16.02.2011. / 17:11

Autor: Hina

Gorbačov novac od Nobela potrošio na izgradnju bolnica

Posljednji sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov potrošio je sav novac od Nobelove nagrade za mir za izgradnju bolnica za žrtve nuklearne katastrofe u Černobilu, piše u srijedu ruski tjednik Nova Gazeta.

Mihail Gorbačov i Leonardo DiCaprioMihail Gorbačov i Leonardo DiCaprioPosljednji sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov potrošio je sav novac od Nobelove nagrade za mir za izgradnju bolnica za žrtve nuklearne katastrofe u Černobilu, piše u srijedu ruski tjednik Nova Gazeta.

"Nisam ga ni vidio. Tražio sam da raspodjele taj novac. Izgradili su šest bolnica na područjima pogođenima katastrofom u Černobilu", rekao je Gorbačov u intervjuu za Novu Gazetu pred svoj 80. rođendan koji će proslaviti 2. ožujka.

Otac "perestrojke" dobio je 1990. Nobelovu nagradu za mir. Novac za nagradu tada je iznosio četiri milijuna švedskih kruna.

U travnju 1986., dok je Gorbačov bio na vlasti, četvrti reaktor u černobilskoj nuklearki, udaljenoj stotinu kilometara od glavnog grada Ukrajine, eksplodirao je i zatrovao velik dio Europe, a posebice Ukrajinu, Bjelorusiju i Rusiju, tri bivše sovjetske republike.

Vlasti su danima skrivale tu katastrofu, što je pridonijelo tomu da su ozračene stotine tisuća ljudi.

Dio novca od Nobelove nagrade otišao je i u Kazahstan za borbu protiv isušivanja Aralskog jezera, rekao je Gorbačov.

Gorbačov je u intervjuu optužio rusku vladajuću elitu da je potpuno ravnodušna prema običnu narodu. "Oni su bogati i razvratni. Njihov ideal je da postanu poput (Romana) Abramoviča. Ja to prezirem. Sramim se bogatih razvratnika. To je sramota i za nas i za zemlju", rekao je Gorbačov.

Također je kazao da je želio osnovati socijaldemokratsku stranku, ali da mu je zamjenik predstojnika ureda ruskog predsjednika Vladislav Surkov otvoreno rekao da njegova stranka neće biti registrirana pa je zbog toga osnovao pokret. "Ali pokret nije stranka i ne sudjeluje na izborima... Potrebna nam je socijaldemokratska stranka koja ne bi ovisila o vlastima", istaknuo je Gorbačov.

Vezane vijesti

VCIOM: Gorbačov najnepopularniji čelnik u Rusiji

VCIOM: Gorbačov najnepopularniji čelnik u Rusiji

Mihail Gorbačov i Boris Jeljcin su najnepopularniji čelnici prošlog stoljeća, pokazala je anketa Sveruskog centra za istraživanje javnog mišljenja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika