19.02.2011. / 15:40

Autor: Hina

Dvojezičnost štiti mozak od propadanja

Znanje više od jednog jezika štiti mozak od propadanja kognitivnih funkcija, objavili su znanstvenici na stručnoj konferenciji u SAD-u.

Treba učiti strane jezikeTreba učiti strane jezikeZnanje više od jednog jezika štiti mozak od propadanja kognitivnih funkcija, objavili su znanstvenici na stručnoj konferenciji u SAD-u.

Pokazalo se da dvojezičnost, pa i učenje drugog jezika kasnije u životu, usporava propadanje nekih od ključnih funkcija mozga, rekla je Ellen Bialystok s kanadskog sveučilišta York na godišnjem skupu američke udruge napredne znanosti (AAAS).

Studijom kojoj je jedna od autorica bila i Bialystok utvrđeno je da je ljudima koji su govorili više od jednog jezika Alzheimerova bolest dijagnosticirana u prosjeku 4,3 godine kasnije, a pojava simptoma 5,1 godinu kasnije nego kod pacijenata koji govore samo materinskim jezikom.

Druga studija, čiji rezultati još nisu službeno objavljeni, provedena računalnom tomografijom (CT) pokazala je da bilingualne osobe u uznapredovaloj fazi Alzheimerove bolesti imaju istu razinu propadanja kognitivnih funkcija kao osobe koje se služe samo jednim jezikom na početku bolesti, rekla je Bialystok.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 19.02.11. 15:49

onda je naš ivo superum. a zajebo ga punac. na hrvatskom.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 19.02.11. 17:46

a ja se samo bojim za djanija, on govori samo jezik mrznje


registracija
25/1/11

zubicvila, 19.02.11. 21:52

Ima još puno toga što štiti mozak
http://www.gricni.com/mozak-ko-orah


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika