17.03.2011. / 21:00

Autor: Deutsche Welle

Uskoro u EU: Zabrana mesa kloniranih životinja?

Ministri poljoprivrede EU-a odlučuju u Bruxellesu o dopuštanju korištenja tri genetski promijenjene vrste u ljudskoj i stočnoj hrani. I o zajedničkoj agrarnoj politici za razdoblje do 2020. godine.

Na europskim stolovima neće biti klonirane govedineNa europskim stolovima neće biti klonirane govedine„Najprije mora biti jasno da smo protiv kloniranja životinja i zbog toga od Europske komisije tražimo da razvije nužne zakone koji bi jamčili naše zahtjeve", izjavila je u Bruxellesu Ilse Aigner, njemačka ministrica poljoprivrede i zaštite potrošača.

U Europskoj uniji se s jedne strane nalaze financijski interesi agrarne industrije, a s druge strane sumnje europskih potrošača koji su uznemireni zbog pojave mesa kloniranih životinja u hrani. U prosincu 2010. godine u ispitivanju koje je provedeno u 27 zemalja članica na uzorku od po 1.000 građana u svakoj članici, dvije trećine se izjasnilo protiv kloniranog mesa u trgovinama.

Započela prva znanstvena rasprava o GMO-hrani

U Bruxellesu je danas održana i prva u nizu rasprava o genetski promijenjenoj hrani (GMO). Diskusija stavlja naglasak na procjenu rizika, a predvodi ju povjerenik za zdravstvo i zaštitu potrošača John Dalli.

Sinoć su u Europskom parlamentu zastupnici i predstavnici Europskog vijeća prekinuli žestoku raspravu o mesu kloniranih životinja. Nije postignut konsenzus oko teksta kompromisnog rješenja koji se treba usvojiti do kraja ovog mjeseca. Europski parlament je izdao priopćenje u kojem izražava «žaljenje što s predstavnicima Vijeća u kojem se nalazi gotovo isti politički sastav kao i u Europskom parlamentu, nije moguće dogovoriti zabranu korištenja hrane dobivene od kloniranih životinja». Ako Vijeće ne popusti, nema popuštanja niti od strane Europskog parlamenta, glasi odgovor ove europske institucije.

Kloniranje dozvoljeno samo u znanstvene svrhe

Još u listopadu prošle godine Europska je komisija najavila da će zabraniti uvoz mesa kloniranih životinja u Europu. „Kloniranje je dopušteno samo u znanstvene svrhe i za održavanje ugorženih vrsta", stoji u izvješću o kloniranju životinja za proizvodnju hrane, kojeg je prošle godine predstavio povjerenik za zdravstvo i zaštitu potrošača, John Dalli.

Do sada je uvoz mesa i mlijeka kloniranih životinja u EU bio dozvoljen samo nakon opširnih provjeravanja. Prošloga ljeta u Velikoj Britaniji se u trgovinama našlo meso jedne klonirane krave. Za razliku od Europe u SAD-u, Kanadi i Argentini kloniranje životinja je vrlo prošireno.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Hrvatska u mišolovci

Hrvatska u mišolovci

Centar za politološka istraživanja iz Zagreba i nevladin Znanstveni forum organiziraju u utorak, 19. lipnja u zagrebačkom KIC-u raspravu u kojoj će… Više

Komentari

registracija
27/7/09

verina, 17.03.11. 23:10

Nema problema, Hrvatska će uvesti sve smeće kojeg se Europa riješi.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika