28.03.2011. / 17:30

Autor: Nacional.hr

Prehrana bogata vlaknima u mladosti za zdraviju starost

Početi se zdravo hraniti u starosti prekasno je da bi se doprinjelo zdravlju jer je studija pokazala da su najviše koristi od hrane bogate vlaknima imali oni od 20- 59 godina

Ako se hoće unijeti više vlakana, treba jesti barem 25 grama dijetnih vlakana dnevno i izbjegavati prerađenu hranu Ako se hoće unijeti više vlakana, treba jesti barem 25 grama dijetnih vlakana dnevno i izbjegavati prerađenu hranu Zdrava hrana u mladosti može osigurati i zdraviju starost, dokazala je nova studija. Znanstvenici sa medicinskoga odjela američkog Sveučilišta Northwestern u svojoj studiji su otkrili da se mlade i sredovječne osobe od srčanih bolesti u starosti mogu zaštiti prehranom bogatom vlaknima, prenosi The Earth Times.

Početi se zdravo hraniti u starosti prekasno je da bi se doprinijelo zdravlju jer je studija pokazala da su najviše koristi od hrane bogate vlaknima imali oni od 20- 59 godina, kojima je rizik od srčanih bolesti doživotno smanjen. Prehrana bogata vlaknima pomaže u smanjenju težine, kolesterola i visokog krvnog tlaka koji su i glavni faktori koji utječu na rizik od kardiovaskularnih bolesti. Ono što bi trebalo u prehrani promijeniti, ako se hoće unijeti više vlakana, je jesti barem 25 grama dijetnih vlakana dnevno i izbjegavati prerađenu hranu, jer prerađena hrana, iako može biti bogata vlaknima, obično je bogata i solima i kalorijama.

Doktor medicine Hongyan Ning, autor studije i statistički analitičar koristio je Anketu istraživanja nacionalnog zdravlja i prehrane da bi na primjeru 11,000 ispitanika proučio rizične faktore, poput kolesterola, krvnog tlaka, pušenja i dijabetesa, kako bi napravio formulu za predviđanje doživotnog rizika za kardiovaskularne bolesti. Formulom je utvrdio da mladima i sredovječnim osobama sa prehranom bogatom vlaknima prijeti manji rizik od kardiovaskularnih bolesti u starosti.

Vezane vijesti

Kava smanjuje rizik od smrti

Kava smanjuje rizik od smrti

Starije osobe koje piju nekoliko šalica kave na dan manje su u opasnosti od smrti u idućih 14 godina, nego njihovi vršnjaci koji izbjegavaju kavu,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika