Objavljeno u Nacionalu br. 798, 2011-03-01

Autor: Hrvoje Šimičević

MINISTAR MILINOVIĆ UKINUO 94

Zagrebački liječnici protiv ukidanja direktnog telefonskog broja Hitne pomoći

MINISTAR DARKO MILINOVIĆ ukinuo je
direktni broj Hitne pomoći i umjesto da proradi broj 194, uveo je univerzalni broj 112MINISTAR DARKO MILINOVIĆ ukinuo je direktni broj Hitne pomoći i umjesto da proradi broj 194, uveo je univerzalni broj 112Najnovija odluka da se potpuno ukine 94, broj zagrebačke Hitne pomoći, i da od ovog ponedjeljka pacijenti u slučaju zdravstvenih tegoba najprije moraju zvati 112 i razgovarati s operaterima koji nemaju adekvatno medicinsko obrazovanje, mogla bi imati dramatično štetne posljedice za pacijente kojima je ugrožen život. To je stav većeg dijela liječnika u hrvatskoj hitnoj medicini. Situacija je trenutačno takva da građani više ne mogu direktno dobiti liječnike i s njima komunicirati o izvanrednim medicinskim problemima. Umjesto toga, preusmjerava ih se na 112, gdje njihove pozive primaju osobe koje nemaju stručnu medicinsku obuku. Liječnici s kojima smo razgovarali smatraju da je u okolnostima u kojima je svaka sekunda važna za spašavanje života opasno uspostavljanje takvog dojavnog sustava. Njihov stav podržava većina mjerodavnih institucija grada Zagreba, uključujući gradonačelnika i pročelnika za zdravstvo Zvonimira Šostara. Umjesto da se uz 112 zadrži 94, odnosno po novome 194, od danas se ne može izravno nazvati hitnu pomoć. Broj 194 nije uveden a 94 je ukinut.

U razgovoru za Nacional ministar Darko Milinović poručio je da razmatra sve mogućnosti i da će sigurno razgovarati s onima koji su nezadovoljni uvođenjem univerzalnog broja 112. Ipak, priznao je da je on pobornik sustava gdje će samo postojati 112 za sve hitne službe, sugerirajući da bi to mogla biti i konačna odluka Ministarstva. "Mislim da protivnici univerzalnog 112 nisu svjesni dugoročne prednosti takvog komunikacijskog sustava", rekao je Milinović. Koje su to prednosti univerzalnog broja 112, gdje se ne javljaju liječnici nego nestručne osobe, nije objasnio.

Vezane vijesti

U USKOK-u o Milinovićevim 'poslovima'

U USKOK-u o Milinovićevim 'poslovima'

Borislav Perica, bivši ravnatelj Nacionalnog parka Plitvička jezera, ispitan je u riječkom USKOK-u, piše Večernji list. Kaže da su ga pozvali… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika