01.03.2011. / 09:23

Autor: Nacional.hr

Roboti u vojsci: Američka vojska naručila izradu robota geparda i "terminatora"

Iz Boston Dynamicsa tvrde da pri proizvodnji nisu usmjereni na svrhu robota, nego su više zainteresirani za razvoj tehnologije i da će se robot vjerojatno koristiti za protupožarne svrhe i u predjelima koji su nedostupni za tenkove

Kompjutorska simulacija "geparda" (Foto: Boston Dynamics)Kompjutorska simulacija "geparda" (Foto: Boston Dynamics)Američka inženjerska tvrtka sprema se na proizvodnju čovjekolikog robota i robota geparda koji će moći trčati brzinom preko 100 kilometara na sat. Tvrtka iz Massachusettsa, Boston Dynamics, potpisala je s američkim ministarstvom obrane ugovor vrijedan nekoliko milijuna dolara kojim je američka vlada naručila izradu robota, prenosi nydailynews.com.

Američko ministarstvo obrane naručilo je robot Atlas, nalik čovjeku, sa dvije ruke i noge, bez glave, koji može hodati, trčati, penjati se i koristiti ruke. Osim čovjekolikog, naručen je i robot koji sliči na geparda koji će moći trčati brže od bilo kojeg čovjeka. Iako se pretpostavlja da će se metalni gepard koristiti za lov na neprijatelje, iz Boston Dynamicsa tvrde da pri proizvodnji nisu usmjereni na svrhu robota, nego su više zainteresirani za razvoj tehnologije i da će se robot vjerojatno koristiti za protupožarne svrhe i u predjelima koji su nedostupni za tenkove, džipove i druga vozila. Sličan robot koji je proizveo Boston Dynamics, BigDog, predstavljen je pred tri godine i korišten je za pomaganje vojnim trupama u prenošenju opreme.

U petak je u Kaliforniji predstavljena još jedna robotska životinja stvorena u vojne svrhe. Minijaturni kolibrić koji je dizajnirala tvrtka AeroVironment ima raspon krila svega 16 centimetara i sićušnu video kameru u truhu, sa svrhom da neprimjetno špijunira neprijatelja.

Vezane vijesti

Dodik bi izbacio SDA iz vlasti

Dodik bi izbacio SDA iz vlasti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u petak kako bi Stranku demokratske akcije (SDA) trebalo "izbaciti" iz koalicije koja je na… Više

Komentari

registracija
25/1/11

zubicvila, 03.03.11. 20:41

Ideja o uvijekprisutnom pomagaču ili osobnom poslužitelju golica ljudski um otkako je izmišljena lijenost. Kako je ROBovlasništvo polako izlazilo iz mode ljenjivci svih zemalja ujedinili su se i stvorili ROBOTiku.
http://www.gricni.com/robot-covjekov-najbolji-prijatelj


registracija
12/12/10

Klarens, 04.03.11. 03:57

SVe shto se mozhe zlouptrijebiti
Tako che biti !!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika