Objavljeno u Nacionalu br. 802, 2011-03-29

Autor: Plamenko Cvitić

'Kosor nema ništa protiv'

Milan Bandić i Josip Friščić dogovaraju koaliciju na parlamentarnim izborima?

O toj mogućnosti Bandić je navodno izvijestio i premijerku Jadranku Kosor, koja se nije usprotivila povezivanju Bandića i HSS-a jer vodstvo HDZ-a smatra da im Bandić na taj način neće uzeti previše biračkih glasova koje HDZ smatra svojim izbornim tijelom

Milan Bandić i Josip Friščić (Pixsell)Milan Bandić i Josip Friščić (Pixsell)Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na nadolazećim bi parlamentarnim izborima kao neovisni kandidat mogao osvanuti na listi - Hrvatske seljačke stranke. O tome je nedavno u potpunoj tajnosti razgovarao s predsjednikom HSS-a Josipom Friščićem, a ti pregovori traju i dalje. O toj mogućnosti Bandić je navodno izvijestio i premijerku Jadranku Kosor, koja se nije usprotivila povezivanju Bandića i HSS-a jer vodstvo HDZ-a smatra da im Bandić na taj način neće uzeti previše biračkih glasova koje HDZ smatra svojim izbornim tijelom. Ta zasad nepotvrđena spekulacija pojavila se u domaćim političkim kuloarima prije nekoliko dana i odmah izazvala različite reakcije jer bi, ako je točna, mogla dati prve jasnije naznake nastupa bitnih političkih faktora na parlamentarnim izborima.

AKO SE UZME U OBZIR da sadašnjem vodstvu HDZ-a ne pada na pamet bilo kakvo javno povezivanje s bivšim SDP-ovcem Bandićem, njegova suradnja s HSS-om u prvom bi redu značila da otpada mogućnost da će trenutačni koalicijski partneri HDZ i HSS na izbore izići zajedno. Šef HSS-a Josip Friščić već nekoliko mjeseci od premijerke Jadranke Kosor i vodstva HDZ-a traži dogovor o zajedničkom nastupu na parlamentarnim izborima, jer su u HSS-u svjesni da ih je četverogodišnja koalicija s HDZ-om stajala velikog gubitka povjerenja među glasačima: dok je u sadašnjem sazivu Hrvatskog Sabora šest HSS-ovih zastupnika, neke ankete pokazuju da se rejting stranke toliko smanjio da bi, u slučaju samostalnog nastupa, HSS na sljedećim izborima mogao osvojiti tek jedan ili dva zastupnička mandata. Upravo zbog toga HSS je i dalje najvjerniji član HDZ-ove vladajuće koalicije jer čelništvo HDZ-a mjesecima drži u neizvjesnosti vođu HSS-a Josipa Friščića - ne žele mu ni potvrditi ni opovrgnuti mogućnost zajedničkog nastupa na parlamentarnim izborima. Ako su glasine o mogućoj suradnji s Milanom Bandićem točne, to bi se moglo protumačiti kao jasan znak da je čelništvo HDZ-a Friščiću opovrglo mogućnost zajedničkog nastupa, ali i mogućnost da su Friščić i njegovi suradnici zaključili da im suradnja s Bandićem ipak može dati više šanse za osvajanje zastupničkih mandata. S druge strane, premda je na predsjedničkim izborima poražen od Ive Josipovića, Milan Bandić pokazao je da ima nimalo zanemariv broj pristaša, pa se njegovo sudjelovanje na parlamentarnim izborima itekako očekivao. Doduše, u svim političkim analizama predviđala se mogućnost da Bandić osnuje vlastitu stranku, koja bi na izborima mogla odnijeti glasove ne samo strankama poput HSP-a, nego i samom HDZ-u. Zbog toga se mogućnost njegovog povezivanja s HSS-om čini kao dobra ideja i za Bandića i za HSS: Bandićev populizam i pristalice zasigurno bi HSS-u donijeli mnogo više glasova nego što ih mogu prikupiti Josip Friščić i, primjerice, najpoznatija HSSovka Marijana Petir. S druge strane, HSS bi Bandiću mogao staviti na raspolaganje svoju stranačku infrastrukturu, koja bi zagrebačkom gradonačelniku mogla jako dobro poslužiti jer bi time pokrio čitavu Hrvatsku, a ne samo glavni grad u kojem Bandić ima uhodanu izbornu mašineriju. Uostalom, otkako su se pojavile svježe spekulacije o suradnji Bandića i HSS-a, neki su se prisjetili da je neka vrsta tajne ili ne tako otvorene suradnje među njima postojala i prije, odnosno tijekom prošlih predsjedničkih izbora: tada su tijekom kampanje po Hrvatskoj Bandiću u 'odrađivanju' Istre pomagali čelnici i članovi istarskog HSS-a.

U CIJELOJ PRIČI zanimljiva je i tvrdnja da je o cijelom političkom projektu odnedavno upoznata i šefica HDZ-a Jadranka Kosor, koja se navodno nije usprotivila suradnji Milana Bandića i HSS-a. Bandić je, prema nekim izvorima, o svojim planovima obavijestio premijerku jer se boji da bi svaki njegov politički angažman koji bi ugrozio HDZ-ove izborne šanse ta stranka osujetila javnim otvaranjem nekih od korupcijskih afera koje su usmjerene prema zagrebačkom gradonačelniku. Konceptom suradnje s HSS-om Bandić ne bi direktno oduzimao glasove HDZ-u, koji zauzvrat ne bi u kampanji diskreditirao Bandića, a to, po svemu sudeći, neće činiti ni njegova bivša stranka SDP. Zbog svega toga neki analitičari procjenjuju da je moguća suradnja Bandića i HSS-a jedna od najlukavijih predizbornih ideja koja bi nakon poraza na predsjedničkim izborima Milana Bandića mogla efektno vratiti u najvišu politiku.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

registracija
1/12/10

kibidabi, 29.03.11. 06:49

Uhitite ovu dvojicu KRIMINALACA......


registracija
25/10/10

cuma, 29.03.11. 12:52

Luzeri u slobodnom padu, i jedan i drugi na stazi slonova, kad ih vidim zajedno sve sam uvjereniji, HSS-ov labuđi pjev davno je završio, Bandićev također, asta la vista, zbogom i goodbay,, pripremite štapove i na šodericu, a kaj drugo!!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika