24.03.2011. / 16:42

Autor: Nacional.hr

Otvoren natječaj za mlade umjetnike Henkel Art.Award za Srednju i istočnu Europu

Umjetnička nagrada s glavnom nagradom od 7.000 eura osmišljena je kako bi potaknula interes i sudjelovanje umjetnika iz 23 zemlje u regiji

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaVeć deseti put za redom, Henkel CEE (Srednja i istočna Europa) objavljuje poziv za sudjelovanje u natječaju Henkel Art.Award. za regiju Srednje i istočne Europe. Umjetnička nagrada s glavnom nagradom od 7.000 eura osmišljena je kako bi potaknula interes i sudjelovanje umjetnika iz 23 zemlje u regiji. Nagrada se dodjeljuje u suradnji s institucijom KulturKontakt Austria i Muzejom moderne umjetnosti (Museum Moderner Kunst Stiftung Ludwig - MUMOK) u Beču.

Na temelju suradnje s muzejom MUMOK, Henkel Art.Award. 2011 ne samo da pobjedniku osigurava organizaciju izložbe u svojoj rodnoj zemlji, nego i individualnu prezentaciju u MUMOK-u u Beču.

U isto vrijeme, talentirani mladi austrijski umjetnici mogu poslati svoje radove i za natječaj Youth Artist's Prize Austrija gdje mogu osvojiti novčanu nagradu u iznosu od 2.000 eura. Osim toga, u suradnji sa svojim dugogodišnjim partnerom KulturKontakt Austria, Henkel CEE ponovo dodjeljuje i treću nagradu, odnosno stipendiju u vrijednosti od 2.000 eura za mlade umjetnike iz Srednje i istočne Europe. Dobitnik nagrade bit će odabran među sudionicima programa Artists-in-Residence u organizaciji KulturKontakt Austria. Ovu je nagradu 2010. godine osvojila mlada umjetnica Nina Kurtela iz Hrvatske.

„Promicanje umjetnosti od izuzetne nam je važnosti. To je zato što umjetnost pridonosi kulturnoj razmjeni kao i međusobnom razumijevanju. Našom nagradom Henkel Art.Award. nastojimo pridonijeti procesu europskih integracija", izjavio je Günter Thumser, predsjednik Henkel CEE, objašnjavajući osnovne razloge za Henkelovu dugogodišnju predanost sponzorstvu umjetnosti.

Mladi hrvatski umjetnici do 40. godine starosti svoje radove iz područja slikarstva, crtanja, fotografije, videa i instalacija mogu poslati poštom na adresu Henkel Croatia d.o.o., Budmanijeva 1, 10000 Zagreb s naznakom „Za Henkel Art.Award. 2011" do 10. lipnja 2011. godine. Uz svoje radove, umjetnici trebaju poslati i životopis na engleskom ili njemačkom te opis rada. Poštom mogu poslati pet do deset reprodukcija radova koji ne smiju biti stariji od 2008. godine.

Istaknuti međunarodni žiri bit će sazvan u ljeto 2011. kako bi odabrao pet finalista u borbi za glavnu nagradu te odlučiti o pobjedniku. Pobjednik Henkel Art.Award. 2011 bit će proglašen na svečanoj ceremoniji koja će se održati u Beču u studenom 2011., u prisutnosti svih kandidata.

Vezane vijesti

Spaljivanjem djela muzej prosvjeduje protiv štednje

Spaljivanjem djela muzej prosvjeduje protiv štednje

Direktor Muzeja suvremene umjetnosti u gradu Casoria blizu Napulja počeo je u utorak spaljivati djela prosvjedujući protiv velikih proračunskih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika