Objavljeno u Nacionalu br. 355, 2002-09-04

Autor: Mladen Pleše

Sukobi u SDP-u

Bandić odbacio Tomca

Milan Bandić odbio je sudjelovati u stvaranju stranačke frakcije te se otvoreno distancirao od Tomca, što je dodatno oslabilo Tomčevu ionako uzdrmanu poziciju u SDP-u

Zdravko Tomac i Milan BandićZdravko Tomac i Milan BandićIzjavom Milana Bandića, člana Predsjedništva SDP-a i zagrebačkog dogradonačelnika, da mu nije ni na kraj pameti sudjelovati u stvaranju frakcija, neslavno je propao prvi ozbiljniji pokušaj unutar stranačke detronizacije predsjednika SDP-a Ivice Račana. Tako je dugo pripremani pokušaj udara na Ivicu Račana doživio potpuni krah, čak i prije negoli se započelo s operacionalizacijom cijele ideje.

Milan Bandić zaključio je da je Račanova pozicija zasad neprikosnovena te da mora pričekati smjenu generacija u stranci: njegove pristalice uvjeravaju ga da je on jedini sposoban naslijediti RačanaOdluka Milana Bandića da se odlučno distancira od onih koji žele osnovati prvu frakciju u SDP-u ima višestruko iznimno značenje za njega osobno, ali i za odnose unutar stranke. Bandić se time, procjenjuju u vrhu SDP-a, definitivno otrgnuo političkom zagrljaju svog ideološkog mentora Zdravka Tomca. Posljednjih mjeseci više stranačkih drugova uvjeravalo je Milana Bandića da mu je Zdravko Tomac, čovjek koji ga je učio prvim ozbiljnijim političkim koracima, postao pretežak teret te da bi njegov rejting bio puno veći da nad njim ne lebdi Tomčeva politička sjena. Bandiću je, također, sugerirano da sa sebe skine biljeg stranačkog desničara. To je razlog zbog kojeg se Bandić, nakon redovitih višegodišnjih posjeta, ove godine nije pojavio na Sinjskoj alci. Bandićevi sljedbenici uspjeli su ga uvjeriti da Tomac nema nikakvo uporište u stranci, niti ozbiljniju potporu u javnosti, pa je ovih dana odlučio prihvatiti njihove sugestije da započne potpuno nov, samostalan politički život. Prvi korak u Bandićevu odvajanju od Tomca, odbijanje je sudjelovanja u stvaranju frakcije Hrvatski socijaldemokrati.

Takvim svojim potezom Bandić je dodatno oslabio Tomčevu već ozbiljno uzdrmanu poziciju unutar stranke. Više dužnosnika SDP-a uvjeravalo je ovih dana Nacional da to ne znači da će se Bandić prikloniti Ivanu Niniću i stranačkoj ljevici u aktualnim sukobima s Tomcem. Bandićeve pristalice drže da su Tomac i Ninić stranačka prošlost, da je samo pitanje vremena kad će sići sa stranačke pozornice, kao, uostalom, i sam Ivica Račan. Stoga inzistiraju da se Bandić okrene prema budućnosti, odnosno mlađoj generaciji socijaldemokrata koja nije opterećena povijesnim sukobima, posebice onima iz 1971.

Ideja o osnivanju frakcije, ili čak stranke Hrvatski socijaldemokrati, začeta je početkom ove godine kada se Milan Bandić, zbog izazivanja prometnog incidenta u alkoholiziranom stanju, našao na udaru Ivice Račana i kompletnog Predsjedništva SDP-a. Želeći spriječiti njegovu smjenu s funkcije zagrebačkog gradonačelnika, skupina Bandićevih sljedbenika na čelu sa Zdravkom Tomcem, ozbiljno je razrađivala plan stvaranja frakcije Hrvatski socijaldemokrati. Neposredni povod za ta okupljanja bila je zaštita Milana Bandića, no puno je bila važnija strateška zadaća tog projekta. Hrvatski socijaldemokrati trebali su postati udarnom pesnicom u borbi za preuzimanje vlasti u SDP-u, a u slučaju neuspjeha jezgra za osnivanje nove stranke. Bandić se, međutim, u posljednji trenutak povukao, što je bio povod Zdravku Tomcu da izjavi kako je Bandić završio svoju političku karijeru.

Početkom godine Račan je, međutim, već u začetku, bez većih problema, slomio Milana Bandića, najbrojniju stranačku organizaciju u državi i njihovu ideju o stvaranju Hrvatskih socijaldemokrata. Jedino je Zdravko Tomac ostao čvrst u nakani da osnuje frakciju ili, pak vlastitu stranku, premda u pričuvi već ima rezervnu varijantu. Tomac je sa skupinom političkih istomišljenika već osnovao Forum hrvatske sloge – Udrugu za dijalog, toleranciju i zajedništvo, koji po potrebi svakog trenutka može izrasti u političku stranku.

Početkom ljeta, nakon što je premijerska pozicija Ivice Račana ozbiljno uzdrmana, ponovno je u javnosti zaživjela inicijativa za osnivanje frakcije Hrvatski socijaldemokrati. Budući da je procijenjeno da Račan više nema snage da uđe u novi obračun sa stranačkim neistomišljenicima, do Nacionala je sredinom srpnja doprla informacija iz pouzdanih, visokih krugova SDP-a da Zdravko Tomac i Milan Bandić obnavljaju ideju o osnivanju frakcije Hrvatski socijaldemokrati. Rečeno je da su, obznanjivanjem te inicijative, začetnici te ideje željeli ispitati raspoloženje stranačkog članstva i javnosti. Milan Bandić tada je, međutim, opovrgnuo sudjelovanje u tom projektu, čak je izrazio i čuđenje – komu je u interesu da njegovo ime povezuje s tom idejom. Tvrdio je da je takva ideja unaprijed osuđena na propast. I, doista, javni odjek te inicijative bio je ravan nuli. Jedino se Zdravko Tomac usudio javno poduprijeti ideju o stvaranju frakcija u SDP-u. Ovih dana Jerko Zovak najavio je da će sredinom listopada osnovati frakciju Hrvatski socijaldemokrati. Kako je, međutim, Milan Bandić odbacio svaku pomisao da bi mogao biti među utemeljiteljima te frakcije, a Zdravko Tomac, pak, izjavio da ga frakcionaško okupljanje ne zanima sve dok može slobodno artikulirati svoja stajališta u stranci, jasno je da je Zovkova inicijativa unaprijed osuđena na propast. Tim više što bez Bandićeve logističke potpore i njegovih istomišljenika, takva frakcija nema nikakvih izgleda za uspjeh.

Zasluga je to, ponajprije, Ivice Račana koji je u međuvremenu uspio potpuno neutralizirati i razjediniti Bandićeve pristalice. No očito je i Milan Bandić izvukao pouke iz nedavnog sukoba s Račanom. Stranački prijatelji uspjeli su uvjeriti Bandića da ga je dio članova SDP-a gurao u obračun s Račanom, želeći se obračunati s predsjednikom stranke upravo preko njegovih leđa, ne mareći previše za njegove interese i budućnost. Bandić je, navodno, postao svjestan da je teško pogriješio kad je poslušao savjet Zdravka Tomca da postane dogradonačelnikom Zagreba i desnom rukom Vlaste Pavić. Za njega bi bilo neusporedivo korisnije da je ostao saborski zastupnik, jer je s te pozicije mogao početi graditi nacionalnu političku karijeru, kako u stranci, tako i u Saboru. Vrijeme je pokazalo da je pogrešno oslanjati se samo na zagrebačku organizaciju, bez obzira na to što je ona najbrojnija i najuspješnija, jer je to, ipak, nedostatno za građenje ozbiljnije političke karijere.

Od suradnje s Vlastom Pavić, Milan Bandić više nema nikakve koristi. Ona je, ohrabrena Račanovom potporom, vrlo brzo izmakla njegovoj kontroli: ne libi se više ući ni u sukobe s njim. Kao, uostalom, i još neki donedavno odani sljedbenici Milana Bandića.

Zbog svega toga, u taboru Milana Bandića odlučili su se na radikalnu promjenu strategije. Zaključili su da Ivica Račan, unatoč svim teškoćama s kojima se susreće, još uvijek ima neprijepornu poziciju u stranci. Nezadovoljstvo njegovom politikom prevladava samo u drugom stranačkom ešalonu. U bazi i na stranačkom vrhu Račan i dalje uživa uvjerljivu potporu, pa svatko tko mu se namjerava suprotstaviti osuđen je na poraz. Stoga je odlučeno da Bandić izbjegava nove sukobe te da u pozadini pričeka da prođe još jedan izborni ciklus, nakon kojeg će sazreti vrijeme za ozbiljnu smjenu generacija. Vrijeme Milana Bandića, tvrde njegove pristalice, tek dolazi. On je, po njihovim procjenama, jedini sposoban naslijediti Ivicu Račana. Bandić je, kao jedan od pionira SDP-a, prihvatljiv svim članovima stranke, na suradnju s njim pristat će sve stranke lijevog i desnog centra, i može se pojaviti svagdje u državi, a da ga nitko ne vrijeđa ili osuđuje. Uz to, Bandić je već više puta preplatio kaznu za incident koji je počinio. Uostalom, Silviju Berlusconiju i Jacquesu Chiracu Talijani i Francuzi oprostili su neusporedivo veće grijehe odnjegovih.

Slomom ideje o osnivanju Hrvatskih socijaldemokrata Ivica Račan odnio je još jednu pobjedu nad stranačkim neistomišljenicima. No Račan time nije ojačao svoju poziciju u stranci. Sačuvao je, doduše, lidersku poziciju, no njegova je karizma ozbiljno okrnjena. Stoga je samo pitanje vremena kad će se početi otvoreno tražiti njegov nasljednik u stranci. A to je ono što čeka Milan Bandić.

Vezane vijesti

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Bandićevi milijuni za stadion ipak Dinamu

Već ovog ljeta, unatoč manjku u proračunu, Milan Bandić je odlučio uložiti dodatnih 30 milijuna u sjevernu tribinu stadiona Maksimir. Time će gradsko… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika