21.03.2011. / 14:45

Autor: Nacional.hr

Zubni konac prevencija od moždanog udara

Istraživanja su pokazala da su bakterije povezane sa upalom desni pronađene u arterijama pacijenata i da toksini koje one ispuštaju oštećuju atrerije

Zubni konac čisti zube od kamenca i bakterijaZubni konac čisti zube od kamenca i bakterijaJapanska studija je otkrila da čišćenje zubu sa zubnim koncem može spriječiti moždani udar. Istraživanje je pokazalo da osobe sa manje od 26 zuba, a odrasla osoba ih ukupno ima 32, imaju 60 posto veću mogućnost da dobiju moždani udar, prenosi dailymail.co.uk.

Znanstvenici sa Sveučilišta Hiroshima pregledali su zube 358 pacijenata i otkrili da 50-godišnjaci i 60-godišnjaci koji su pretrpjeli moždani udar imaju manje zuba nego ono koji ga nisu imali, a 50-godišnjaci koji su imali moždani udar imali su manje zuba od prosječnih osoba te dobi. Kada su sakupili dovoljno podataka, znanstvenici su usporedili rezultate iz 4 odvojene studije i otkrili da osobe sa 24 i manje zuba imaju za 57 posto veći rizik za dobivanje moždanog udara od osoba koje imaju 25 i više zuba.

Paradentoza i upala desni su glavni uzroci gubitka zubi nakon 40-te godine života. Istraživanja su pokazala da su bakterije povezane sa upalom desni pronađene u arterijama pacijenata i da toksini koje one ispuštaju oštećuju arterije, a mogu utjecati i na stvaranje krvnih ugrušaka što može uzrokovati moždani udar. Bakterije utječu i na stvaranje zubnog kamenca, a kamenac i bakterije uklanjaju se zubnim koncem i četkanjem zuba.

Vezane vijesti

Piletinom umjesto govedine protiv moždanog udara

Piletinom umjesto govedine protiv moždanog udara

Iako prehrana s visokim udjelom bjelančevina može biti korisna nisu svi proteini isti - konzumiranje velikih količina crvenog mesa povećava rizik od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika