Objavljeno u Nacionalu br. 341, 2002-05-29

Autor: Maroje Mihovilović

Što je Bush znao - pitanje koje uznemiruje Ameriku

Kenneth Williams - agent FBI koji je predvidio napad na SAD

Skandal zbog ignoriranja zlogukog izvještaja potresao Ameriku

Kenneth WilliamsKenneth WilliamsAmerička federalna policija (FBI) okrivljena je da je previdjela važnost izvještaja svog agenta iz Phoenixa u Arizoni i da je zbog tog propusta uspio teroristički napad 11. rujna na New York i Washington. Agent Kenneth Williams još je u srpnja svoju centralu upozorio da mnogo arapskih mladića uči pilotirati u Phoenixu i sugerirao da se istraži nisu li oni sljedbenici Osame bin Ladena. No u centrali FBI-a nitko nije ozbiljno shvati njegov izvještaj. Dva mjeseca poslije istraga je pokazala da je Williams dobro uočio problem: iako među počiniteljima nije bilo ni jednog Arapina iz Phoenixa, među otmičarima bilo je nekoliko mladića koji su pohađali pilotske škole u drugim dijelovima SAD-a.

Phoenix, milijunski glavni grad države Arizone, brzo prerasta u sve snažnije komercijalno i prometno središte. U Arizoni je klima vruća i suha pa grad zbog toga privlači useljenike iz arapskih zemalja. Phoenix ima jaku arapsku zajednicu, a sve više Arapa i studira u tom gradu.

FBI, nadležan za kontrašpijunažu i borbu protiv terorizma, ima u Phoenixu jak ured koji vodi Bill Kurtz, a protuterorističkim odjelom upravlja 42-godišnji Kenneth Williams, agent s jedanaestogodišnjim iskustvom u tom poslu. Williams već godinama ima informatore unutar arapske zajednice u Phoenixu. Lani je doznao za aktivnosti pojedinih Arapa iz Phoenixa za koje je posumnjao da su povezani s arapskim terorizmom. Na velikom aerodromu Sky Harbor pokraj Phoenixa, u školi za pilote, avionske inženjere, tehničare i kontrolore leta opazio je vrlo mnogo arapskih studenata. Otkrio je da su neki od njih bili povezani s ekstremističkim islamskim fundamentalistima iz Londona.

Na čelu te londonske skupine Al-Muhajiroun je sirijski šeik Omar Bakri Mohammed, za kojeg su britanske tajne službe već prije mnogo godina utvrdile da redovito komunicira s Osamom bin Ladenom. Bin Laden je 1998. upozorio Bakrija da pojača akciju protiv SAD-a, da “ruši njihove avione, sprječava prolaz njihovim brodovima, zaposjeda njihova veleposlanstva i tjera njihove banke da zatvaraju svoje urede”. Bakri je nakon toga obznanio svojim pristašama da će biti “oči i uši bin Ladena”, čak je i jednom fatvom od svojih sljedbenika zahtijevao da pošu u rat protiv SAD-a.

Williamsova upozorenja

Williams je otkrio i da je jedan polaznik škole u Phoenixu održavao vezu s ekstremistom koji je bio Bin Ladenova dsna ruka i operativac, Abuom Zubaydahom, jednim od najbližih Bin Ladeovih suradnika kojeg su Amerikanci uspjeli uhvatiti. Nakon operacije američkih i pakistanskih snaga on je prije nekoliko tjedana zarobljen u Pakistanu.
Williams je početkom srpnja 2001. svoja otkrića opisao u izvještaju što ga je njegov šef Kurtz poslao u centralu FBI-a u Washington. Upozorio je da mu je sumnjivo što toliko mladih Arapa pohađa pilotsku školu u Phoenixu, osobito stoga što su se neki od njih raspitivali o sigurnosnim mjerama na američkim aerodromima. Podsjetivši i na veze pojedinih studenata s arapskim ekstremistima, Williams je sugerirao centrali u Washingtonu da provjeri sve pilotske škole u SAD-u i njihove arapske polaznike. Njegov izvještaj, doduše, nije bio urgentan, pa je centrala FBI-a imala rok od 60 dana za odgovor.

Iz centrale FBI-a u Washingtonu izvještaj je proslijeđen u dva odjela FBI-a za borbu protiv terorizma i u ured FBI-a u New Yorku gdje također postoji snažna operativna grupa agenata specijaliziranih za borbu protiv terorizma. Izvještaj nije proslijeđen čak ni CIA-i, koja je najviše pratila Bin Ladena i njegove suučesnike. U FBI-u je izvještaj na kraju završio u odjelu koji se bavi Bin Ladenom, a agent koji ga je obrađivao Williamsovu preporuku nije prihvatio. Navodno stoga što je Williamsov izvještaj bio preopćenit, bez pobliže odredbe čime to arapski studenti ugrožavaju sigurnost SAD-a. A sugerirana provjera arapskih studenata mogla bi se protumačiti kao rasistički odnos FBI-a prema Arapima. Tako je Williamsov izvještaj pao u zaborav, sve do 11. rujna.

Nakon terorističkog napada na New York i Washington nije bilo teško otkriti da su glavnu ulogu odigrali mladi arapski sljedbenici Bin Ladena koji su naučili pilotirati u pilotskim školama diljem SAD-a. U svakoj od četiri grupe terorista bili su po jedan ili dva bivša polaznika neke od američkih pilotskih škola, koji su imali dovoljno znanja da avione usmjere na ciljeve. Tada su se u FBI-u sjetili Williamsova izvještaja. U vrhu FBI-a ocijenili su da treba poduzeti sve da nitko drugi ne dozna za taj dokument.

Bijesni Senat

Nakon 11. rujna u američkom političkom vrhu i u medijima postavljalo se pitanje tko je propustio otkriti što teroristi spremaju. U Senatu su počele djelovati komisije koje su to trebale istražiti, osobito u zadnje vrijeme, kad se malo ublažio šok zbog 3000 poginulih u neboderima blizancima u New Yorku, kad je splasnuo i rodoljubni žar zbog kojeg bi svatko tko to pokuša istražiti mogao biti proglašen antipatriotom. Tako je Senat doznao i za dokument Kennetha Williamsa, a potom i tisak.

Utjecajni republikanski senator Arlen Specter zatražio je od direktora FBI-a Richarda Muellera da izvještaj Kennetha Williamsa predoči senatskoj istražnoj komisiji, ali je ovaj to odbio s obrazloženjem da bi se tako ugrozile istrage protiv arapskih osumnjičenika što se vode upravo na temelju Williamsova izvještaja. Specter je replicirao da FBI skriva Williamsov izvještaj jer odaje nesposobnost centrale FBI-a da prepozna opasnost. Specter se dogovorio s predsjednikom senatskog Odbora za pravosuđe Patrickom Leahyjem da njih dvojica zajedno od Muellera zatraže Williamsov izvještaj, a ako on to ponovno odbije, bit će pozvan pred Senat, pod prijetnjom subpoene da preda izvještaj.

Tjednik Time poslao je u Phoenix svog reportera da intervjuira 42-godišnjeg Williamsa, ali je ovaj to odbio. Williams je i nakon 11. rujna marljivo istraživao terorističke veze u SAD-u pa su upravo zahvaljujući njemu uhićena dvojica suučesnika terorista, a jedan je u veljači i osuđen na šest mjeseci zatvora. Na suđenju tom saudijskom državljaninu Williams je i osobno svjedočio.

Neugodna otkrića

Maureen Dowd, komentatorica New York Timesa, osporila je tvrdnju predsjednika Busha da “nitko nije mogao predvidjeti teroristički napad 11. rujna”: “Agent FBI-a iz Phoenixa otkrio je činjenice na temelju kojih je predvidio što bi se moglo dogoditi te o tome na vrijeme obavijestio svoje pretpostavljene. Oni su to mogli spriječiti da tomu nisu stali na put njegovi pretpostavljeni, koji su bili odviše lijeni da pođu njegovim tragom i odviše arogantni da se osvrnu na upozorenje tamo nekoga iz udaljene Arizone.” Ona tvrdi da je Williamsov izvještaj bio vrlo podroban i da nije točno da je preopćenit. Pita se nije li netko iz FBI-a mogao nazvati nekoliko pilotskih škola: “Ja sam uvijek bila uvjerena da su agenti FBI-a plaćeni upravo za to da provjeravaju neprecizne alarmantne informacije o sumnjivim ljudima i događajima.” Nabrojala je i druge indicije o tome da je Bin Laden planirao takav napad, brojne informacije s raznih strana svijeta koje je samo trebalo logično povezati. No to se nije moglo jer je Bush do 11. rujna robovao teoriji da se SAD treba izolirati od svijeta i svemirskim se štitom braniti od mogućeg raketnog terorističkog napada. To je bio jedan od razloga zašto se uopće nisu provjeravale indicije da se na SAD priprema opak napad druge vrste: “Možda su indicije, koje su nagovještavale napad 11. rujna, bile odviše općenite. No zadatak je vlade da procjenjuje, provjerava i razmjenjuje informacije, provjerava razne moguće scenarije, da natjera svoje glavne sigurnosne službe FBI i CIA da surađuju. Iz vlade sada tvrde da je postavljanje pitanja o tome nepatriotsko. No upravo te tvrdnje iz vlade, da se o ovim stvarima ne smiju postavljati pitanja, jesu antiameričke. U zadnje vrijeme bilo je odviše prisilne sloge oko događaja 11. rujna. Tako se ne može doprijeti do istine.”

Otkriveno je da se u samoj Bijeloj kući također mnogo više znalo o Bin Ladenovim aktivnostima nego što se to nakon 11. rujna željelo priznati. Novinari su na tiskovnim konferencijama u Bijeloj kući od Bushova predstavnika za medije Arija Fleischera zahtijevali da kaže kad su CIA ili FBI brifirali Busha o Bin Ladenovim aktivnostima i što su mu otkrili. Bijela kuća je morala priznati da je Bush u kolovozu, mjesec dana prije terorističkog napada, dobio upozorenje FBI-a da bi Bin Ladenovi teroristi mogli oteti avione. Na svom ranču u Teksasu saslušao je tu informaciju, ali nije pokrenuo nikakvu akciju. Ne bi to Bijela kuća ni sada otkrila da Odbor za obavještajne službe američkog Senata nije zatražio podatke o tome kad je Bush dobivao informacije od FBI-a.

Koliko je Bush znao?

Otkriće da je Bush znao kako se planira otmica potaknula je političare da zatraže podrobnije podatke. Visokonakladni dnevnik New York Post izišao je s golemim naslovom na prvoj stranici: “Bush je znao”. Hillary Clinton, senatorica iz New Yorka, za govornicom Senata pokazala je naslovnicu New York Posta i zatražila da se objavi ”što je to predsjednik točno znao”. I utjecajni republikanski senator Richard Shelby iz senatskog odbora za obavještajne službe zahtijevao je odgovor na isto pitanje: “Koliko je predsjednik znao?” On je ocijenio da Bijela kuća nedovoljno surađuje s istragom u Senatu.

Bushov predstavnik za tisak Ari Fleischer obznanio je da je informacija koja je stigla do predsjednika u kolovozu bila općenita pa se nije moglo djelovati. Condoleezza Rice, Bushova savjetnica za nacionalnu sigurnost, također ga je opravdavala, tvrdeći da u informacija nije bilo indicija da bi otmičari avione mogli upotrijebiti kao projektile, a i smatralo se da se akcija planira izvan SAD-a.

Fleischer je napao Hillary Clinton da New York Post zloupotrebljava u politikantske svrhe i dijeli Amerikance po stranačkoj liniji u stvari u kojoj trebaju biti složni. Potpredsjednik Dick Cheney upozorio je demokrate da ne pokušavaju za stranačke interese zloupotrijebiti senatsku istragu. Predsjednik Bush također je izrazio nezadovoljstvo što ga sada prozivaju da nije učinio sve što je mogao kako bi spriječio teroristički napad, da je imao informacije tome da se nešto sprema, a nije reagirao.

Začudo, ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da ta afera nije naškodila Bushovoj popularnosti. Prema tjedniku Newsweek dva dana nakon početka afere Bushova popularnost dosezala je 73 posto, koliko i prije toga. Dugoročno, afera bi ipak mogla biti kobna za Busha: dodatno ispitivanje pokazalo je da danas mnogo manji postotak Amerikanaca misli da je Bush napravio sve što je mogao nego prije tri mjeseca.

Zacarias Moussaoui

Newsweek je u zadnjem broju objavio veliki članak ”Što je Bush znao” u kojem je otkrio i da je direktor CIA-e George Tenet 28. lipnja 2001. upozorio Condoleezzu Rice da je “vrlo vjerojatno da će u najbližoj budućnosti uslijediti jak napad što će ga počiniti pripadnici Al Qaede Osame bin Ladena”. Na sastanku u Bijeloj kući 5. srpnja 2001. stručnjaci za borbu protiv terorizma upozorili su vodstvo FBI-a, CIA-e i Američke službe za imigraciju da se priprema veliki napad na SAD. Newsweek posebno upozorava na ono što se događalo nakon što je 17. kolovoza 2001. u Minneapolisu uhićen Zacarias Moussaoui, Francuz marokanskog podrijetla, koji je zatvoren zbog nepravilnosti u vezi s ulaznom vizom, a također je pohađao pilotsku školu. Istražitelji su smjesta utvrdili njegove veze s terorističkom mrežom. Jedan je agent FBI-a tada upozorio centralu da Moussaoui možda planira “nečim se zaletjeti u Svjetski trgovački centar”. Moussaoui je navodno trebao biti 20. otmičar 11. rujna, ali ga je uhićenje omelo u naumu.

Sva ta upozorenja, tvrdi Newsweek, ignorirale su centrale CIA-e i FBI-a, Bijela kuća i druge državne službe za sigurnost samo zato što se nakon Bushova dolaska na vlast počela voditi drukčija politika prema terorizmu, umjesto oštre borbe za kakvu se zalagao njegov prethodnik Bill Clinton. Bushov ministar pravosuđa John Ashcroft izričito je dao do znanja FBI-u da njegov prioritet više neće biti borba protiv terorizma, nego borba protiv klasičnog kriminala, krijumčarenja droge, dječje pornografije. Kada su vodeći ljudi FBI-ja tražili dodatnih sto agenata za borbu protiv terorizma, Ashcroft je taj zahtjev glatko odbio. Zbog toga se žestoko sukobio s tadašnjim direktorom FBI-a Louisom Freehom. Freeh je podnio ostavku i – baš u vrijeme napada – zamijenio ga je Mueller. Iako je na sastancima s vodećim ljudima FBI-a Ashcroft govorio da upozorenja o mogućem terorističkom napadu na SAD smatra neuvjerljivima, zbog vlastite sigurnosti prestao je putovati redovitim zračnim linijama, a ministarstvo pravosuđa unajmilo je za njega privatni avion.

Vezane vijesti

'Bush je kriv za sve'

'Bush je kriv za sve'

Oko dvije trećine Amerikanaca vjeruje da je bivši američki predsjednik George Bush odgovoran za loše stanje američke ekonomije dok nešto manji… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika