21.02.2011. / 11:27

Autor: Hina

Film 'Soba' osvojio Grand Prix Festivala hrvatskog animiranog filma

Film Ivane Jurić, autorice koja je diplomirala animaciju i nove medije na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, prikazuje susret dviju lutaka, muške i ženske, u jednoj hotelskoj sobi, koji svakome od njih znači nešto sasvim suprotno

Foto: Goran Jakuš/PIXSELLFoto: Goran Jakuš/PIXSELLAnimirani film "Soba" Ivane Jurić osvojio je Grand Prix Festivala hrvatskog animiranog filma, koji je završio večeras u zagrebačkom kinu "Europa" dodjelom nagrada, a u okviru kojega je jučer i danas u konkurenciji prikazano 46 filmova iz prošlogodišnje hrvatske produkcije.

Film Ivane Jurić, autorice koja je diplomirala animaciju i nove medije na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, prikazuje susret dviju lutaka, muške i ženske, u jednoj hotelskoj sobi, koji svakome od njih znači nešto sasvim suprotno.

Nagradu za najbolji autorski film dobio je film "U lancima" Daniela Šuljića, priča koja u nekoliko povezanih epizoda govori o "krivim srastanjima" današnjih stilova života.

U kategoriji studentskog filma najboljim je proglašen "Gregor" Petre Zlonoge, u kategoriji namjenskoga filma pobijedila je Špica Animafesta Darka Bakliže, a u kategoriji najboljeg dječjeg filma "Žablji zbor" Centra za mladež i Foto Kino Video Kluba Zaprešić.

Filmovi u te četiri kategorije dobili su diplome i četiri tisuće kuna.

Dodijeljene su i nagrade, odnosno diplome, za najbolji dizajn - Marku Tadiću za njegov film "I Speak True Things", za najbolji scenarij Ireni Jukić Pranjić za njezin film "Ornament duše", za najbolju glazbu Hrvoju Štefotiću za film "Pas/Zec" Nebojše Slijepčevića te za najbolju animaciju filmu "Trnoružica" Osnovne škole Jurja Šižgorića iz Šibenika.

ASIFA Hrvatske, koja organizira Festival hrvatskog animiranog filma sa Zagreb filmom, dodijelila je u okviru Festivala Nagradu za životno djelo Tomislavu Simoviću, autoru glazbe za animirane filmove, te posebno priznanje tonskom snimatelju i imitatoru Miljenku Doerru.

U popratnom programu održale su se projekcije dječjeg i profesionalnog filma, program nedavno restauriranih filmova Dušana Vukotića, retrospektivu radova Tomice Simovića, izložbu ilustratora Svjetlana Junakovića i program filmova britanskog animatora Phila Mulloyja.

U žiriju drugog izdanja Festivala bili su filmski teoretičar Nikica Gilić, prošlogodišnji dobitnik nagrade za najbolji film ilustrator Svjetlan Junaković i animator Phil Mulloy.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika