02.03.2011. / 10:36

Autor: Hrvoje Šimičević

MUP-ovo očitovanje o maltretiranju fotoreportera AFP-a: Sve je bilo čisto kao suza

Izvjesno je, dakle, da su u Karamarkovom resoru odlučili drugim obrazloženjima čvrsto i bez uzmaka braniti legalitet i iznimno prošireni dijapazon svojih prirođenih represivnih navada

Foto:Boris ŠčitarFoto:Boris ŠčitarNakon što su strukovne novinarske udruge, predvođene Hrvatskim novinarskim društvom i Zborom fotoreportera Hrvatske zatražili očitovanje zagrebačke policijske Uprave zbog višesatnog MUP-ovog maltretiranja fotoreportera agencije France Pressa Hrvoja Polana, koji je snimao sukobe u centru Zagreba, pristigao je i odgovor prozvane strane.

Naime, u pisanom obliku, zagrebački podređenici Tomislava Karamarka odgovorili su na upit portala Nacional.hr, ističući u njemu kako je ovaj konkretan slučaj bio čist kao suza, a policijski službenici su, sugeriraju iz MUP-a, upravo besprijekorno obavili svoj posao! "U vezi Vašeg upita priopćavamo Vam da su policijski službenici, sukladno pozitivnim zakonskim propisima o policijskom postupanju, ovlašteni izdavati upozorenja i naredbe građanima u slučajevima ometanja policijskog postupanja kada postoji opasnost za život ljudi ili imovinu", stoji u odgovoru Policijske uprave zagrebačke, gdje se nadalje objašnjava slijed događaja 'u konkretnom slučaju fotoreportera AFP-a'.

"Gospodin Hrvoje Polan, koji se nalazio u zoni djelovanja policije, s obzirom da je bila procjena kako je zbog naprijed navedenih razloga bilo potrebno da se udalji iz te zone, poradi čega je upozoren od policijskog službenika, a kako nije postupio po upozorenju, izdana je naredba da to učini"

Kraj priopćenja ne ostavlja mjesta nikakvoj dvojbi: "Slijedom iznijetog cijenimo da je postupanje policijskih službenika u konkretnom slučaju bilo u skladu sa zakonskim propisima i pravilima struke", odgovorili su iz zagrebačke policijske Uprave.

Zanimljivo je prisjetiti se da je odmah, neposredno nakon što se slučaj otkotrljao u javnost, glasnogovornica zagrebačke Policijske uprave Jelena Bikić izjavila da je "fotoreporter agencije France Pressa Hrvoje Polan priveden u policijsku postaju radi vlastite sigurnosti", što u najsvježijem MUP-ovom obrazloženju taj do jučer ključni razlog uopće nije naznačen.

Zapravo, MUP-ovo shvaćanje pojma sigurnosti ovdje treba posebno naglasiti, s obzirom da je policija Polana, radi njegove 'vlastite sigurnosti' devet sati držala u pritvoru sa pijanim huliganima koji su nedugo prije toga po gradu bacali cigle, kamenja i ostale pripadajuće građevinske materijale.

Foto:Boris ŠčitarFoto:Boris ŠčitarIzvjesno je, dakle, da su u Karamarkovom resoru odlučili drugim obrazloženjima čvrsto i bez uzmaka braniti legalitet i iznimno prošireni dijapazon svojih prirođenih represivnih navada. Izvjesno je, također, kako je taktika blago izmijenjena zbog činjenice da su Polanove kolege prije koji dan otkrile kako postoje snimke na kojima je jasno vidljivo da je Polan daleko od kordona i samih sukoba te da nema izravne opasnosti za njegovu sigurnost niti ometa policajce u njihovu poslu. No, MUP tvrdi da je sve bilo 'po zakonskim propisima i pravilima struke'.

Prisjetimo se stoga što se točno dogodilo Hrvoju Polanu, uz prethodnu napomenu kako su mu fotografije tog događaja – na kojima se vidi kako ga specijalci odnose - koje je došavši kući stavio na Facebook, nakon nekoliko sati misteriozno nestale s njegova profila!

“Kad su se sukobi na vrhu Radićeve pretvorili u ozbiljno nasilje i nakon što je u jednom trenutku policija pregazila prosvjednike te ih potisnula prema Trgu, kolega i ja smo ostali iza policije i krenuli snimati prosvjednike koji su ostali ležati na podu. Radilo se o 10-ak huligana, koji su ili bili već vezani ili su krvavi ležali na cesti, a koje je policija krenula spremati u maricu. U tom trenutku je na mene počeo urlati nezamislive psovke specijalac višeg čina, tjerajući me i vičući da prestanem slikati.

Pokušao sam mu smireno reći da sam reporter France Pressea, na zadatku, da je ovo javna površina i da me nema pravo maknuti otamo, ali on nije prestajao s urlanjem psovki. Uskoro me i počeo vući prema policijskom automobilu prijeteći da idem s njima u maricu, ali sam mu se uspio iščupati iz ruku i pobjeći. Međutim vratio sam se za natrag za nekoliko minuta, na što je on poslao dvojicu specijalaca s oklopima na mene. Objašnjavao sam im da sam novinar, pokazivao akreditaciju, ali ništa. Počeli su me odvoditi, uz hrpu psovki od krvave matere novinarske pa na dalje, a ja sam čučnuo jer sam odbijao svojom voljom ući u vozilo. Tada su me podigli i odnijeli u maricu skupa sa zaista mladim huliganima koji su unutra likovali što će 'prespavati u murji'.”

Pri ulazu u policijsko vozilo vrijeđanje se nastavilo, a takve psovke, kaže, u životu nije čuo. Jednog od specijalaca zatražio je broj značke, nakon čega mu je ovaj šakom zaprijetio uz teške riječi. U policijskoj stanici Polan je proveo devet sati, i to – ističe – samo zato što su drugi novinari vidjeli da ga odvode i obavijestili svoje novinske kuće; u protivnom bi ostao puno dulje. Ta je informacija, priča, došla i do glasnogovornika MUP-a Krešimira Borovca, nakon čega je Polan pušten, ali samo pod uvjetom da potpiše kako nema primjedbi na postupanje policije. “Dano mi je do znanja da bi se, ako napišem da imam primjedbi, moje puštanje moglo otegnuti, a ako nemam izlazim za približno tri sata. Naravno da nisam imao primjedbi. No, da kolege nisu vidjeli moje odvođenje, ja bih sad vjerojatno bio u Remetincu, s huliganima.”

Vezane vijesti

Potpisan Sporazum o uspostavi Centra za sigurni Internet

Potpisan Sporazum o uspostavi Centra za sigurni Internet

Sporazum o strateškom partnerstvu kojim je uspostavljen Centar za sigurniji Internet potpisan je danas u Ravnateljstvu policije Ministarstva… Više

Komentari

registracija
17/12/10

zmaj, 02.03.11. 10:46

jel' tu ono onaj Karamarko šefić - dotur!


registracija
30/6/09

jebivjetar, 02.03.11. 12:52

Šupci iz MUP-a ! Svi skupa tri razreda pučke škole i kurs za kuhara ! Pa takvi milicajci i nisu drugo nego za pendrek


registracija
30/9/09

davor12345, 02.03.11. 13:00

Niko se ne smije zajebajat s titinom milicijom! Može, ali ne za vrijeme moje smjene!


registracija
23/10/09

spinner, 02.03.11. 13:26

A KAD JE POLICIJA PRIZNALA DA SU NAPRAVILI PIZDARIJU???

ACAB!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika