Objavljeno u Nacionalu br. 800, 2011-03-15

Autor: Renato Baretić

Nacionalna klasa

Maknimo idiote

Biskupi, ispod svoje strehe od oniksa, nisu podržali narodni bunt protiv nepravde i poštenja, ali je to učinio tihi i uglađeni splitski propovjednik koji je zatražio micanje ‘idiota’ s vlasti. Nije ni čudo kad idiotsku vlast ne trpi samo na državnoj razini, nego i u svome gradu. Pritom je riječ ‘idiot’ rabio u njenom izvornom, starogrčkom znčenju: samoživac, onaj koji radi samo za sebe i ne haje za opće dobro

Renato BaretićRenato BaretićEvo, Katolička se crkva napokon oglasila o rastućim prosvjedima protiv vlade i vladavine Jadranke Kosor. Standardno nejasna i hipermetaforizirana poruka Crkve u Hrvata stigla nam je, očekivano, iz usta zagrebačkoga nadbiskupa, kardinala Bozanića i, prevedena na običnosmrtnički jezik glasi otprilike: “I, pa, te, ni, niti, a, ali, nego, no, već”. Onaj famozni “grijeh struktura”, šupalj danas jednako kao i u vrijeme kad je izrečen, reinkarnirao se u najnovijem izdanju verbalne ekvilibristike, govoreći nam opet ni o čemu ništa, ne nudeći pastvi ništa i ne pozivajući nikoga ni na što. Kad se radi o nacionalizmu i davno ispuhanom antikomunizmu, tad sintagma “nemiješanje Crkve u politiku” Kaptolu zvuči kao najgora psovka, najsotonskiji stih. Zašto se crkva ne bi smjela miješati u pitanja od općeg interesa, kažu. Ali čim se povede ozbiljna priča o socijali, o ljudima bijesnim od nemoći, e, tad se to isto “nemiješanje Crkve u politiku” ukazuje kao jedanaesta božja zapovijed, otajstvo i postulat ravan bezgrešnom začeću. Zašto bi se crkva miješala u politiku, kažu.


VIŠE OD OSAMDESET posto građana Hrvatske na zadnjem se popisu stanovništva nazvalo katolicima. Više od osamdeset posto građana Hrvatske u zadnjim se anketama izjasnilo protiv vlade i vladavine Jadranke Kosor. Banalnim izračunom dolazimo do brojke od najmanje 60 posto građana ove zemlje koji su, premda katolici, protiv vlade i vladanja HDZa. To su, dakle, oni kojima je Crkva, njihova duhovna majka i pastirica, poručila da svakako odlučno možda i nipošto možebitno premda, jer Hrvatska je u povijesnom trenutku. Naravno, bilo bi previše očekivati od parazita u Hrvata da se nedvojbeno svrstaju uz prezrene na svijetu, uz potrebite i ponižene, da ih potaknu da se s vjerom u boga i slobodnom voljom odupru aktualnom duhovnom i materijalnom teroru. Uistinu vam kažem, samo bi budala mogla pomisliti da će biskupi, iz stoljećima sanjanoga hlada svoje isposničke strehe od oniksa, podržati narodni bunt protiv nepravde i nepoštenja.

ALI, DAKAKO, valjalo bi biti još većom budalom da se pomisli kako će se ta ekipa očinski izravno i potpuno nedvosmisleno staviti na stranu vlasti i vladavine Jadranke Kosor - to bi bio potez ravan kolektivnoj defenestraciji s tornja katedrale ili najviše točke panoramskog lifta. Zato nam i jesu poslali još jednu poruku punu tajanstvene znakovitosti i neskrivene dvosmislenosti, fingirane mudrosti i nedvojbene beskorisnosti, rebus iz kojeg je razumljivo jedino to da se prosvjedima ne bi smjelo rušiti jedinu i svetu Hrvatsku, u ovom povijesnom trenutku. Kao da Hrvatska već nije urušena, kao da prosvjeduju ljudi koji žele da se u Hrvatskoj živi još gore i kao da svaki dosadašnji trenutak u ovoj poviješću iscrpljenoj zemlji nije bio povijesan! Poruka koju se sasvim ravnopravno može iščitati i kao “svi koji prosvjeduju, ruše Hrvatsku” i kao “prosvjedujte, ali nemojte rušiti Hrvatsku”, po svojoj je jeftinoj simbolici i stvarnom značenju prispodobiva “znakovitim” broševima Jadranke Kosor, tim ispraznim kič-parolama od plemenitih kovina, simbolima bez ikakve vrijednosti osim one materijalne.

I BAŠ KAO što je Splićanka Severina nedavno jednim jedinim brošem (onim s tada aktualnim brojem nezaposlenih) efektno ismijala sve premijerkine filigranske nebuloze, tako je i sad iz Splita, gotovo istog dana, don Ivan Grubišić posramio cijeli svoj SOUR otvorenim pismom u kojem poziva micanje idiota s vlasti. Rabeći riječ “idiot” u njenom izvornom, starogrčkom značenju (samoživac, onaj koji radi samo za sebe i ne haje za opće dobro) don Ivan je na kaptolski broš od oniksa uzvratio bedžom s jednostavnom, jasnom i preciznom porukom: “Maknimo idiote!” Tihom i uglađenom propovjedniku, marljivome mravu društvenog aktivizma i jednom od rijetkih instinskih intelektualaca kojima raspolažemo, očito je prekipjelo. Nije ni čudo, s obzirom na to da idiotsku vlast, često i u još dramatičnijim pojavnim oblicima nego na državnoj razini, mora trpjeti i u svome gradu.

GRUBIŠIĆEVU PORUKU valjalo bi uzeti kao geslo svih budućih prosvjeda protiv vlade i vladavine Jadranke Kosor, jer je u dvije riječi sažela i ono što više nećemo i ono što ubuduće hoćemo. A to što hoćemo, to je nedostajalo dosadašnjoj kakofoniji demonstranata, svih tih - kako kaže prijatelj Dežulović - akcija, frakcija i reakcija na frakcije. Hoćemo ljude koji će za opće dobro rado raditi bez ikakva osobnog interesa. Ima takvih u Hrvatskoj, nije moguće da nema. Pitanje je samo - ima li ih dovoljno? Jer, štono bi se reklo, prije će tisuću idiota stati na vršak igle od broša nego što će sto mudrih dobiti ured na Markovu trgu.

Vezane vijesti

Banana u državi

Banana u državi

Zamišljam očaj onih likova koji su otišli u Poljsku da bi se tamo pijani tukli, pijani švercali bengalke na stadione, pijani ih tamo bacali na teren… Više

Komentari

registracija
9/8/09

vinko12, 16.03.11. 22:37

bareticu ne lupetaj po obicaju. Mora da nemas anus, ko onaj kinez pa moras srati u svakoj kolumni kroz usta. Cudi me da vec nisi prolupao i poslao podrski Japanu kao prosvjednici, koji perfidno koriste tragediju za promociju. Samo boljsevicka gamad koju podrzacvas mogu biti tako pokvarena.


registracija
5/5/09

renato, 17.03.11. 02:16

Vinko, volim te!


registracija
12/12/10

Klarens, 17.03.11. 17:34

Kad mi svi toliko
VOLIMO
Zashto onda
Na 2 HRVATA
3 razlichita mishljenja ????


registracija
9/8/09

vinko12, 17.03.11. 22:53

i ja tebe dragi Renato, jedva cekam tvoj novi usradak. Nadam se da ces postati tako zeljeni savjetnik za PravDu i glasnogovornik dragog na presidenta Josifovica mladjeg.


registracija
30/9/09

davor12345, 18.03.11. 12:19

E Renato, dobro si napisa! A ti vinko12 ne seri!


registracija
30/9/09

davor12345, 18.03.11. 12:26

Bitno je da su se natovarili na leđa hrvatskog naroda, već opljačkanog do besvijesti i muzu mu svaku lipu! Ja sam to shvatio odavno! Netko to shvati odmah, nekomu treba 20 i više godina! Samo neće to tako ostati, doći će pameti ovaj narod, tako da će i popovi doći na red! Vidjet će se onda koliko ima vjernika. Nažalost, crkva se promijenila na gore!


registracija
30/9/09

davor12345, 18.03.11. 12:29

I pozivam ljude da masovno bojkotiraju mise i neka se mole kod kuće ! Nek vide lopovi da ne mogu raditi što hoće i da im se njihovo ponašanje razbija o glavu!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika