25.03.2011. / 19:10

Autor: Nacional.hr

Adriatic Institute upozorava

Hrvatska nije spremna za EU, premijerka samo želi dobiti izbore

"Ništa se nije promijenilo od prošlog studenog kada je izvješće EU o napretku Hrvatske isticalo nedostatak sudskih presuda u slučajevima korupcije i konkretni rezultati u istragama visoke korupcije", dodaju autori komentara

Jadranka KosorJadranka KosorOsnivači Adriatic Instituta Nataša Srdoč i Joel Anand Samy napisali su komentar za Euobserver u kojem su se osvrnuli na pristupne pregovore između Hrvatske i EU koji su ušli u finalnu fazu.

Kritiziraju aktualnu premijerku Jadranku Kosor i njen plan dovršetka pristupnih pregovora s EU na uštrb implementacije bitnih reformi.

"Borba premijerke Jadranke Kosor protiv korupcije otkrivaju prijetvorni plan čiji je cilj završavanje pregovora s EU u lipnju u nadi da će tako osvojiti parlamentarne izbore koji bi se trebali održati ove godine", stoji u tekstu.

Autori ističu masovne prosvjede koji se održavaju u Hrvatskoj jer prosvjednici "vladu vide kao korjen svih problema i izvor širom rasprostranjene korupcije.

"Pobliži pogled na Hrvatsku otkriva da ona ne ispunjava temeljne zahtjeve Europske unije. Hrvatskoj ne bi trebalo biti dano zeleno svjetlo za završetak pregovora dok ne provede strukturne reforme koje će provjeriti nezavisna tijela, umjesto da se o njihovom provođenju vjeruje 'okaljanoj' vladi", ističu.

Podsjećaju kako je jedno od temeljnih prava u EU uspostavljanje neovisnog i efikasnog sudstva, ali i efektivna borba protiv korupcije.

"To je od iznimne važnosti, pogotovo ako se na umu ima Interpolovo upozorenje da je Hrvatska jedna od zemalja koje su direktno na opasnoj balkanskoj ruti ilegalne trgovine i trgovine ljudima, koja donosi heroin i oružje u Europu", ističe se u tekstu.

Osvrnuli su se i na nekoliko uhićenja visokopozicioniranih dužnosnika u sklopu borbe protiv korupcije, ali i naglasili kako još nije donesena niti jedna pravomoćna presuda u tim slučajevima.

"Ništa se nije promijenilo od prošlog studenog kada je izvješće EU o napretku Hrvatske isticalo nedostatak sudskih presuda u slučajevima korupcije i konkretni rezultati u istragama visoke korupcije", dodaju.

Ističu slučaj bivšeg premijera Ive Sanadera koji je uhićen u prosincu 2010. u Austriji, a protiv kojeg je istragu pokrenula i ta država. Podsjećaju da je Jadranka Kosor bila bliska suradnica Sanadera koja ga je naslijedila na mjestu premijera, a koja je krajem godine "osvježila" vladu izbacivši iz nje ministre uz čija imena su se vezale neke korupcijske afere.

"No, protiv spomenutih ministara nisu pokrenute nikakve istrage", naglašavaju autori teksta.

Kao primjer spominju slučaju ministra prometa i veza Božidara Kalmete koji i dalje sjedi na čelu ministarstva iako su se uz njegovo ime vezivale mnoge afere.

"Nedavni prosvjedi izražavaju očaj hrvatskih građana koji žude za ekonomskim slobodama i jednakost pred zakonom. Hrvatski građani nisu osjetili prednosti pristupanja EU - vladavinu prava, neovisno sudstvo, zaštitu imovinskih prava i jačanje demokratskih institucija u tržišnom gospodarstvu", ističu autori.

Podsjećaju na poražavajuću činjenicu - od sredine 90-ih godina građani EU i SAD-a poslali su više od milijardu dolara kao pomoć reformama u Hrvatskoj, ali bez ikakvih rezultata.

Stoga predlažu da bi se najvećim hrvatskim problemima trebala pozabaviti EU i to slanjem sudaca i tužitelja iz drugih zemalja koji bi asistirali "preostalim poštenim sucima u Hrvatskoj" u stvaranju neovisnog pravosuđa i zaštiti imovinskih prava. Sredstva iz europskih fondova trebala bi biti uskraćena Hrvatskoj sve dok korumpirani političari i njihovi ortaci ne budu izvedeni pred lice pravde, a temeljna prava građana zaštićena.

"Hrvatska još nije spremna zatvoriti Poglavlje 23. Štoviše, Užurbano zatvaranje pristupnih pregovora do lipnja 2011. bilo bi veoma neodgovorno od EU. Neozbiljan pristup hrvatskim problemima prijeti kredibilnosti EU i njenoj politici proširenja", zaključuju na kraju autori.

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

registracija
19/6/10

odimidodjimi, 25.03.11. 19:24

Tooooo... ljubim ti nalivpero Natasa!


registracija
27/12/06

Skipp, 25.03.11. 19:35

Poglavlje 23:

"Nebo donosi dan
i drobi noc u ruci, u poglavlju 23
ne ostavljaj trag
i uzmi svoje lazi, iz poglavlja 23"

Denis&Denis nisu ni znali koliko im je proročanski bio tekst ovog pjesmuljka...


registracija
3/3/11

bljesak4, 25.03.11. 20:05

Na prvi pogled, ili na prvo čitanje, sve djeluje
neporecivo razumno ili ispravno postavljeno !


registracija
23/8/09

xaron, 25.03.11. 21:02

Podsjećaju na poražavajuću činjenicu - od sredine 90-ih godina građani EU i SAD-a poslali su više od milijardu dolara kao pomoć reformama u Hrvatskoj, ali bez ikakvih rezultata. ......................................
Natasa je (ne)namjerno zaboravila da napomene da
su ti isti EU-SAD u to vrijeme progurali ZABRANU
legalnog uvoza oruzja u HR sto nas je kostalo 1000-e zivota civila i vojnika. EU-SAD su znali u to vrijeme da se mi necemo odreci borbe za samostalnost pa makar to nas je gurnulo u ilegalnu nabavku kroz kriminalne kanale sto je i jedan od glavnih ozroka klimave vladavine prava i danas.Razne Natase (ne)namjerno zaboravljaju sve
te CINJENICA, cije zaobilazenje nece pomoci nikakvoj novoj Natasinoj vladi.


registracija
30/12/10

putusvemir, 25.03.11. 21:11

Danas je objavila vlada carice Jace da ak ti netko duguje lovu za posao koji si mu odradio a nije ti platio, ti ga tužio prije godinu dana sve ide u otpis. Dakle, smanjuje se broj predmeta na sudu. Eto kako ona radi da bi ONA bila ta koja je potpisala pristupnicu EU. Tko nas šiša, obrtnici i mala poduzeća koja ne mogu naplatiti potraživanja godinu dana a pokrenuli su ovrhu odjebite. Glavno da se ide u EU golih guzica. Možda ona misli da će biti u budućnosti u parlamentu Evrope, pogotovo jer dobro zna engleski. Gadovi i neprijatelji hrvatskog naroda. Drugi nam ne trebaju, domaći su nas dobro uništili.


registracija
27/8/09

Lujo1, 25.03.11. 21:44

Da bi reč rekel!


registracija
1/12/10

tavan, 25.03.11. 22:04

ADZe zločince u prdekanu.....


registracija
1/12/10

kibidabi, 25.03.11. 22:06

Rasformirati kriminogeni HDZe,kriminalce pozatvarati a opljačkano vratiti.


registracija
3/12/10

gordanMM, 25.03.11. 22:48

xaron ,EU-SAD nisu baš ni branili uvoz oružja. SAD su propuštale brodove a Nijemci su davali oružje iz DDR.
Više života od embarga nas je došlo HDZ-ovo postavljanje konobara i pizza majstora kao zapovijednika. I poslije rata većina branitelja se nije ubila zbog SDP-a nego HDZ-a i toga što su napravili od zemlje.


registracija
1/1/70

, 26.03.11. 06:57

JACO,i tebe i tvoj ADZe treba GADNO proceuirati......tebe zarad štićenja razno raznih Kalmeta.....a ostale zarad kriminala.


registracija
23/10/09

spinner, 26.03.11. 07:10

Hrvatska s HDZom na čelu je rupa bez dna kojoj nije dosta ni sav novac svijeta da ju začepi....


registracija
16/6/09

Trenk, 26.03.11. 07:27

Svi lijepo zborite!
Ali tko ce to sve pohapsiti i procesuirati ?
Vlada- kriminalci.
Sudstvo korumpirani podobni lopovi.
Policija,komplot umirovljenih branitelja, HDZ-aparatcika, ostataka paraobavjestajnih sluzbi i bivsih dzeparosa.
Nisam veliki optimist ni ako opozicija pobjedi, jer niti oni nemaju drugog kadra. Nije samo unistena drzava i imovina, najgore je to sto su unisteni kompetentni ljudi.


registracija
7/3/11

medjimurec, 26.03.11. 08:09

Adriatic institute a ko su sad opet ti debili?


registracija
11/1/10

fluid, 26.03.11. 08:21

Ajnštaj je lijepo rekao;"Nemogu krizu u zemlji riješiti oni koji su tu krizu i stvorili"!Tragom te istine izrečene od lumena tipa Ajnštajna,svaki komentar na još uvijek aktualnu vlast HDZa,je suvišan.Zašto je tome tako,svi građani ove opljačkane i nepoštene zemlje,bez morala i karaktera,jako dobro znaju.HDZ je izabran na izborima.Konzumirajući ustavne odredbe;"pravo da biraš i da budeš biran-pasivno i aktivno",HDZ je iskoristio malverzacijama ali dobar dio građana tj.kritična masa glasača,je tako odlučila.Model Franje Tuđmana o 200 bogatih obitelji ide dalje.Bez i najmanje namjere da se promjeni.Nema šanse i očekivati to je utopija.Stvoren je model neokapitalizma na hrvatski način i taj cilj se ostvaruje. Ne konzumirajući doneseni zakon o pretvorbi kao obliku pljačke koje ponašanje je u domeni ratnog zločina,HDZ je javno obznanio da ne želi promjene preko svoje "krvavo stečene"imovine.Krvavo zato što su zaista mnogi krvarili dok su oni krali.I još uvijek to rade.Procesuiranje ministara i raznih direktora,je čista farsa koja će završiti beznačajnim presudama jer svaki od tih likova,su vojnici svoje partije koja je i postavila uvjete njihova ponašanja na hrvatskoj sceni.Sve ostalo je predstava za javnost a posebno bi trebala biti predstava za EU.Ali,nisam siguran da će tamo baš sve tako glatko proći.Ne da bi nas zaštitili od lopovske bande nego da bi zaštitili svoj kapital koji bi htjeli plasirati kod nas.No dok jeovih lopova na vlasti,njihov kapital nema baš nikakve garancije da neće biti pokraden.


registracija
1/1/70

, 26.03.11. 08:59

Suditi ADZe zločincima po kratkom postupku.


registracija
1/1/70

, 26.03.11. 09:01

HDZe je više ZLA nanijeo nama nego sve četničke granate. Sanader,Rončević,Kalmeta,Šuker,Dropulić,Vukelić,Polancec,Milinivić,Jure Radić......................


registracija
15/8/10

bigred1, 26.03.11. 13:57

međimurec,to su tvoja djeca.


registracija
3/12/10

Yoda, 26.03.11. 14:28

Jaca i ekipa znaju što ih čeka ako izgube izbore. Zato će sve pokušati do zadnjeg da napravi kako bi se izvukla iz govana, ali neće ići...


registracija
9/3/10

nostradurus, 26.03.11. 18:25

Dobra vijest je da nismo spremni za EU, a još bolja da se treba kloniti EU ako mislimo dobro svima u državi, a ne samo političarima.
sites.google.com/site/financijskisustav/ekonomsko-ropstvo


registracija
12/1/11

siziff, 26.03.11. 19:09

TO VOLIM !

Ovi vas kuže do zadnje picine dlake i njima nemožete tako olako balkanski lagati kao sitnozubatoj stoki prežderanoj čvarkima.

Da sam ja na njihovom mjestu,....išli bi u Evropu nikada, a možda niti onda.

P. S.
Nikakvo slanje sudaca kao pojačanje poštenima, jer poštenih nema.
Čak i oni sa malo poštenja su za ovo vrijeme (Josip bravar + njegov generalisimus Franjo) utišli u krasni kurac.

Funkcioniralo bi jedino; poslati čitavu ekipu KOMPLETNO
I to je upitno, jer ovaj razjebani orkestar ogrezao u samoupravljanju, (bolje rečeno u anarhiji), koje sa istim pretočenim kadrom od prije, sa istim poremečenim shvačanjima pučanstva (od prije), već odavno dobilo formu metastaze, pa ne sluša nikog, stoga upitno; dali uopče želi ikakvog dirigenta.


registracija
2/1/11

prohujalo, 27.03.11. 12:16

kasno se j..... kajati
j.... i posten nikako ne ide zajedno
ukljucimo svoju memoriju i sjetimo se gdje je zlo pocelo.....upitajmo sami sebe kako smo tada reagirali.....
ko pod drugim jamu kopa sam u nju upada......
lazi lazi i samo lazi....zalosno ali istinito
osobno me boli kad pogledam koji debili predstavljaju Hrvatski narod.....pa oni su nacionalna sramota
jos 90-tih godina osobno sam osjecala sramotu kad sam vidjela ko predstavlja moju drzavu i moj narod....
a ta sramota ne da silazi nego se i dalje penje....mislim da vrhunac dolazi....


registracija
25/3/11

Nezadovoljan67, 29.03.11. 08:49

HDZ kriminalna organiacija ! Mislim da je stvarno krajnje vrijeme da ova bagra na vlasti bude svrgnuta,pozatvarana i sva njihova imovima zapljenjena i mi hrvati velike ovce za klanje napokon da to rješimo.


registracija
10/11/09

ruvil, 30.03.11. 17:56

A sta ocekivati od korumpiranih politicara ? Nas jadne ovcice su uspjeli zmuljati sve te godine ali kod ostalih im to nece poci za rukom!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika