25.03.2011. / 18:25

Autor: Hina

Popijač o NEK-u: Ne radi se ni o čemu opasnom

Ministar gospodarstva Đuro Popijač, upitan o odgodi uključenja na elektroenergetsku mrežu Nuklearne elektrane Krško i ima li opasnosti, kazao je kako su u stalnom kontaktu, prvenstveno HEP sa slovenskim kolegama, te ustvrdio kako se, koliko im je poznato, ne radi ni o čemu opasnom.

Đuro PopijačĐuro PopijačMinistar gospodarstva Đuro Popijač, upitan o odgodi uključenja na elektroenergetsku mrežu Nuklearne elektrane Krško i ima li opasnosti, kazao je kako su u stalnom kontaktu, prvenstveno HEP sa slovenskim kolegama, te ustvrdio kako se, koliko im je poznato, ne radi ni o čemu opasnom.

"Razlog ispada i sva automatika koja je radila i odradila sve što je predviđeno u takvim situacijama, pokazuje koliko je u biti ta tehnologija pouzdana. Dakle, nakon ispada dalekovoda, uslijedila je automatsko gašenje elektrane, a to znači da sustav funkcionira, a sljedeći su koraci da se otklone uzroci koji nisu u samoj elektrani", rekao je Popijač odgovarajući na pitanja novinara ispred Banskih dvora.

Iz Nuklearne elektrane Krško su danas izvijestili da će zbog poteškoća prilikom pokušaja ponovnog uključenja nuklearka u elektromrežu biti uključena idući tjedan.

Ranije se najavljivalo se da će nuklearka, koja je bila automatski isključena u srijedu u 10,30 sati, biti ponovno uključena u mrežu u noći na petak. No, precizniji pregled stanja opreme i pogreške koja se dogodila na 380-kilovoltnom dalekovodu pokazao je nekoliko odstupanja na više sustava, navela je nuklearka Krško u priopćenju za javnost kojim pojašnjava razloge odgode ponovnog uključenja.

U priopćenju se navodi da su se odstupanja pojavila u uljnom sustavu za brtvljenje električnog generatora, zatim u uljnom sustavu motora reaktorske pumpe, u uljnom sustavu turbinskih ležaja, te u sustavu za pregrijavanje sekundarne vode za napajanje postrojenja.

Budući da je za uklanjanje tih odstupanja potrebno dodatno vrijeme, ponovno uključenje nuklearke u mrežu odgođeno je za sljedeći tjedan.

Vezane vijesti

'U državi je sve stalo, ništa se ne radi'

'U državi je sve stalo, ništa se ne radi'

HDZ-ov saborski zastupnik i bivši ministar gospodarstva Đuro Popijač danas je sasvim očekivanim nazvao smanjenje prognoze za zaduživanje Hrvatske sa… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika