06.03.2011. / 13:40

Autor: Deutsche Welle

Internet konačno i 'u zraku!'

Do sada su zrakoplovi bili gotovo posljednja mjesta u kojima se nije moglo doći do interneta. No, sada Lufthansa planira uvođenje Flynet-a s kojim bi internet veza trebala biti čak bolja nego od kuće.

Do kraja ove godine Lufthansa planira na oko 70 svojih zrakoplova ugraditi dodatne antene koje bi putnicima omogućavale korištenje interneta tijekom višesatnih letova. Ukoliko se sve bude odvijalo po planu, tada bi ova zrakoplovna kompanija do konca 2012. godine iste antene trebala ugraditi na još tridesetak svojih aviona.

Veza preko satelita

Ove antene bi se trebale nalaziti na stražnjem dijelu zrakoplova, točnije na krovu, a njihov bi promjer u prosjeku trebao iznositi oko 30 centimetara. Za razliku od američkih kompanija koje putnike s mrežom povezuju preko zemaljskih veza, Lufthansa planira povezivanje preko satelita, što bi po mišljenju njezinih stručnjaka u svakom slučaju putnicima jamčilo jaču i bolju povezanost.

Primjerice, na putu od Njemačke do SAD-a zrakoplov bi se trebao priključiti na četiri različita satelita koji bi u tom trenutku signal slali na Zemlju. Na visi od oko 3.000 metara putnici će dobiti obavijest da je sustav priključen i da se pomoću svojih laptop-a, smartphone-a ili notebook-a koji će se već nalaziti u zrakoplovu, mogu uključiti i koristiti internetom ukoliko to žele. Glavni i vjerojatno jedini ponuđač (barem u početku) trebao bi biti Deutsche Telekom. Putnici bi mogli odabrati cijenu od 10,95 eura za jedan sat ili 19,95 eura za 24 sata. U Lufthansi već sada najavljuju da će većina putnika biti vrlo ugodno iznenađena brzinom kojom će novi sustav raditi. Mnogi će vjerojatno u avionu doći brže do određenih stranica u internetu nego što su na to navikli kod kuće: primjerice, stranice s raznim video-sadržajima poput Youtube-a.

Zabrana telefoniranja

Problemi s Flynet-om bi za Lufthansu mogli nastupiti jedino zbog korištenja internetskih telefonskih veza poput vrlo popularnog Skype-a. Naime, obzirom da je veza bolja nego kod kuće, mnogi su putnici tijekom probe, odnosno, testiranja, bili toliko oduševljeni da su na telefonu provodili sate. To je s druge strane naravno smetalo one druge, komunikacijski manje ovisne putnike, te će se glede toga Lufthansa morati ravnati upravo po njima.

No, osim ponude korištenja internetom ova zrakoplovna kompanija planira i uvođenje takozvanih GSM i GPRS sustava koji bi putnicima trebali omogućiti i slanje sms-poruka tijekom leta.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Što se dogodi na internetu u jednoj minuti?

Intel je zbrojio i analizirao globalni internetski promet. Dobiveni rezultati daju sliku rasta interneta i dinamike korištenja određenih usluga.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika