16.02.2011. / 16:17

Autor: Hina

Prehrambena vlakna štite od srčanih bolesti, karcionoma i infekcija

Prijašnje studije utvrdile su da vlakna pomažu gubiti kilograme i smanjiti razinu kolesterola te da štite od srčanih bolesti, a znanstvenici su izjavili da je novo otkriće da bi vlakna također mogla spriječiti druge bolesti koje mogu prouzročiti prijevremenu smrt

Ljudi koji dnevno pojedu puno vlakana na taj bi način mogli spriječiti prijevremenu smrt od niza bolesti, među kojima srčanih bolesti, karcionoma i infekcija, pokazala je američka studija.

Prijašnje studije utvrdile su da vlakna pomažu gubiti kilograme i smanjiti razinu kolesterola te da štite od srčanih bolesti, a znanstvenici su izjavili da je novo otkriće da bi vlakna također mogla spriječiti druge bolesti koje mogu prouzročiti prijevremenu smrt.

"Rezultati ove studije ukazuju na to da bi vlakna mogla imati šire povoljne učinke na zdravlje od onog što je otkriveno ranije", rekao je Frank Hu, koji se bavi pitanjima prehrane na harvardskoj Školi za javno zdravlje i koji je napisao uvodnik uz studiju objavljenu u stručnom časopisu Archives of Internal Medicine.

"Konačni rezultat je da su vlakna neophodna u prehrani i da ih trebamo jesti što je više moguće", rekao je Hu za Reuters.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika