08.03.2011. / 10:32

Autor: Plamenko Cvitić

Pripreme za zabranu leta nad Libijom: NATO započeo s danonoćnim zračnim nadzorom

O načinu reakcije demokratskog svijeta protiv Gadafijevog terora nad vlastitim stanovnicima ovih bi se dana trebala povesti rasprava i na sastancima u Ujedinjenim narodima

Prizor jednog od jučerašnjih zračnih napada Gadafijevih snaga u Ras Lanufu (Reuters)Prizor jednog od jučerašnjih zračnih napada Gadafijevih snaga u Ras Lanufu (Reuters)Sjevernoatlantski savez (NATO) od danas započinje s 24-satnim nadzorom zračnog prostora Libije izviđačkim zrakoplovima tipa AWACS. Tu informaciju svjetskim je medijima sinoć priopćio Ivo Daaldar, američki veleposlanik pri NATO savezu.

Uvođenje danonoćnog nadzora mnogi u zapadnom svijetu smatraju mogućim uvodom u provođenje tzv. 'no fly' operacije zabrane leta nad Libijom, a prema nekim izvorima za takvu vrstu intervencije protiv režima Moamera Gadafija sve je više zagovornika ne samo u vrhu američke državne politike, već i u zemljama članicama NATO saveza.

O načinu reakcije demokratskog svijeta protiv Gadafijevog terora nad vlastitim stanovnicima ovih bi se dana trebala povesti rasprava i na sastancima u Ujedinjenim narodima, pa nije isključena ni mogućnost da eventualna vojno-humanitarna intervencija u Libiji dobije i mandat UN-a.

Vezane vijesti

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Izaslanstvo ICC-a u Libiji

Predstavnici Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) doputovali su u Libiju kako bi osigurali oslobađanje svojih kolega koji su zatočeni prošlog tjedna,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika