Objavljeno u Nacionalu br. 801, 2011-03-22

Autor: Robert Bajruši

Hrvatska od EU zatražila pomoć za Hrvate u BiH

U Sarajevu je prošlog četvrtka konstituiran Dom naroda parlamenta Federacije BiH, ali u nepotpunom sazivu i bez dovoljnog broja hrvatskih izaslanika

Ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković održao je u ponedjeljak tajne konzultacije s veleposlanicima desetak utjecajnih država, kojima je iznio stajalište hrvatskog političkog vrha o diskriminaciji Hrvata u Bosni i Hercegovini, doznao je Nacional iz dobro obaviještenih diplomatskih krugova. U sjedište Ministarstva vanjskih poslova tijekom prijepodneva odvojeno su dolazili veleposlanici SAD-a, Njemačke, Francuske, Velike Britanije i još nekoliko zemalja - članica Europske unije, od kojih je Jandroković zatražio da svoje vlade obavijeste kako je Zagreb izrazito nezadovoljan posljednjim političkim odlukama u susjednoj državi.

U Sarajevu je prošlog četvrtka konstituiran Dom naroda parlamenta Federacije BiH, ali u nepotpunom sazivu i bez dovoljnog broja hrvatskih izaslanika. Novu vlast u Federaciji BiH nakon toga je po žurnom postupku uspostavio blok stranaka okupljenih oko SDP-a (SDA, HSP, NSRzB), a u tome nisu sudjelovali HDZ BiH i HDZ 1990. za koje je na izborima glasovala većina Hrvata. Gordan Jandroković je, može se reći, plasirao iznimno teške optužbe na račun susjedne države: iznio je zabrinutost načinom formiranja vlasti, ali i rekao da je prekršen Daytonski sporazum te Ustav Federacije Bosne i Hercegovine. Inozemni diplomati su obaviješteni kako Hrvatska smatra da je riječ o "nedopustivom pokušaju formiranja vlasti bez legitimnih predstavnika hrvatskih vlasti" kao i "ignoriranju volje hrvatskog naroda". Osim toga, Jandroković je upozorio da se ovim odlukama majoriziraju tamošnji Hrvati, ali i destabilizira situacija u regiji, ispričao je jedan sudionik susreta za Nacional. Jandrokovićeva upozorenja koja je iznio vodećim diplomatima akreditiranim u Zagrebu, važni su iz nekoliko razloga. Prije svega, radi se o koordiniranoj operaciji cjelokupne hrvatske vlasti. Šef diplomacije nije istupio na svoju ruku nego se u nedjelju sastao s predsjednikom Ivom Josipovićem i premijerkom Jadrankom Kosor, i dobio instrukcije što treba kazati stranim ambasadorima.

Hrvatska politika je očito jako nezadovoljna posljednjim odlukama iz Sarajeva, i na neki način, smatra se prevarenom. Prije otprilike mjesec dana, predsjednik Josipović je poduzeo široku operaciju smirivanja odnosa između tamošnjih Hrvata i Bošnjaka, i dobio je uvjeravanja kako će problem biti riješen. To je značilo institucionalnu zaštitu Hrvata i uključivanje u vlast predstavnika HDZ-a i HDZ-a 1990., dok su se zauzvrat hrvatski predstavnici distancirali od zahtjeva za stvaranje trećeg kantona, koji, objektivno, snažno destabilizira političke prilike u Bosni i Hercegovini. Ali pošto je formirana nova vlast u koju su ušli predstavnici marginalnih hrvatskih stranaka poput HSP-a i Demokratske narodne zajednice, i Josipović i Jadranka Kosor zauzeli su stav kako je prekršen prošlomjesečni dogovor, a Jandroković je to prenio predstavnicima međunarodne zajednice.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

registracija
19/6/10

odimidodjimi, 22.03.11. 02:39

Covicu i Ljubicu, mozete sad popusit jedno drugom da bi si ublazili nezadovoljstvo sto niko iz ADZ-a nije u politickoj BiH igri. To je zato sto ste od desetog mjeseca prole godine ucjenjivali cijelokupni narod u Federaciji, trazeci nemoguce...


registracija
11/3/11

dunja61, 22.03.11. 07:58

@odimidodjimi, svaka čast! Objektivno ste sagledali i iznijeli pravu istinu. Ljubić je glasove dobio zato što je bio kontra HDZ, potom je napravio akrobaciju i ujedinio sa sa Čovićem. U tri županije nisu dozvolili formiranje vlasti, s ciljem sprječavanja uspostave vlasti na nivou FBiH i države BiH. Da li je u pitanju političko "sljepilo" Zagreba ili ranije smišljena igra, ostaje da se vidi. A notorna je činjenica da će Beograd, nakon mnogo "zvrčki" zatražiti autonomnost srba u RH. I potom uspostavu pandana Republici Srpskoj u BiH. Živi bili pa vidjeli...


registracija
1/1/70

, 22.03.11. 08:44

Moram podrzati svoje HRVATE iz BiH,a najrađe i nebi kad ih zastupaju ADZe zločinci.


registracija
31/7/09

Seaman, 22.03.11. 09:45

Kradezenjare podržavaju (i debelo financiraju) Hrvate u BiH samo zbog (već guslama opjevane) kupovine glasova na sve strane (pa i od mrtvih), a ne zbog brige za opstojnost Hrvata u BiH. Adezenjare zastupaju Hrvate u BiH isto kao i Milošević Srbe u Krajini...čim im ne budu više od koristi, odbaciće ih kao staru krpu.


registracija
10/10/09

denhaag, 22.03.11. 10:20

Hrvati u BiH nisu ravnopravni sa ostalim narodima. Vec ova situacija je pokazala da se sa njima igraju kako hoce i cvrsto podrzavam nastojanje Hrvatske da se to promijeni. Onaj tko vjeruje u demokraciju ne moze prihvatiti ovakvo stanje.


registracija
8/4/08

starakajla, 22.03.11. 11:44

Jednom guzicon na dvije stolice sjediti je specijalitet hrvatskih bosanaca.Izgleda da su im se obadvije stolice izmakle ispod guzice i to zasluženo.


registracija
26/1/08

Rampa, 23.03.11. 00:37

Čoviću, Josipoviću i drugima samo smetaju Bošnjaci, a Srbi su tako "dobri" i obojica se stalno bore za interese Hrvata(čitaj Hercegovaca) u Federaciji, a što je sa okupiranom Bosanskom Posavinom od strane Srba?

Tu je živjelo 300.000 Hrvata, a u Zap. Hercegovini niti punih 200.000!!!

Da ne govorim o najbogatijem kraju BiH i o najveće 2 Rafinerije nafte u biivšoj YU(B.Brod i Modriča).

To bi trebao biti prioritet, a ne stalno i uvijek Hercegovina!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika