18.02.2011. / 08:57

Autor: Nacional.hr

Studija potvrdila: Ovisnici o Facebooku pate od depresije

Oko 32 posto ispitanika izjavilo je da su osjećali krivnju i neugodnost nakon što su odbili nečiji zahtjev prijateljstvo, odnosno "friend request"

Britanski psiholozi su otkrili da znatan dio korisnika Facebooka pati od anksioznog poremećaja. Prema studiji sveučilišta Edinburgh Napier, 12 posto sudionika online ankete potvrdili su da zbog Facebooka osjećaju tjeskobu. Oko 32 posto ispitanika izjavilo je da su osjećali krivnju i neugodnost nakon što su odbili nečiji zahtjev prijateljstvo, odnosno "friend request", prenosi Orange.

Voditeljica studije, dr. Kathy Charles, tvrdi da je paradoks u tome što su najizloženiji stresu upravo oni korisnici koji imaju najviše kontakata na Facebooku i koji na ovoj društvenoj mreži provode najviše vremena, jer što je više kontakata to je privatnost korisnika izloženija većem broju ljudi, što stvara osjećaj pritiska na korisnika.

Dr. Charles tvrdi da su korisnici izjavili da je najbolja stvar kod Facebooka što ostaju u kontaktu a prijateljima, a da se tjeskoba također javlja kada je u pitanju skidanje s Facebooka, jer osoba misli da će propustiti neke 'važne' informacije ili povrijediti prijatelje.

U istraživanju je ispitano preko 350 osoba i osim online anketa, provedeni su i intervjui sa ispitanicima.

Vezane vijesti

Facebook će platiti 10 milijuna za "sponzorizirane statuse"

Facebook će platiti 10 milijuna za "sponzorizirane statuse"

Društvena mreža Facebook pristala je isplatiti 10 milijuna dolara nakon tužbe korisnika kojom ju optužuju da je koristila njihove fotografije i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika