08.03.2011. / 18:41

Autor: Hina

Suđenje Chiracu odgođeno do lipnja

Suđenje bivšem francuskom predsjedniku Jacquesu Chiracu odgođeno je u utorak jer je sud prihvatio zahtjev za ocjenom ustavnosti postupka koji je podnijela obrana te bi se proces mogao nastaviti oko 20 lipnja.

Jacques ChiracJacques ChiracSuđenje bivšem francuskom predsjedniku Jacquesu Chiracu odgođeno je u utorak jer je sud prihvatio zahtjev za ocjenom ustavnosti postupka koji je podnijela obrana te bi se proces mogao nastaviti oko 20 lipnja.

Branitelj koji zastupa osobu suoptuženu u aferi, bivšeg predstojnika ureda Jacquesa Chiraca, osporava suđenje za događaje koji su se davno zbili, početkom 90-ih te je zatražio mišljenje Ustavnog suda, a sud u Parizu takav je zahtjev prihvatio.

Danas 78-godišnji Chirac prvi je bivši predsjednik kojemu se sudi u Francuskoj. Optužen je za lažno zapošljavanje 28 osoba koje su dok je on bio pariški gradonačelnik primale plaću iz gradskog proračuna, ali su radile za njegovu stranku (Okupljanje za republiku, RPR, desni centar).

Još vrlo popularan Chirac nije bio u sudnici otkako je u ponedjeljak počelo suđenje. Slaba je zdravlja i njegova je supruga nedavno opovrgnula glasine da on boluje od Alzheimerove bolesti.

Zbog događaja za koje ga sud tereti Chirac se nagodio s gradom Parizom i pristao platiti pola milijuna eura naknade štete, a stranka je obećala platiti još 1,7 milijuna eura. Bude li proglašen krivim, Chiracu prijeti do 150.000 eura kazne i do 10 godina zatvora.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika