07.03.2011. / 17:05

Autor: Ante Mihić

BMW X3 - Luksuzni terenac na - 11 stupnjeva

Želite vrhunski automobil, ne pristajete na kompromise i obožavate luksuz, pa što je to 50 000 eura, sitnica, za automobil koji će vam pružiti i više od onoga što očekujete

Foto:Igor ŠobanFoto:Igor ŠobanPrezentacija novog BMW-ovog modela X3 održana je još u studenom, pa iako sam na test ovog automobila čekao puna tri mjeseca, mogu reći da se isplatilo. Kolega fotograf Igor i ja već smo uzduž i poprijeko sa testnim automobilima prošli sve zanimljive lokacije za slikanje i fotografiranje vozila, pa je nekako s obzirom da se radi o SUv ogičan odabir bilo zagrebačko Sljeme. Da stvar bude bolja poslužilo nas je i vrijeme, pa je tako snijeg upotpunio kulisu u kojoj je sunce pokušavalo zagrijati izrazito hladan sljemenski zrak u kojem je temperatura bila 11 stupnjeva ispod nule.

Sjedajući za upravljač novog X3 modela morali smo primjetiti izrazito pregledan kokpit i dobro usklađen središnji greben, a odličan automatski 8-stupanjski mjenjač i udobna sjedala,ili su jamstvo jedne ugodne vožnje. BMW je svoje pozitivo lice pokazao već na zakrčenim zagrebačkim ulicama gdje je unatoč dizelskom agregatu gotovo bešumno pronalazio dovoljno prostora da ispolji svu svoju snagu, da bi čak i vožnju zavojitom cestom do vrha Sljemena učinio prihvatljivom. Ovaj kompaktni SAV (Sports Activity Vehicle) bio je opremljen naprednijim sigurnosnim sustavima, unaprijeđenom dinamikom i nizom inovativnih rješenja što je dokaz da je kao i mnogo puta do sada vozač bio u središtu pozornosti i da je učinjenio sve kako bi se ugosilo prihtjevima vozača.

Naš testni model pokretao je 4-cilindrični dieselski xDrive20d agregat koji razvija snagu od 184 KS i što je sasvim dovoljno za jedn ovakav automobil od kojeg uvijek očekujete samo najbolje. Novi BMW X3 ima prostranu unutraqšnju kabinu, vrlo privlačan interijer u kojem dominiraju vrhunski materijali i prepoznatljiv dizajn. Kontrolni zaslon iDrive pruža sve informacije o sustavima vozila, a navigacijski sustav Professional pronaći će put do željene destinacije. Zanimljivost ovog automobila je da i stražnja sjedala pružaju odličnu udobnost, pa iako smo većin vremena ipak proveli za upravljačem u kratkom osvrtu pokušali smo doživjeti sve "izazove" putnika sa stražnje klupe. Prtljažni prostor od 550 litara ssvim je dovoljan za potrebe jedne veće obitelji, a ukoliko želite puni obujam, spuštanjem zadnje klupe dobit će te respektabilnih 1600 litara zapremine prtljažnog prostora.

Sustav start & stop, parking senzori, odlična audio oprema te niz novih detalja vožnju u novom BMW-u X3 čine posebnom. Novi BM X3 uključuje i sustav xDrive, sa stalnim pogonom na sva četiri kotača i to u standardnoj opremi. Ovaj električno kontrolirani sustav jamči promjenjivu raspodjelu okretnog momenta kako bi se u svakom trenutku ostvario optimalni kontakt s podlogom. Kontrolna jedinica povezana je s DSC sustavom kontrole dinamičke stabilnosti pri čemu X3 nudi vrhunsku sigurnost. Sada kada smo nabrojali sve što možete očekivati od novg BMW-a X3 naravno ne možemo zaobići cijenu, a ona za u početku iznosi 48 200 eura. Neki će reći previše, neki se neće osvrtati, a ja bih rekao koiko para toliko muzike. Želite vrhunski automobil, ne pristajete na kompromise i obožavate luksuz, pa što je to 50 000 eura, sitnica, za automobil koji će vam pružiti i više od onoga što očekujete.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika