Objavljeno u Nacionalu br. 800, 2011-03-15

Autor: Berislav Jelinić

SPASILA GA ZASTARA

MUP amnestirao Nenada Šipušića

Nenad Šipušić je svojim svjedočenjem na suđenju atentatorima na Ivu Pukanića i Niku Franjića na Županijskom sudu u Zagrebu izazvao konsternaciju u hrvatskoj javnosti, jer se iz njegova svjedočenja doznalo da je taj policijski dužnosnik mogao spasiti živote Ive Pukanića i Nike Franjića

POLICAJAC NENAD ŠIPUŠIĆ
tijekom kontroverznog svjedočenjaPOLICAJAC NENAD ŠIPUŠIĆ tijekom kontroverznog svjedočenjaHrvatska policija očito ne želi kazniti policajca Nenada Šipušića, koji je mogao spasiti živote Ive Pukanića i Nike Franjića. To se može zaključiti nakon što je iz Ministarstva unutarnjih poslova Nacionalu priopćeno da se zbog zastare neće voditi nikakav disciplinski postupak protiv Šipušića. Drugim riječima, hrvatska policija iskoristila je mehanizme koji su joj stajali na raspolaganju samo da bi zataškala svoje propuste u tom slučaju.

Nenad Šipušić je svojim svjedočenjem na suđenju atentatorima na Ivu Pukanića i Niku Franjića na Županijskom sudu u Zagrebu izazvao konsternaciju u hrvatskoj javnosti, jer se iz njegova svjedočenja doznalo da je taj policijski dužnosnik mogao spasiti živote Ive Pukanića i Nike Franjića. Nenad Šipušić izjavio je da mu je Amir Mafalani nekoliko dana prije ubojstva Pukanića rekao da je od Roberta Matanića saznao da se u središtu Zagreba planira izvršiti ubojstvo koje će jako odjeknuti. Šipušić je izjavio da je s Mafalanijem kontaktirao jer mu je ovaj bio doušnik, te priznao da o tome nije sastavio nikakvu službenu bilješku.

U traumatičnom ozračju, samo nekoliko dana nakon ubojstva Ivane Hodak, to je bilo itekako veliko upozorenje. Šipušić je na suđenju izjavio i još jednu skandaloznu činjenicu, o dodatnom razlogu zbog čega nakon Mafalanijeve dojave nije reagirao. Bojao se da mu se kolege ne počnu podsmjehivati, rekao je Šipušić na sudu.

DA JE ŠIPUŠIĆ tada prijavio da je dobio takvu dojavu i rekao tko mu je izvor informacija, moglo se već tada početi prisluškivati i Mafalanijeve i Matanićeve telefonske razgovore, a tada bi se spriječio i atentat na Pukanića. Lako se u takvoj situaciji moglo dogoditi da policija vrlo brzo nakon Mafalanijeve dojave dođe do informacija da Mafalani svakako zna puno više o atentatu koji je uopćeno najavio, pokušavajući sebi stvoriti alibi u slučaju da se pojave neki problemi. Kada se to na tom suđenju otkrilo, policija je najavila da će osnovati radnu skupinu koja će ispitati sve okolnosti oko postupanja Nenada Šipušića u tom slučaju. Ta je ekspertna skupina na kraju donijela zaključke koji gotovo izgledaju kao apologija propusta u vlastitim redovima.

KAKO JE SVOJEDOBNO bilo navedeno na službenim internetskim stranicama MUP-a, "sukladno tome, na prijedlog nadležnog rukovoditelja, protiv Nenada Šipušića pokrenut će se disciplinski postupak pred nadležnim Disciplinskim sudom, zbog teže povrede službene dužnosti". Bila je to svjesno izrečena laž. To se može tvrditi zato što se mora pretpostaviti da bi članovi tzv. ekspertne skupine morali biti upoznati sa Zakonom o državnim službenicima. U tom zakonu u članku 109. stoji da za teže povrede službene dužnosti nakon dvije godine nastupa zastara. Šipušić je o svom propustu na sudu govorio gotovo točno dvije godine nakon ubojstva Pukanića i Franjića, pa su policijski eksperti u vrijeme kada su donosili takav licemjerni zaključak itekako morali znati da je za taj slučaj nastupila zastara.

Vezane vijesti

MUP o slučaju Pukanić: 'Šipušić radio suprotno zakonu, zatajio je jako bitne...

MUP o slučaju Pukanić: 'Šipušić radio suprotno zakonu, zatajio je jako bitne informacije'

Na konferencije za medije Ravnateljstvo policije objavilo je rezultate istrage koja je pokrenuta nakon što je otkriveno da je krim policajac Nenad… Više

Komentari

registracija
12/5/10

kajsija56, 15.03.11. 14:52

Nemojte zaboraviti da je isti Nenad Šipušić u prosincu 2008. na obavjesnom razgovoru također potvrdio ono što je izjavio na sudu, tada još nije bila zastara.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika