22.03.2011. / 16:30

Autor: Nacional.hr

U SAD-u napravljena prva transplantacija cijelog lica

Wiens neće izgledati ni kao donor ni kao on prije nesreće, već će njegov izgled biti nešto između

Operacija je trajala 15 sati a u njoj je sudjelovalo više od 30 liječnika i medicinskih sestara
Operacija je trajala 15 sati a u njoj je sudjelovalo više od 30 liječnika i medicinskih sestara U SAD-u je napravljena prva transplantacija cijelog lica. Dallas Wiens, građevinski radnik iz Texasa u teškoj nesreći sa strujnim kablovima izgubio je lice koje mu je sada vraćeno transplantacijom, prenosi Associated Press.

Wiens je dobio novi nos, usta, kožu, živce i mišiće lica od nepoznatog preminuloga donora u operaciji koju je platila američka vojska jer želi ono što je naučeno ovom operacijom iskoristiti za pomoć svojim stradalim vojnicima. Wiens neće izgledati ni kao donor ni kao on prije nesreće, već će njegov izgled biti nešto između. Operacija je obavljena u bolnici Brigham and Women's, trajala je 15 sati, a u njoj je sudjelovalo više od 30 liječnika i medicinskih sestara.

Do sada je na svijetu napravljeno desetak operacija transplantacije lica od čega je tri napravljeno u SAD-u. Slijedeća na listi čekanja je Charla Nash koju je ozlijedio prijateljev čimpanza otrgnuvši joj nos, usne i kapke.

Vezane vijesti

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Znanstvenici potvrdili genetsko podrijetlo migrene

Europski i australski znanstvenici otkrili su četiri nova gena koje se povezuje s najčešćim oblikom migrene, što upućuje na njezin nasljedni… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika