21.02.2011. / 12:12

Autor: Hina

Oralni seks povećava rizik od raka usne šupljine

U SAD-u je sada oralni karcinom izazvan HPV infekcijom češći nego oralni karcinom od uporabe duhana, koji je i dalje vodeći uzrok takve vrsta raka u ostatku svijeta

Američki znanstvenici objavili su kako postoje jaki dokazi koji povezuju oralni seks s rakom, te pozvali na više istraživanja o tome kako ljudski papiloma virus (HPV) može biti okrivljen za dramatičan porast oralnog karcinom među bijelcima.

U SAD-u je sada oralni karcinom izazvan HPV infekcijom češći nego oralni karcinom od uporabe duhana, koji je i dalje vodeći uzrok takve vrsta raka u ostatku svijeta. Istraživači su otkrili 225-postotno povećanje slučajeva oralnog raka u SAD-u od 1974. do 2007. godine, uglavnom među bijelcima muškarcima, rekla je za CNN Maura Gillison sa sveučilišta Ohio State.

"Kada uspoređujete ljude koji imaju usnu infekciju ili ne ... najveći faktor je broj partnera na kojima je osoba obavljala oralni seks", rekla je Gillison, koja istražuje HPV i rak već 15 godina. "Kada se broj partnera povećava, povećava se i rizik", rekla je Gillison na skupu Američke udruge za unaprjeđenje znanosti (AAAS) u Washingtonu.

Prethodne su studije sugerirale da se ljudi koji su prakticirali oralni seks sa šest ili više partnera tijekom života, suočavaju s osam puta većim rizikom obolijevanja od raka glave ili vrata povezanog s HPV-om od onih s manje od šest partnera, rekla je ona.

No, iako je veza između HPV i raka grlića maternice dobro poznata već dugi niz godina, i sada postoje cjepiva koja pružaju određenu zaštitu, potrebna su mnoga istraživanja kako bi potvrdili promatrane veze i utvrdili uzroke, rekla je Gillison.

Postoji oko 150 različitih vrsta ljudskog papiloma virusa (HPV), a oko 40 njih mogu biti seksualno prenosivi, prema američkom Nacionalnom institutu za rak (NCI) iz Bethesde, u predgrađu Washingtona. Neki mogu izazvati genitalne bradavice, dok više drugih visokorizičnih sorti može izazvati oralni, analni, vaginalni i penilni rak.

Spolno prenosive HPV infekcije su uobičajene i često bez simptoma, a neliječeni slučajevi kod žena su glavni uzrok raka grlića maternice. Polovica od svih spolno aktivnih Amerikanaca će dobiti HPV u nekom trenutku u njihovom životu, procijenio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Američka Uprava za hranu i lijekove je 2006. odobrila cjepivo za tipove HPV virusa koji izazivaju rak grlića maternice i genitalne bradavice.

Istraživanje koje je početkom veljače objavljeno u časopisu 'New England Journal of Medicine', navodi kako bi HPV cjepivo moglo spriječiti 90 posto genitalnih bradavica kod muškaraca, te da je cjepivo također odobreno protiv analnog raka kod muškaraca i žena.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
30/11/10

jato, 21.02.11. 12:21

Političari i njihove manipulacije povečavaju rizik od "dizanja naroda".
Kako glupavih tzv.naučnika ima.....čovjek nastao od majmuna,...ha ha ha.....jedini smo u svemiru,....ha ha ha.......


registracija
11/1/11

Kinezojapanac, 21.02.11. 13:32

Znaci vise nema lizanja ribice ili će i za to izmisliti neku zaštitu jer ja bas volim pripremiti teren prije nego zasadim.


registracija
28/2/11

imitar25, 28.02.11. 16:31

http://www.aukcije.hr/item.php?id=1410554


registracija
28/2/11

imitar25, 28.02.11. 16:32

najjeftinije starke


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika