26.03.2011. / 08:04

Autor: Nacional.hr

Djeca lakše prihvaćaju različitu hranu, ako ju i roditelji jedu s užitkom

Ova studija bi mogla biti poticaj roditeljima da promijene svoje ponašanje za stolom ako žele da njihova djeca jedu zdravije

S osmijehom svoje dijete možete naučiti da jede zdravu hranuS osmijehom svoje dijete možete naučiti da jede zdravu hranuAko roditelji žele da njihova djeca jedu neku hranu, trebali bi se smijati dok oni jedu tu istu hranu, sugerira nova studija objavljena u časopisu Obesity, prenosi Medical News Today.

Otkriveno je da na želju djece za nekom hranom utječu emocije koje druge osobe pokazuju dok jedu tu hranu. Tijekom istraživanja znanstvenici su djeci pokazali fotografije osoba koje jedu različite vrste hrane i pritom izražavaju emocije. Ako su osobe na fotografijama izražavale gađenje, djeca su manje htjela jesti hranu koju je osoba na fotografiji jela i obrnuto. Ako djeca ne vole neku hranu i ako vide nekoga da ima sretan izraz lica dok jede tu hranu, bit će otvoreniji da tu hranu probaju. Slična studija je 2008. objavljena u časopisu Preventive Medicine i dokazala je da roditelji mogu utjecati na to da djeca zavole neku hranu tako da ju i sami više jedu.

Znanstvenici smatraju da bi ova studija mogla biti poticaj roditeljima da promijene svoje prehrambene navike i ponašanje za stolom, ako žele da njihova djeca jedu zdravije.

Vezane vijesti

FAO: Svijetu ne treba toliko hrane

FAO: Svijetu ne treba toliko hrane

Svijet se može hraniti s manje hrane nego što su to pokazale ranije procjene ako se okrene održivoj poljoprivredi, smanji rasipanje i zaustavi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika