03.03.2011. / 16:25

Autor: Hina

Gripa lagano popušta: Od početka epidemije svinjsku gripu prebolilo 50 tisuća ljudi

Epidemija gripe u Hrvatskoj lagano popušta jer podatci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) pokazuju da se prošli tjedan smanjio broj novooboljelih osoba.

Od posljedica je umrlo 25 osobaOd posljedica je umrlo 25 osobaEpidemija gripe u Hrvatskoj lagano popušta jer podatci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) pokazuju da se prošli tjedan smanjio broj novooboljelih osoba.

Službeno je dosad od početka epidemije potkraj 2010. do danas registrirano gotovo 50.000 oboljelih, a od posljedica gripe umrlo je 25 ljudi.

Uz virus H1N1 zadnjih se dana prvi put pojavio virus gripe tipa B koji, ističe dr. Borislav Aleraj iz HZJZ-a, ne bi trebao utjecati na ponovan porast broja zaraženih, ali bi mogao produljiti sezonu gripe, čemu pogoduje i hladno vrijeme.

I ravnatelj Klinike za infektivne bolesti "Fran Mihaljević" prof. Antun Beus zamjećuje da se smanjio broj novopridošlih bolesnika u bolnicu iako ih se još znatan broj liječi u jedinici intenzivne njege. Među njima je i dvoje djece koja su osim od gripe oboljela od meningitisa te se uspješno oporavljaju, dok je u ponedjeljak od posljedica gripe umro sedmogodišnji dječak, koji je uz teški oblik gripe dobio i hripavac, protiv kojeg nije bio cijepljen. To je ujedno drugo umrlo dijete od gripe ove godine u toj klinici.

Među odraslima dvije su osobe trenutačno priključene na uređaj ECMO za izvantjelesnu oksigenaciju te su istodobno na dijalizi, a jedan je bolesnik na respiratoru.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
25/1/11

zubicvila, 03.03.11. 20:39

Svaku sezonu gripe ista priča. Brojne upute za redovito pranje ruku sapunom već lagano živciraju. Ako sapunica ubija gripu, zašto onda jednostavno ne operemo cijeli grad?!
http://www.gricni.com/dosta-je-straha-od-gripe


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika