03.03.2011. / 20:48

Autor: Deutsche Welle

Lunacek: Eulex, a ne Carla del Ponte će istraživati trgovinu organima na Kosovu

Eulex ima mandat od EU da nastavi istragu povodom navoda o trgovini ljudskim organima na Kosovu. Izvjestiteljica EP za Kosovo, Ulrike Lunacek, poziva zemlje Zapada da pomognu u procesu zaštite svjedoka na Kosovu.

Ulrike LunacekUlrike LunacekSpecijalna izvjestiteljica Europskog parlamenta (EP) za Kosovo, Ulrike Lunacek, kao pozitivnu ocjenjuje informaciju o početku preliminarne istrage koju je Eulex pokrenuo na osnovu navoda iz izvještaja Dicka Martya o trgovini ljudskim organima na Kosovu. Povodom zahtjeva koji su se mogli čuti od samog Martya, ali i od Human rights watcha, da bi ponovljenu istragu trebalo voditi potpuno neovisan autoritet lociran van Kosova, Lunacek za Deutsche welle kaže da to u ovom trenutku nije moguće

„Imamo Eulex na terenu i to je misija koja ima mandat od EU da se bavim sudskim pitanjima. I Međunarodni sud za ratne zločine u Haagu i Carla del Ponte su se bavili ovim pitanjem i zaključili da nije bilo dovoljno dokaza za nastavak. Bilo je i drugih neovisnih institucija koje su se ovim bavile u prošlosti. Ne vidim kako bi to sada moglo biti implementirano. O tome ne postoji ni dogovor unutar Vijeća sigurnosti UN-a. Eulex je već tamo, nadam se da će biti suradnje i da će se istraga nastaviti u okviru Eulexa."

Del Ponte ne bi trebala ponovno voditi istragu

Izvjestiljica za Kosovo u EP, Ulrike Lunacek kaže da na Kosovu postoji problem zbog nepostojanja zakona o zaštiti svjedoka. Očekujući da se odgovarajuća legislativa što prije usvoji, Lunacek poziva i zemlje EU, kao i SAD i Kanadu da pomognu u osiguravanju zaštite onima koji žele svjedočiti i kojima bi bilo potrebno da zbog toga promjene identitet i napuste Kosovo.

Upitana da prokomentira izjavu nekadašnje glavne tužiteljice Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji Carle del Ponte, koja kaže kako bi bila spremna voditi istragu u vezi sa trgovinom ljudskim organima na Kosovu, Lunacek kaže: „Ona je već jednom radila na tom pitanju i sada bilo bolje da neko drugi to radi. Ne mislim da bi trebalo ponavljati tu situaciju."

Neće se razgovorati ni o statusu ni o granicama

Pred početak dugo najavljivanog dijaloga Beograda i Prištine, izvjestiteljica EP za Kosovo, kaže kako se nada da će obje strane na djelu potvrditi izrečenu volju da riješe pitanja koja će omogućiti lakši život za građane obje strane.

"Nadam se da će za početak jednostavno sjesti zajedno i razgovarati i tako definirati konkretne stvari koje žele riješiti. Postoji mnogo tehničkih stvari koje imaju utjecaj kako na živote ljudi u Srbiji, tako i na Kosovu - trgovina, dokumenti, vladavina prava, nestale osobe... Sve su to stvari kojima se može baviti bez uplitanja pitanja statusa. Sa strane EU definitvno je jasno da neće biti razgovora niti o statusu niti o granicama. Čak i ako neko u Beogradu to možda želi, to neće biti slučaj."

Lunacek smatra da je "važno i moguće" da se kroz dijalog omogući Kosovu sudjelovanje u međunarodnim institucijama i regionalnoj suradnji. S druge strane, ako Srbija želi napredak na putu ka EU morati će biti konstruktivna u dijalogu, zaključuje Ulrike Lunacek.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika