Objavljeno u Nacionalu br. 797, 2011-02-22

Autor: Igor Koruga

Gershwin u Lisinskom: Još jedan Porgy i drugačija Bess

MARIA JOÃO, portugalska jazz pjevačica, glumi BessMARIA JOÃO, portugalska jazz pjevačica, glumi BessOdabrani dijelovi glasovitog Gershwinova djela nazvani “Another Porgy, a different Bess” bili su izvedeni na nedjeljnom koncertu Jazz ciklusa Lisinski/HDS. Novu inačicu opere osmislili su članovi Brussels Jazz Orchestra u suradnji s belgijskim skladateljem i pjevačem Davidom Linxom, kojem se u pjevačko- koreografskoj ulozi pridružila portugalska jazz pjevačica Maria João, domaćoj publici predstavljena 2008., u duetu s norveškim pijanistom Janom Gunnarom Hoffom.

Manje poznate brojeve, izuzev "Summertime" na samome kraju nastupa, belgijski su umjetnici uobličili u tonski napete i zahtjevne aranžmane, potisnuvši pritom Gershwinovu melodiku kojom je američka opera jasno dotakla nacionalne glazbene korijene, s namjerom prilagodbe prije svega avangardnom pjevačkom stilu neobične portugalske umjetnice. Iako se David Linx, kao Porgy, silno trudio uklopiti u odličnu koncertnu izvedbu, u kojoj su Mariju João, kao Bess, sjajno pratili članovi orkestra na čelu s Frankom Vaganéeom, te još bolje Nathalie Loriers za klavirom, nedvojbeno se nametnuo zaključak da je u Linxovoj improvizacijskoj maštovitosti ipak nedostajao kvalitetniji glas.

Vezane vijesti

Video: Nasrnuo na aktivista pred Lisinskim

Video: Nasrnuo na aktivista pred Lisinskim

Aktivisti Građanske akcije prosvjedovali su pred Koncertnom dvoranom Lisinski u kojoj su se održavali izbori za predsjednika HDZ-a, u rukama su… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika