24.02.2011. / 15:43

Autor: Hina

'Mali Maestro'

Polančec svjedočio o Dalmacijavinu - 'Ništa se nije moglo privatizirati bez Sanadera'

"Mislim da je Gotovac platio preveliku cijenu s obzirom na utjecaj koji je imao", zaključio je Polančec. Dodao je da su za Dalmacijavino bili zainteresirani i saborski zastupnici raznih političkih opcija porijeklom s otoka Hvara, gdje je ta tvrtka također imala neke nekretnine

Damir PolančecDamir PolančecBivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec ustvrdio je svjedočeći na ponovljenom suđenju u slučaju "mali maestro" da optuženi bivši potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) Ivan Gotovac nije imao nikakvog utjecaja na privatizaciju Dalmacijavina.

"Na ljestvici od jedan do 100 Gotovac je s dva mogao utjecati na konačnu odluku o ponuđaču, a i u tome sam pretjerao", kazao je Polančec koji je tijekom svjedočenja više puta ponovio kako se s Gotovcem nije slagao u nizu stvari.

"Nismo se ljubili tada, a ne ljubimo se ni danas, no da je netko htio lobirati to ne bi činio kod mene ili Gotovca", kazao je Polančec.

Ključna osoba za donošenje svih odluka, po riječima bivšeg potpredsjednika vlade, bio je tadašnji premijer Ivo Sanader. "Nije se moglo privatizirati niti jedna tvrtka u Dalmaciji da Sanader s tim nije bio dobro upoznat. Jasna je bila adresa na kojoj je trebao lobirati, a to sigurno nije bio Gotovac", ustvrdio je Polančec.

Na pitanje sutkinje koja vodi ponovljeni postupak protiv Gotovca i njegova suoptuženika Svjetlana Stanića Polančec je rekao da bi Sanaderov utjecaj na ljestvici od jedan do 100 ocijenio s barem 98. Preostala dva boda otpadaju na slučajeve koji se spletom okolnosti jednostavno nisu mogli riješiti, dodao je Polančec.

Stanića USKOK tereti da je podmitio Gotovca pekom i putovanjem u Monte Carlo i tako ga potaknuo na zloporabu položaja kako bi mu omogućio da mimo tržišnih uvjeta na povoljan način stekne dionice Dalmacijavina i splitskog hotela Bellevuea, tvrtki u vlasništvu HFP-a.

"Mislim da je Gotovac platio preveliku cijenu s obzirom na utjecaj koji je imao", zaključio je Polančec. Dodao je da su za Dalmacijavino bili zainteresirani i saborski zastupnici raznih političkih opcija porijeklom s otoka Hvara, gdje je ta tvrtka također imala neke nekretnine.

Među zastupnicima koji su se interesirali za izdvojenu privatizaciju hvarskih pogona Dalmacijavina bili su Tonči Tadić i Kruno Peronja, koji su se po Polančecovim riječima, nadali da bi netko od privatnih hvarskih vinara tamo mogao obnoviti proizvodnju.

Polančecovo svjedočenje zatražila je Gotovčeva obrana jer je kao član Vlade bio i predsjednik Upravnog odbora HFP-a i na taj način pretpostavljen Gotovcu.

Za Stanića, međutim, Polančec kaže da ga od ranije nije poznavao. "Upoznao sam ga u kafiću pored suda gdje sam u posljednje vrijeme primoran piti kave, rekao je Polančec, koji se na pitanje sudskog vijeća nije mogao sjetiti je li u vrijeme privatizacije primio Stanićevo pismo u kojemu je navodno iskazao interesi za preuzimanje Dalmacijavina.

Inače, Polančec nije bio predlagan kao svjedok u prvom suđenju Gotovcu i Staniću na kojem su obojica oslobođena USKOK-ovih optužbi za primanje i davanje mita, zlouporabe položaja te poticanje na te zlouporabe od početka 2007. do lipnja iste godine.

Vrhovni sud ukinuo je tu presudu i odredio ponovno suđenje pred novim sudskim vijećem. Suprotno zaključku prvostupanjskog Županijskog suda, Vrhovni je sud utvrdio da se Gotovac jako trudio pomoći Staniću.

Suđenje se nastavlja 25. ožujka kada bi se trebala ispitati posljednja dvojica svjedoka.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 24.02.11. 16:58

Vjerujem da je Polančecov iskaz vrlo blizu istine.Iz toga je razvidno šta sve imaju u glavi oni koji su izabrani da kao saborski zastupnici služe ovom narodu i državi.Glavni im je interes osobno bogaćenje iskorištavanjem i statusa i pozicije.I ne biraju ni sredstva ni način kako da ukradu i oni osobno od narodne imovine.Dok još išta ima.Sve će pokrasti i uništiti.Hrvatska će krvavo i dugooooooooročno plaćati svoje osamostaljenje i grijehe Franje Tuđmana,čija i je posljedica ova anarhija na svim razinama.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 24.02.11. 17:57

gornji komentar sve je rekao. Ja bi dodao da nije bas puno ostalo za prodat jer sve sto vrijedi, osim prirodnih bogatstava je rasprodano. A k tome smo se jos zaduzuli preko glave.
Svo ovo vrijeme oni koji su uporno glasali za HDZ su polako ali sigurno pilili granu na kojoj i oni sjede. Grana je pukla pod silnim opterecenjem i sad smo svi u slobodnom padu. Tesko ce biti iscupat se.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika