Objavljeno u Nacionalu br. 349, 2002-07-24

Autor: Robert Bajruši

Finale akcije 'Top stipendija za top studente'

Izabrano 8 najboljih studenata u Hrvatskoj

Akcija 'Top stipendija za top studente' u ponedjeljak 22. srpnja doživjela je kulminaciju: u hotelu Sheraton, u prisustvu stotinjak uglednika javnog života, među kojima je bio i predsjednik Stipe Mesić, proglašeno je osmero dobitnika Top stipendije, najbogatije u državi, te najavljeno povećanje fonda stipendija na 1.000.000 kuna sljedeće godine

Vjekoslav Kovač, Pero Mrnarević, Suzana Varga, Silvia Golem, Laura Maja Potočki, Mario Vašak, Josip Jularić i Barbara Kvenić, dobitnici su najviše stipendije u državiVjekoslav Kovač, Pero Mrnarević, Suzana Varga, Silvia Golem, Laura Maja Potočki, Mario Vašak, Josip Jularić i Barbara Kvenić, dobitnici su najviše stipendije u državiGotovo je, pobijedili su najbolji. Četiri mjeseca nakon početka, najveća akcija stipendiranja vrhunskih studenata “Top stipendija za top studente” doživjela je kulminaciju u ponedjeljak, 22. srpnja u hotelu Sheraton. Ispred više od stotinu uglednika iz javnog života, među kojima je bio i predsjednik Stipe Mesić, proglašeno je osmero dobitnika koji će dobiti po 40.000 kuna. To su: Vjekoslav Kovač, Pero Mrnarević, Suzana Varga, Silvia Golem, Laura Maja Potočki, Mario Vašak, Josip Jularić i Barbara Kvenić. Oni su članovi najboljeg studentskog osmerca u državi, što su postali zahvaljujući vrhunskim ocjenama, radu i izvanstudijskim aktivnostima, a upravo za njih odlučili su se organizatori akcije – VIPnet, Erste&Steiermarkische Bank i Nacional.
Pobjednici su morali proći strogu selekciju i pritom imati i podosta sreće. Javio se 281 kandidat od kojih je u svibnju selektirano 50 finalista. “Najlošiji” među njima imali su prosjek ocjena 4,5 i poneku nagradu, pa su članovi žirija morali među izvrsnim sudionicima akcije izabrati njih sedam, dok je izbor osmoga prepušten čitateljima Nacionala.
Nakon dvomjesečnog rada izabrali smo pobjednike, četiri mladića i četiri djevojke, koji su zadovoljili vrhunske kriterije i postali osvajači najbogatijeg stipendijskog fonda za studente u Hrvatskoj. Nije utjeha, ali pobjednicima se mogu osjećati i preostala 273 kandidata koji nisu dobili nagradu, jer i sama činjenica da su se natjecali te njihove odlične ocjene svjedoče da je pred njima lijepa budućnost.
Kolika je društvena važnost akcije “Top stipendija za top studente” pokazali su svojim dolaskom u Sheraton i gosti: predsjednik Stipe Mesić i njegovi savjetnici, rektorica zagrebačkog sveučilišta Jasna Helena Mencer, brojni profesori različitih fakulteta, predsjednik Uprave VIPneta Josef Vinatzer, zamjenik predsjednika Uprave Erste&Steiermarkische Bank Tomislav Vuić, predsjednik uprave Nacionala Ivo Pukanić, kao i poznate javne osobe poput odvjetnika Čede Prodanovića, bankara Gorana Gazivode, članice uprave Ine Maje Brinar i više od stotinu drugih.
Neskriveno oduševljenje pokazao je predsjednik Mesić ocjenjujući cjelokupnu akciju vrlo dobrom. ”’Top stipendija za top studente pokazuje da u našoj državi ima jako puno studenata koji su jamstvo da Hrvatska u budućnosti ima ljude sposobne potaknuti njen razvitak. Zahvaljujući takvim mladim stručnjacima vjerujem da ćemo dostići standarde razvijene Europe. Osim toga, treba zahvaliti i organizatorima jer su uspjeli potaknuti ljude i tvrtke koji su bili spremni pomoći razvoj znanosti”, istaknuo je predsjednik Mesić.
Svojim dolaskom uglednici su potvrdili važnost akcije koja je u protekla četiri mjeseca iz dodjele stipendija prerasla u svojevrsni projekt promocije vrhunskih mladih stručnjaka. Stoga ne iznenađuju ni najave da će već dogodine nagradni fond od 320.000 kuna biti utrostručen i iznosit će milijun kuna, a povećat će se i broj dobitnika. Još uvijek ne možemo otkriti koliko će dobitnika biti, ali nema sumnje da će “Top stipendija za top studente” 2003. biti najspektakularniji nagradni fond ikada organiziran u Hrvatskoj.
Sada kad je sve gotovo nitko ne treba biti tužan. Jer do početka nove podjele – još bogatijih i brojnijih stipendija – ima samo sedam mjeseci. Kratko vrijeme do novog natječaja treba iskoristiti kako bi se dobila još koja petica, povećao prosjek ocjena i iduće ljeto dočekalo kao jedan/jedna od “Top studenata”.

PERO MRNAREVIĆ: “Hvala svima koji su vjerovali u mene, a iskrene čestitke i ostalim dobitnicima. Umjetnost je moj životni poziv i nikada nisam sumnjao, iako su me zanimale i sociologija i filozofija. Umjetnost je jedini dio života koji ima i racionalnu i senzibilnu stranu i upravo to me najviše tjera da joj se posvetim. Najveća dobit ovakve akcije nije u novcu nego u činjenici da se netko u Hrvatskoj konačno sjetio da treba ulagati u mlade ljude. Vjerovao sam da imam šanse i jako sam uzbuđen što sam uspio dobiti nagradu.
Volim čitati Nacional, posebno vaše vodeće kolumniste, a sada brzo idem u Dubrovnik, gdje ću provesti ljeto.”

SUZANA VARGA: “Doista nisam očekivala ovih 40.000 kuna i zato sam još uzbuđenija. Stomatologiju volim odmalena, a još dok sam bila djevojčice sviđali su mi se lijepi zubi i lijepi osmjesi. Možda vam je to malo otkačen razlog, ali zbog toga sam odlučila postati stomatolog. Ostalo mi je još sedam ispita do diplome, ali prvo ću skoknuti do Zadra i okolice, i dobro se okupati. Onda opet faks i preostali ispiti.”

SILVIJA GOLEM: “U vlastito sam znanje uložila mnogo truda i ova nagrada je dokaz da postoje ljudi koji cijene moj dosadašnji rad. Ekonomija, odnosno smjer makroekonomije, središte je mojih interesa i voljela bih da se uskoro otvori i poslijediplomski studij iz ovog smjera. ‘Top stipendija za top studente’ je dokaz da se stvari ipak mijenjaju nabolje i da se povećava briga za studente. Nadam se da ću ostati u Hrvatskoj i ovdje iskoristiti stečena znanja. Svratit ću to Splita i dobro se provesti tijekom praznika, a onda se bacam na nove obveze.”
BARBARA KVENIĆ, studentica riječkog Medicinskog fakulteta iz Opatije, koja od 1997. radi kao demonstrator Zavoda za biologiju i humanu genetiku u Rijeci:
“Nadala sam se, ali nisam očekivala da ću dobiti stipendiju i sada sam oduševljena što sam među dobitnicima, ne samo zbog novca koliko zbog osjećaja da je žiri prepoznao moj trud i želju za znanjem. To mi ulijeva nadu da će i u društvu doći do pravih promjena, da će se rad i znanje početi više vrednovati.
Trudit će se da stipendiju trošim racionalno. Planiram od dijela stipendije osnovati fond za kupnju automobila. A sada s prijateljima s fakulteta odlazim na zaslužen odmor, u obilazak jadranskih otoka.
MARIO VAŠAK iz Severina pokraj Bjelovara u indeksu ima same petice i trostruki je dobitnik nagrade Fakulteta elektrotehnike i računarstva:
“Iako sam posljednjih dana imao zdravstvenih problema, odlučio sam doći na svečanu dodjelu, pa će mi trebati nekoliko dana da se oporavim – ovo je za mene bilo veliko uzbuđenje. Osim za studij, razmišljam o tome da dio stipendije uložim u stambenu štedionicu. To bi mi kad završim fakultet bio odličan početni kapital. Ne namjeravam ništa bitno mijenjati u svojem životu: proživio sam dvije mukotrpne adaptacijske godine u domu na Savi. Napokon sam se u Cvjetnom naselju navikao na prednosti i mane domskog života. Želio bih se upisati na postdiplomski studij , a volio bih probati, makar to nije popularno priznati, raditi i u inozemstvu.
Više od novca, stipendija je veliko priznanje za moj trud, stvarno mi mnogo znači to što sam izabran među osam najboljih studenata. Jedva čekam da ozdravim kako bih nagradu proslavio s prijateljima.”
JOSIP JULARIĆ iz Sesveta, student na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, profesionalno se bavi atletikom i već je devet puta osvojio naslov prvaka Hrvatske:
“Tuklo mi je srce kao na utrci, sav sam se tresao. Došao sam u hotel Sheraton bez jasne predodžbe o tome što me čeka. Tek nekoliko minuta prije svečane dodjele saznao sam da su me čitatelji Nacionala odabrali za stipendistu. Meni je ova stipendija došla u pravi tren i puno će mi olakšati život – otac mi je nedavno ostao bez posla i završio na burzi. Sada ću smanjiti brige svojih roditelja, jer ću moći samostalno kupovati opremu i ići na pripreme, te pomoći sestri koja je položila ispite za petu godinu medicine, ali mora plaćati studij. Zahvaljujući sportu i putovanjima, stekao sam mnogo prijatelja koji su mi se javljali da će poslati kupon za mene, ali sam svejedno iznenađen i zahvaljujem se svima. Trudit ću se da ne iznevjerim sve one koji su mi ukazali povjerenje. I dalje ću odlaziti na fakultet, polagati ispite i trenirati u nadi da ću ostvariti svoju najveću želju – nastupiti na Olimpijskim igrama u Ateni 2004.”

Vezane vijesti

Vlada manipulira studentima

Vlada manipulira studentima

Plenum Filozofskog fakulteta danas je reagirao na izostanak odluke Vlade RH o subvencioniranju troškova 2. godine diplomskoga studija, koja je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika