", mladih europskih glumačkih nada na koje producenti i redatelji trebaju obratiti pažnju. Marija Škaričić potpuno je svjesna da odabir među deset iznimno talentiranih gkumaca i glumica neće značiti mnogo ako se ozbiljno ne posveti ne samo glumi već i potragama za ulogama u međunarodnim produkcijama. Svaki od deset glumaca dobio je prigodni kipić koji im je uručio Ralph Fiennes. Kada sam Mariju Škaričić pitao što joj je Fiennes prilikom uručivanja nagrade rekao, odgovorila je „Ništa. Samo 'Čestitam'".

Vezane vijesti

Berlinale, 7. dan: Soderbergh će pauzirati karijeru

Berlinale, 7. dan: Soderbergh će pauzirati karijeru

Kada Steven Soderbergh predstavlja svoj novi film, to je uvijek veliki događaj, kao što se u srijedu dogodilo u Berlinu kada je predstavio svoj… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika