01.03.2011. / 21:03

Autor: Deutsche Welle

CeBit – sajam rekorda

Optimizam je prisutan u čitavoj IT-branši koja ove godine u čitavom svijetu očekuje porast zarade od pet posto. To se vidi i na najvećem svjetskom sajmu u Hannoveru gdje od danas do subote traje CeBit.

Samuel Palmisano iz IBM-a i Angela Merkel (Reuters)Samuel Palmisano iz IBM-a i Angela Merkel (Reuters)Svi koji su gledali „Ratove zvjezda" sjećaju se holografskih slika Luka Skywalkera i princeze Leie. Holograme može proizvesti i njemački Telekom.

„Telekom ovom holografskom instalacijom demonstrira što će sve računalna mreža moći postići, možda i u bliskoj budućnosti", kaže Ralf Wilking, predstavnik „Deutsche telekoma", dok se pred njim formira hologram njegovog kolege Andreasa Schneidera koji sjedi u Bonnu i telefonira sa Hannoverom u HD-kvaliteti. Ta kvaliteta omogućava novi standard mobilne telefonije HTE, koji omogućuje prijenos i do šest puta više podataka nego što je to sada slučaj.

Zašto nam je taj standard potreban - objašnjava nam hologram Andreasa Schenidera. „2008, na primjer, preko mobilnih telefona je prenesen 3,5 milijuna gigabajta, dvije godine kasnije, 2010, već smo imali promet od 200 milijuna gigabajta, a 2013. očekujemo eksploziju od dva egzabajta mesečno - to je broj sa 18 nula. Kada bismo sve te podatke snimili na CD-e, dobili bismo toranj visok tri do četiri kilometra."

„Tehnologija oblaka"

I ovaj CeBit je sajam rekorda. Tu je, na primer, Watson, računlo koje je u Sjedinjenim Američkim Državama upravo pobijedilo na kvizu znanja „Jepardy!". Watson je u stanju razumijeti normalno formulirano pitanje i odgovor na njega. Opremljen je sa 2800 procesora.

Jedna od glavnih tema na CeBitu je i tehnologija oblaka - naziv koji je nastao kao metafora za ono što se događa na internetu, a to može biti neka usluga u obliku softvera (poslovna aplikacija) ili hardvera (na primer, skladištenje podataka), pri čemu korisnik plaća samo ono što mu je stvarno potrebno. Korisnik ne zna, niti mu je važno, gdje se nalazi server, i zato je to za njega apstraktan oblak. Henrik Tesch iz njemačkog Microsofta to ovako objašnjava:

„Recimo da se 74 posto rada mojih računala odvija na lokalnim računalima a 24 posto u oblaku. Sada zamislite da poslije utakmice Borussia - Bayern odjednom dođe do velike navale na internet-trgovinu sa navijačkim artiklima Borussie. Zato imam mogućnost da pritiskom na tipku povećam resurse koje su mi na raspolaganju u oblaku i tako zadovoljim potrebe svih".

Proizvodi i za normalne korisnike

Ali, CeBit nije sajam koji se obraća samo mrežnim administratorima i IT-profesionalcima, već i normalnim potrošačima. Tako je, na primer, „Fujitsu" predstavio tablet-računalo koje radi sa Windows-7 operativnim sistemom i svim mogućnostima bežičnog povezivanja i funkcijama normalnog računala. „LG" telefon sa punom trodimenzionalnom slikom, mogućnošću snimanja u 3D tehnici i prenošenja tih sadržaja na 3D YouTube.

Umesto beskrajnog mnoštva drugih dostignuća, spomenimo samo da ovaj CeBit prvi put ima i sportsku halu, odnosno halu u kojoj se nalaze simulatori svih mogućih sportova - možda će djeca sutrašnjice koja će odrasti uz računala na taj način ostati u formi, a ne postati debela.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Računi.hr izbrana za jednu od 15 najperspektivnijih europskih startup tvrtki

Računi.hr izbrana za jednu od 15 najperspektivnijih europskih startup tvrtki

Tvrtka Računi.hr sa svojom tehnologijom PhotoPay izabrana je za jednu od 15 najperspektivnijih europskih tvrtki koje će se predstaviti u Belfastu, na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika