28.02.2011. / 14:20

Autor: Hina

MUP predstavio on-line policijske postaje i digitalizirane upute za rad policije

U Ravnateljstvu policije danas je predstavljen završetak projekata "On-line policijske postaje" i "Digitalizacija uputa i naputaka za rad policije", za koje se očekuje da će kao mrežne aplikacije za pretraživanje u okviru MUP-ovih internetskih stranica omogućiti bolji uvid javnosti u rad policije, a taj rad unaprijediti i učiniti ga transparentnijim.

Policija je predstavila nove projektePolicija je predstavila nove projekteU Ravnateljstvu policije danas je predstavljen završetak projekata "On-line policijske postaje" i "Digitalizacija uputa i naputaka za rad policije", za koje se očekuje da će kao mrežne aplikacije za pretraživanje u okviru MUP-ovih internetskih stranica omogućiti bolji uvid javnosti u rad policije, a taj rad unaprijediti i učiniti ga transparentnijim.

Projekt "On-line policijske postaje" vođen je idejom o većoj dostupnosti podataka o policijskim postajama, njihovim djelatnicima, kontakt policajcima kao o brojevima telefona, adresama te područjima djelovanja određene policijske postaje.

Cilj projekta je javnosti na jednom mjestu omogućiti pretragu podataka iz djelokruga policije i pravosuđa - na aplikaciji se nalazi 139 policijskih postaja, šest postaja aerodromske policije, 11 postaja granične policije, šest postaja pomorske, 19 prometne te jedna postaja Uprave policije. Uneseno je i 687 kontakt policajaca, 20 glasnogovornika, šest koordinatora, 165 načelnika, 20 načelnika uprava te 20 zamjenika načelnika policije.

Također, tim je projektom povezano i pretraživanje svih sudova, državnih odvjetništava te vještaka/tumača, a namjera je Sudačke mreže, udruge koja je izradila projekt, i izrada vodiča kroz policijsku istragu od njezina pokretanja do podizanja optužnice i uhićenja, kao i povezivanje sudske prakse s radom policije.

Drugim projektom u digitaliziranom su obliku obrađeni su podaci u svezi uz pravilnike o postupanju, kao jedinstven i cjelovit popis uputa i naputaka za svakodnevni rad policije.

U realizaciju projekata krenulo se u jesene 2009., kad je nevladina udruga Sudačka mreža s MUP-om potpisala ugovor o međusobnoj suradnji, a izvedba projekata omogućena je zahvaljujući financijskoj potpori Kraljevine Nizozemske koja je MUP-u donirala računalnu upremu i softversko rješenje.

Glavni ravnatelj policije Oliver Grbić naglasio je da će projekti povećati profesionalizaciju rada policije te povjerenje građana u policiju i njezini postupanje. MUP je, istaknuo je, svjestan da hrvatsku put u EU iziskuje mnoge prilagodbe, te da je temeljita modernizacija djelovanja policije upravo na tom tragu.

Veleposlanica Nizozemske Stella Ronner-Grubačić kazala je da je njezina zemlja zauzela vrlo kritičan stav prema Hrvatskoj na njezinom europskom putu, ali, naglasila je, ne da bi je stopirala, već zbog želje da Hrvatska kao 28. članica Unije ispuni sve standarde i prihvati sve vrijednosti koje vrijede u EU. Navedeni projekti, dodala je veleposlanica, upravo su potvrda da Nizozemska želi Hrvatsku u EU.

Projekte su pozdravili i predsjednik Sudačke mreže Dražen Komarica te državni tajnik za e-Hrvatsku Igor Lučić.

Vezane vijesti

Potpisan Sporazum o uspostavi Centra za sigurni Internet

Potpisan Sporazum o uspostavi Centra za sigurni Internet

Sporazum o strateškom partnerstvu kojim je uspostavljen Centar za sigurniji Internet potpisan je danas u Ravnateljstvu policije Ministarstva… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika