Objavljeno u Nacionalu br. 361, 2002-10-16

Autor: Robert Bajruši

UCJENJIVAČKI BIZNIS BIVŠEG DRŽAVNOG ODVJETNIKA

Ortynski i Batarelo izreketarili Ivana Heraka za 60.000 DEM

Bivši ministar turizma Ivan Herak, nakon dogovora s bivšim državnim tužiteljem Radovanom Ortynskim i njegovim prijateljem, zagrebačkim odvjetnikom Mirkom Batarelom, da mu proces premjeste u Zagreb gdje će lakše biti oslobođen optužbe, platio je 60.000 DEM Batarelu koji međutim nije ništa poduzeo a novac je zadržao za sebe

Radovan Ortynski, bivši državni odvjetnikRadovan Ortynski, bivši državni odvjetnikBivši državni odvjetnik Radovan Ortynski i njegov prijatelj, zagrebački odvjetnik Mirko Batarelo, upleteni su u “pravosudni reket” kojim su od osoba protiv kojih su podizane kaznene prijave dobivali znatne novčane iznose. Zauzvrat, dvojica starih suradnika okrivljenome bi dali naslutiti kako će mu svojim utjecajem u pravosudnim krugovima olakšati ili čak ukinuti optužbu. Nacional posjeduje pouzdani dokaz u vezi sa spektakularnim suđenjem Ivanu Heraku u Puli: bivši ministar turizma platio je Mirku Batarelu 60.000 njemačkih maraka za zastupanje pred Županijskim sudom u Puli, a zauzvrat je dobio uvjeravanja kako će proces biti premješten u Zagreb, pred čijim bi sucima lakše dokazao vlastitu nevinost.

Batarelo nije ispunio obećanje i prije dva mjeseca Herak je raskinuo suradnju, a njegovu je obranu opet preuzeo Čedo Prodanović. Cijela stvar mogla bi biti prikazana kao obično neslaganje odvjetnika i njegova klijenta da se iza svega ne krije skandalozna uloga Mirka Batarela i Radovana Ortynskog. Potkraj srpnja 2001 u zagrebačkoj odvjetničkoj kancelariji susreli su se Mirko Batarelo, Radovan Ortynski i Ivan Herak. Istraga protiv Heraka zbog financijskih malverzacija počela je 18 mjeseci prije tog susreta. Nakon što je u pritvoru proveo više od 500 dana u svibnju te godine pušten je da se brani sa slobode.

Ministar turizma Ivan Herak uhićen je i sproveden u istražni zatvor odmah po završetku posljednje sjednice koju je prije siječanjske primopredaje vlasti održala vlada Zlatka Mateše. Optužen je da je zajedno s nekoliko suradnika počinio šest kažnjivih djela, nemilice rasipao financije Ministarstva turizma, novce poreznih obveznika dijelio tvrtki supruge i vlastitim poslovnim partnerima i, kao najbizarnija, da je sredstvima namijenjenim razvitku turizma kupio privatni jeep “grand cherokee”. Sve u svemu, izravno ili posredno navodno je pokrao nekoliko milijuna kuna, za što je mogao biti osuđen na čak desetogodišnju robiju. Optužnicu je potpisao istarski državni odvjetnik Vlatko Nuić, Herakov zakleti protivnik još od 1994.

Proces najvišem dužnosniku neke od HDZ-ovih vlada koji je završio na sudu i njegovim “ortacima” Đaniju Bažonu, Antunu Goliku, Mati Majiću, Antonu Plenkoviću i Igoru Mlinaru počelo je 18. listopada 2000. i obilježeno je nizom skandala, posebice verbalnim sukobima na relaciji Herak – Nuić. Desetak dana poslije postupak je razdvojen kako bi Herak mogao biti i dalje zadržan u pritvoru, što su odvjetnici protumačili kao pravni presedan bez premca. Uz sve to, sredinom 2001. Nuić je izmislio kako je jedan od okrivljenika Matej Majić pokušao pobjeći iz zatvora, no premda je Ortynskog zatvorski upravitelj službeno obavijestio o Nuićevim malverzacijama, odlučio je zataškati eksces. Herak je oslobođen iz pritvora tek u svibnju prošle godine, poslije više od 500 dana. Nedugo potom otkazao je punomoć odvjetniku Čedi Prodanoviću, i to nakon što mu je Batarelo u društvu Radovana Ortynskog nagovijestio da će vezama u Državnom odvjetništvu osigurati transfer postupka iz Istre za Zagreb.

Skandalozni srpanjski susret trojca Ortynski – Batarelo – Herak jedinstven je po sastavu sudionika: teško je povjerovati da se u nekoj normalno uređenoj zemlji, dok postupak još traje, u privatnoj odvjetničkoj kancelariji mogu sastati optuženi ministar, odvjetnik koji je želio preuzeti njegovu obranu i glavni državni odvjetnik čiji su podređeni inicirali Herakov progon. U sljedećih sat i pol Ortynski, Herak i Batarelo pomno su pregledali sadržaj optužnice i raspravljali o pulskom suđenju i lokalnom državnom odvjetniku Vlatku Nuiću. Herak je na sastanku od Ortynskog zatražio da provjeri Nuićevu optužbu protiv Mate Majića zbog navodnog pokušaja bijega iz zatvora, kao i da osigura pozitivan odgovor Državnog odvjetništva na vlastitu inicijativu za vještačenjem u svim točkama optužnice. Na kraju je ponovio zahtjev da se postupak premjesti u Zagreb ili, kao rezervnu varijantu, da se obavi Nuićevo izuzeće sa suđenja.

Državni odvjetnik Radovan Ortynski svih je 90 minuta sudjelovao u raspravi o optužnici, a sastanak je završen njegovim obećanjem okrivljenom Heraku da će preko Batarela ostati u vezi. Shvativši u kojoj su mjeri povezani Batarelo i Ortynski, Herak ga je angažirao i u sljedeća dva mjeseca platio Batarelu 60.000 DEM za odvjetničke usluge. Pritom je posebno zanimljivo da o isplati ne postoje nikakvi pisani tragovi.

No stvari su se počele komplicirati i unatoč čvrstim jamstvima Batarelo nije uspio transferirati postupak u metropolu. Kad je u studenom 2001. bivši ministar turizma zatražio povrat 60.000 DEM, Batarelo je takav zahtjev odbio i sve zadržao za sebe. Prema pouzdanim izvorima iz Vlade, doznavši da Herak traži natrag svoj novac, Ortynski je podnio prijavu u kojoj ga optužuje za pokušaj podmićivanja. Od trojnog sastanka do prijave trebala su proći čak četiri mjeseca, ali u MUP-u su zaključili da u takvim okolnostima zahtjev bivšeg državnog odvjetnika uopće nema svrhe razmatrati. Uslijedili su mjeseci odugovlačenja parnice i konačni, prema svjedočenju ostalih optuženika, vrlo žestoki razlaz Batarela i Heraka koji se dogodio u jednom pulskom restoranu.

Razlozi zbog kojih je Herak otkazao Batarelu potvrđuju istinitost teza kako su Batarelo i Ortynski provodili svojevrsni “pravosudni reket”. Sve se događalo prema uhodanom obrascu, ljudima bi se prijetilo da će ih Ortynski osuditi na dugogodišnje kazne ako ne angažiraju Batarela za odvjetnika. Potom stvari u svoje ruke preuzima Državno odvjetništvo, oslobađa osumnjičenike kaznenog progona čim Batarelo za golem honorar postane njihov branitelj. U Herakovu procesu uobičajena situacija malo se izokrenula: bivši je ministar nakon sastanka u Batarelovu uredu doista angažirao novog odvjetnika i platio mu astronomskih 60.000 DEM, ali ipak nije uspio osigurati da se proces vodi onako kako je želio. Batarelo je uzeo novac, ali nije ispunio ništa zbog čega je angažiran. Kad je u javnost procurila informacija da je viđen kako ulazi u Batarelov ured, Ortynski se uplašio i nije ishodio prebacivanje, dok u pravnom smislu nisu učinjeni nikakvi pomaci koji bi olakšali položaj okrivljenika. Tužitelj u postupku i dalje je Vlatko Nuić, premda postoje indicije da MUP provjerava brojne optužbe protiv istarskog državnog odvjetnika.

Uostalom, velika je vjerojatnost da je upravo Batarelo pomogao da Nuić ne bude isključen iz postupka. Doskorašnji Herakov branitelj najbolji je prijatelj s Nuićevim bratom Tihomirom s kojim je povezan još otkad su zajedno radili na carini, a u jednom sudskom postupku bio je njegov sudski zastupnik. Nije nevjerojatan scenarij prema kojem je glavni cilj bio od Heraka uzeti pozamašnu svotu, a pritom ne poduzeti ništa što bi moglo ugroziti prijateljstvo s klanom Nuić. U srpnju prošle godine Nuić je reizabran na položaj državnog odvjetnika u velikoj mjeri zahvaljujući Batarelovim političkim i pravosudnim vezama.

U takvim okolnostima Herak je samostalno angažirao nekolicinu sudskih vještaka koji su analizirali svih šest točaka optužnice. Iz njih proizlazi – a radi se o ekspertizama nekoliko poznatih zagrebačkih vještaka – da najvišem državnom dužnosniku nekadašnjeg HDZ-ova režima koji je završio na sudu, po svemu sudeći, nije moguće dokazati krivnju. Posebno je signifikantan izvještaj Urbanističkog instituta Hrvatske napravljen na zahtjev Suda zbog optužbe da je Herak kao tadašnji ministar turizma preplatio projektnu dokumentaciju koju je izradila zagrebačka tvrtka “Croatia golf”. Prema optužbi, na cijeli je posao potrošeno 4.350.000 kuna, odnosno mnogo više od stvarne vrijednosti, no vještačenje Urbanističkog instituta pokazalo je da je Herak zapravo trebao platiti 5.400.000 kuna, odnosno da je Ministarstvo turizma u poslu s “Croatia golfom” ponešto i profitiralo.

Prema nalazu Porezne uprave, odbačen je i dio optužnice po kojem su Majić i Herak uzeli 750.000 kuna PDV-a u ovom poslu. Vještačenjem je demantiran i dio optužnice kojim je Herak osumnjičen da je protuzakonito podmirivao dugovanja poduzeća svoje supruge “Midinvest”, čime je prema optužnici oštetio državni proračun za milijun kuna. Zaključak sudskog vještaka Davora Banovića koji je dostavljen u Pulu glasi kako nema dokaza da se radi o nelegalnoj financijskoj transakciji, pri čemu se uz Heraka amnestiraju i optuženi Golik i Bažon.

Na isti je način vještačenjem Ivana Tkalca osporena i kompromitantna optužba o nelegalnoj kupnji Herakova jeepa koji je, prema mišljenju tužitelja, plaćen i sa 100.000 kuna poreznih obveznika. Tkalec je u prilog Herakovoj obrani dostavio tri dokumenta koji dokazuju kako je ambiciozni istarski političar vlastitim sredstvima kupio “grand cherokee”.

Prema tvrdnjama stručnjaka, rezultati vještačenja povećali su Herakove izglede u sudskom postupku koji traje već dvije godine. Iskustvo većine odvjetnika pokazuje da sudovi pri donošenju presuda gotovo u pravilu prihvaćaju mišljenja vještaka.

Herakov je problem to što se radi o vještacima koje je angažirao on, a ne sud. Pritom su Herakovi odvjetnici podnijeli nekoliko desetaka zahtjeva da sud odredi službene vještake, ali svaki put bili su odbijeni. Suđenje u aferi Herak uskoro treba biti nastavljeno, a presuda se očekuje početkom sljedeće godine.

Herak je nakon burnog razlaza s Batarelom ponovno angažirao odvjetnika Čedu Prodanovića. Bivši državni odvjetnik Radovan Ortynski, ništa manje važan sudionik u aferi, još je nezaposlen, ali rezultati njegova utjecaja na pravosuđe i dalje su vidljivi. Unatoč optužbama protiv njega, tužitelj je i dalje Vlatko Nuić, a Mirko Batarelo nastavio je odvjetničku karijeru. Istina, nakon abdikacije njegova pravosudnog zaštitnika Ortynskog, sve je manje klijenata sve donedavno anonimnog odvjetnika specijaliziranog za zastupanje sitnih krijumčara.

Nastavak suđenja bivšem ministru Ivanu Heraku vjerojatno će pokazati na koji su način Batarelo i Ortynski utjecali na rad sudova. Premda su obojica izgubili uloge koje su donedavno imali u hrvatskom pravosuđu, proces koji se vodi na Županijskom sudu u Puli svjedoči o kriminalnim radnjama iza kojih su stajali neki od najpoznatijih državnih dužnosnika. Na uloge odvjetnika koji bez ikakve potvrde od klijenta uzme 60.000 maraka i njegova intimus na funkciji državnog odvjetnika koji u privatnom uredu ismijava sadržaj optužnice, Batarela i Ortynskog, mogli bi se uskoro, osim na Heraka, osvrnuti Državno odvjetništvo i USKOK.

Vezane vijesti

NSK: Otvorena izložba 'Tragač za zvijezdama'

NSK: Otvorena izložba 'Tragač za zvijezdama'

Izložba "Tragač za zvijezdama", na kojoj su predstavljeni radovi velikoga hrvatskog i međunarodnog znanstvenika, matematičara, astronoma i geodeta… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika