23.02.2011. / 11:53

Autor: Hina

Obamin bivši glasnogovornik Rahm Emanuel novi gradonačelnik Chicaga

Rahm Emanuel, donedavni šef osoblja Bijele kuće, pobijedio je u utorak na izborima za novog gradonačelnika Chicaga.

Rahm Emanuel i Barack ObamaRahm Emanuel i Barack ObamaRahm Emanuel, donedavni šef osoblja Bijele kuće, pobijedio je u utorak na izborima za novog gradonačelnika Chicaga.

Emanuel je osvojio 55 posto glasova i već u prvom krugu lagano pobijedio ostalih pet protukandidata. Prvi mu je čestitao donedavni šef, američki predsjednik Barack Obama. "Kao Čikažanin i prijatelj, ne mogu biti ponosniji. Rahm će biti odličan gradonačelnik", poručio je.

Emanuel, koji će biti prvi židovski gradonačelnik Chicaga, na položaju će zamijeniti pomalo mitskog Richarda M. Daleyja, nakon njegove 22 godine provedene na čelu grada. Nakon šest mandata i s bolesnom suprugom, Daley je prošle godine objavio da se više neće kandidrati. Prethodno je i njegov otac Richard J. Daley bio gradonačelnik 21 godinu.

Emanuel je 1. listopada odstupio s drugog najvažnijeg položaja u Bijeloj kući kako bi se pripremio za izbore za čikaškog gradonačelnika. "Samo me prilika da budem šef osoblja Baracka Obame odvojila od Chicaga, a samo me prilika da budem njegov gradonačelnik odvojila od predsjednika", poručio je tada. S 2,9 milijuna ljudi, Chicago je treći po veličini američki grad, a trenutačno je suočen s proračunskim manjkom od 655 milijuna dolara.

Emanuel, dugogodišnji washingtonski 'insider' i bivši savjetnik predsjednika Billa Clintona, smatra se zaslužnim za mnoga Obamina ostvarenja u unutarnjoj politici, uključujući i 814 milijarda dolara vrijedan paket pomoći posrnulom gospodarstvu, te provedbu zdravstvene reforme.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika