21.02.2011. / 13:25

Autor: Nacional.hr

Alkohol bi u Engleskoj i Walesu u idućih dvadeset godina mogao ubiti oko 200 tisuća ljudi

Jedan od zdravstvenih problema povezanih s alkoholom je i bolest jetre koja je u Britaniji u porastu od sredine 80-ih

Zdravstveni stručnjaci predviđaju da bi alkohol u Engleskoj i Walesu mogao ubiti oko 250.000 ljudi u idućih 20 godina. U članku objavljenom u medicinskom časopisu Lancet se tvrdi da će do povećanja smrti od alkohola doći jer mjere koje trenutno provodi vlada u borbi protiv alkoholizma nisu dovoljne. Jedan od autora objavljenog članka, profesor Sir Ian Gilmore, tvrdi da je niska cijena glavni uzrok alkoholizma i da bi ona trebala biti veća, prenosi orange.co.uk.

Jedan od bivših alkoholičara, Gary Topley, potvrđuje da je cijena bitna jer se on redovito opijao četvrtkom kada se mogao najjeftinije napiti, jer je četvrtkom bila akcija, platiš jedno piće, dobiješ dva. No, industrija tvrdi da se povećanjem cijene alkohola problem neće riješiti. Gavin Parington iz Trgovačke udruge za vino i špirit izjavio je da se zna da zemlje koje imaju najviše cijene i poreze na alkohol imaju i najviše problema sa pretjeranih konzumiranjem alkohola. Te zemlje su Veliko Britanija, Irska i skandinavske zemlje što potvrđuje da prekomjerno opijanje ima malo veze sa cijenom alkohola.

Jedan od zdravstvenih problema povezanih s alkoholom je i bolest jetre koja je u Britaniji u porastu od sredine 80-ih, a profesor Gilmore tvrdi da je u prevenciji bolesti jetre najviše uspjeha imala Francuska, koja ima stroge regulacije koje se odnose na alkohol. U Francuskoj se industrija orijentirala više na proizvodnju kvalitete, nego što veće količine po nižim cijenama, kao što je slučaj sa supermarketima u Britaniji.

Vezane vijesti

Europa ne vjeruje Grcima

Europa ne vjeruje Grcima

Državljani četiriju glavnih zemalja eurozone, Francuske, Njemačke, Španjolske i Italije sumnjaju u sposobnost Grčke da se održi, no i dalje smatraju… Više

Komentari

registracija
25/1/11

zubicvila, 21.02.11. 22:10

Stručnjaci ističu da je alkohol u malim količinama zdrav te da ne predstavlja nikakvu prijetnju po zdravlje. Pitanje je: Koliko male količine su prihvatljive?
http://www.gricni.com/mikroskopska-cuga


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika